Kreativen video izdelek nima omejitev

Čeprav se z video produkcijo in snemanjem ukvarjam že več kot 10 let, še vedno najdem izjemno veliko motivacije v odkrivanju novih načinov vizualnega izražanja. Veliko pri tem seveda pomeni kreativno osvetljevanje. Za kreativen video izdelek je zato nujno potrebno široko poznavanje svetlobe, barv, postavitve scen, izbira pravih leč in drugih dodatkov (dim). Seveda je pomembna tudi tehnika snemanja, scenografija, kostumografija, režija, ..etc. Ampak tokrat bi se bolj posvetil osvetljevanju.

Lab technician breaking solar cell - kreativen video izdelek

O osvetljevanju v video produkciji je bilo govora že neštetokrat. Gre za enega od neomejenih možnosti pristopa, kjer ni zlatega pravila, kako mora biti kaj osvetljeno. Takoj pa lahko opaziš, ko osvetlitev manjka. Težko je soditi izdelkom, ki so narejeni profesionalno in predlagati “boljšo” osvetlitev. Kreativen video izdelek je lahko osvetljen na stotine načinov in vsak od njih bo sporočal drugačno zgodbo.

girl make squats - kreativen video izdelek

Kreativno osvetljevanje je z naravno ali umetno svetlobo. Čeprav je osebno z naravno svetlobo precej težje priti do želenih rezultatov; različna pozicija sonca v vsakem letnem času, omejen čas snemanja pri določeni višini sonca, odvisnost od vremena, količine smoga v ozračju,…etc. Je po drugi strani snemanje z notranjo svetlobo v povsem reguliranem okolju precej bolj fleksibilno. Zato pri notranjih lokacijah najraje povsem zastrem okna in ustvarim osvetlitev 100% po svoji meri. V takem okolju se lahko s snemanjem ukvarjaš tudi cel dan brez vsakršnih neznanih dejavnikov. Večje filmske produkcije se take tehnike poslužujejo tudi za snemanje “zunanjih” kadrov, kjer v ogromnem studiju ustvarijo projekcijo zunanjega okolja na platno in snemajo želene kadre v povsem reguliranem okolju (“virtual reality projection”). V kakršnem koli času in vremenu. TV serija Mandalorian je bila v večini posneta na tak način.

Snemanje zunanjih kadrov ponoči

Priznam, da bi nekoč želel tudi sam snemati v projekcijsko zgrajenih setih. A dvomim, da si lahko kakršen koli naročnik v Sloveniji privošči teh tehnik. Za svoj gušt in stock posnetke pa je začetni vložek in odpravljanje vseh težav prevelik zalogaj. Vendar bi bilo super, če lahko snemaš v “golden hour” ali v “blue hour” neomejeno ur v dnevu. Ali snemanje na imenitnih lokacijah, kjer je dostop težji/nemogoč. Ali povsem unikatne po svojih željah izdelane lokacije. Možnosti je nešteto. Kreativen video izdelek nima omejitev, če so finance za izvedbo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.