Video snemanje na belo ozadje za različne namene

Pogosto naletimo na različne video izdelke, kjer se tako garažne produkcije kot posamezniki lotevajo preprostih govorov v kamero z belim ozadjem. Nemalokrat s to napako, da je ozadje slabo osvetljeno ali se celo vidi senca osebe na belem ozadju. Te malenkosti je mogoče čisto preprosto odpraviti, če si le vzamemo malce več časa.

Ker je snemanje na belo ozadje podobno snemanju na zeleno ozadje ne bomo posebej odkrivali tople vode. V vsakem primeru se bo potrebovalo vsaj 5 virov primerne svetlobe z enako barvo luči. Vsekakor se potrebuje dovolj veliko belo steno ali papir/lajkro, ki jo razvijemo v ozadju. Hkrati mora biti tudi pred steno dovolj prostora za postavitev štirih luči, osebo in kamero. V špajzi na skrivaj to pač ne bo izvedljivo.

Pravilno video snemanje na belo ozadje

Za snemanje na belo ozadje je potrebnih le nekaj elementov:

 • Belo ozadje (stena, raztegnjena lajkra/tekstil ali ogromen papir), brez vidnih gub/robov. Idealen bi bil bel studio.
 • Luči za osnovno osvetlitev osebe.
 • Luči za osvetlitev belega ozadja.
 • Dovolj prostora med osebo in belim ozadjem (vsaj 1 meter, najbolj ziher 2 metra).
 • Primerna oddaljenost med osebo in kamero, da z danim objektivom ne ujamemo nepotrebnih elementov prostora.
 • Goriščna razdalja objektiva, ki najbolje ujame osebo in le želen del ozadja.

Iste luči, ki osvetljujejo osebe ne smejo osvetljevati še belega ozadja, sicer pride do nepravilne osvetlitve. V eni situaciji bo oseba presvetla, v drugi ozadje pretemno. Enako velja za luči, ki osvetljujejo ozadje, ni priporočljivo da svetijo še na osebo. Predvsem velja, če boste uporabljali kakšno osvetlitev, ki sije na vse strani. V večini drugih primerov to verjetno ne bo težava.

Za snemanje na belo ozadje se zato uporabi manj intenzivne mehke luči za osvetlitev osebe in druge močnejše (ne preveč usmerjene) za razsvetlitev ozadja. Luči ne smejo biti usmerjene, ker sicer se bodo poznali krogi le deloma osvetljenega ozadja. Po robovih videa pa boste dobili vinjeting (nima veze z vinjeto).

Zakaj se uporablja snemanje na belo ozadje

Bela ozadja so neskončna, prav nič jih ne omejuje in s tem se tudi oseba ali konec koncev kakršen koli objekt postavi v ospredje. Bela ozadja je mogoče v posprodukciji tudi izluščiti in dodati ozadje po svojem okusu. Video snemanje na belo ozadje ima izgled bolj čistega pristopa. Zato pogostokrat naletite tudi na visokoproračunske videje z osebami, ki predstavljajo svoje mnenje, znanje, podjetje ali storitev na belem ozadju. Pri belih ozadji se ne obremenjujemo z izgledom ozadja lokacije. Lažje je posneti nizkoproračunski video na belo ozadje, kot se ukvarjati s scenografijo primerno tematiki. Recimo: mejkap predstavitve ne bomo snemali v knjižnici, ampak bi bila bolj primerna lepo osvetljena spalnica ali lepotni salon. Če ni nič od tega na razpolago, posnameš na belo ozadje. Gledalec ne bo obsojal belega ozadja, ker ga bo zanimala strokovnost osebe v predstavitvi.

Kdaj se odločiti za snemanje na belo ozadje

Kot pojasneno že prej, se lahko za video snemanje na belo ozadje lahko odločimo tako iz visokoproračunskega kot nizkoproračunskega pristopa. Razlogov za belo ozadje je več:

 • Prostor na voljo ni vizualno privlačen.
 • Ko želimo bolj izpostaviti osebo/objekt, kot ozadje.
 • Več možnosti animacij/teksta v ozadju.
 • Ker oseba deluje bolj pomembno.
 • Bela barva ima več psiholoških pomenov.

Kdaj potem ni priporočljivo uporabljati belega ozadja? Če je le mogoče, je bolje uporabiti tematsko povezana ozadja – notranja ali zunanja. Vsak predstavitveni film zagotovo ne bo mogel biti v celoti narejen na belo ozadje, ker bo lahko izpadlo povsem neresno in neverodostojno. Niso pa redkost. Tudi Apple podjetje predstavlja svoje produkte na ta način. In še zdaleč niso edini. Medtem, ko si kot video produkcija ne moremo takega filma predstavljati za gradbeno podjetje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.