Kako že osnovna video montaža naredi izdelek profesionalen

V video produkcijskem procesu je video montaža ravno tako pomemben del, kot video snemanje. Slaba video montaža iz odličnih posnetkov ravno tako skazi izdelek, kot slabi video posnetki z odlično montažo. Občutek za dobro video montažo ne pride sam od sebe, ampak s pomočjo držanja določenih pravil, kilometrino in veliko znanja. Že preprost končni izdelek kot je konferenčni video potrebuje vsaj grobo montažo in barvno korekcijo. Običajno je potrebno tudi animirati kakšen podpis, naslov in sponzorje. Razni reportažni “aftermovie” filmi še posebej potrebujejo grobo in fino montažo, kot tudi barvno korekcijo. Tu je ključna tudi smiselna skladba na podlagi katere se video ureja. Režirani video izdelki imajo sicer malo manj dela z grobo montažo, je pa zato bolj pomembna fina montaža, barvna korekcija in drugi dodatki (animacije, teksti, grafike, vizualni popravki…).

Zakaj je potrebna video montaža izdelka

Preprosto rečeno, slabo urejen video je težko gledljiv – nima rdeče niti, prehodi med kadri so nesmiselni in časovno popolnoma neusklajeni. Prav tako je vizualno preveč barvnih razlik med posamečnimi kadri. Malenkosti se od videa od videa razlikujejo, a vsem je skupna video montaža. Kvalitetna video montaža je ravno tako pomembna kot kvalitetno posnet video material. Kvalitetne video posnetke in obupno video montažo lahko preprosto primerjamo z avtom: imamo lahko najlepši avto na svetu, vendar tako neudoben, da ne preživimo niti do bližnje trgovine.

V video produkciji imamo več vrst video montaž. Trik je v tem, da po koncu snemalnih dneh dobimo ogromno nerazvrščenega video materiala. Video projekt narejenih posnetkov je lahko dolg od ene ure do več deset ur različnega materiala. Ena ura materiala je zelo relativna. Lahko je to 200 različnih posnetkov dolžin 30 sekund. Ali pa 10 daljših posnetkov po 6 minut. Dostikrat je že arhiviranje večje baze posnetkov časovno izredno zamudno delo. Šele ko imamo snemalne dneve in scene razporejene po neki logični časovnici, se lahko lotimo nadaljnih stopenj montaže.

Groba video montaža

Pri grobi video montaži je potrebno video posnetke pregledati, okvirno porezati in provizorično sestaviti. Tak video še zdaleč ni za končnega gledalca, ker gre le za kolaž različnih dolžin posnetkov približno sestavljenih po snemalni knjigi. Še brez kakršne koli skladbe, zvočnih efektov in zaenkrat okvirno zgodbo. Takšen video gre še skozi nekaj pregledov, menjav kadrov in premetavanja levo-desno. Groba montaža izvira še iz časa dela s trakom v filmski industriji.

Fina video montaža

Šele ko imamo 100% izbrane, smiselne in povezujoče kadre, ki povejo celotno zgodbo s tekočo naracijo, se lotimo fine montaže s pomočjo skladbe, audio trakov in zvočnik efektov. V tem delu je natančnost rezanja in usklajevanja do stotinke natančno. Vsi mediji so usklajeni, pri čemer je ta verzija montaže že lahko predogledna za naročnika.

Barvna korekcija in barvna obdelava po video montaži

Barvna korekcija in barvna obdelava sta dve precej različni tehniki. Prva popravi osnovno barvo video posnetkov, jih primerno osvetli/potemni in uravna sence. Medtem ko z drugo dodamo sliki določen barvni odtenek, dodelamo barvo kože, barvo ozadja (in elementov), senc in drugih malenkosti.  Z barvno obdelavo se izdelku vlije občutke. Recimo za primer, s črno-belo tehniko sporočimo staromodnost, spomine ali izgubo nečesa/nekoga. Hkrati lahko z črno-belo tehniko bolj intenzivneje pokažemo sporočilo. V filmih so izredno izraziti barvni odtenki: zelena v grozljivkah/trillerjih, rumena v kavbojskih filmih, zlata v romantičnih, modra v znanstvenih-fantastikah, …itd.

Animacije, teksti in druge grafike

Še zadnji pomembnejši del video montaže so razne 2D/3D animacije, posebni prelivi, dodajanje tekstov, podnapisov in drugih grafik. Že samo ta produkcijski del lahko praktično požre 90% celotnega budžeta, če gre za zahtevne 3D animacije ali veliko 2D animiranja. Gre praktično za področje, kjer lahko celoten projekt sestoji le iz 3D ali 2D animacij (recimo telopi za TV oglase ali animirana predstavitev na belo ozadje). Tu lahko animator (in z njim povezani oblikovalci) na enem izdelku dela tudi več dni, tednov ali mesecev.

V video produkcijskem procesu video montaža definitivno ni zanemarljiv del. Je zelo pomemben del, ki loči dobre izdelke od amaterskih. Za primer smo sestavili dva video izdelka iz obstoječega projekta za frizerski studio. Prvi video je takorekoč sestavljen s povsem malo truda. Še zmeraj ga predvsem rešijo dobro posneti kadri. Isti material pa sem potem uporabil še v drugem precej kvalitetnejšem izdelku, ki je precej bolj gledljiv in zanimiv.

Opazite razliko? Prehodi, barve, skladba, animacija, blur refleksije… Povsem osnovne stvari, ki že naredijo izdelek mnogo bolj privlačen in profesionalen.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.