Potek produkcije za izdelavo video predstavitve

Čeprav na internetu obstaja premnogo shem in opisov, kaj in kako se lotiti video produkcije na zelenem/modrem platnu, so prvi koraki v to področje zmeraj polno težav. Tudi sam sem jih imel, a sem jih šele z zadostnimi izkušnjami in financami rešil (ironično, kajne?).  Vse je odvisno od opreme, postavitve, osvetlitve in malenkostnih nastavitev. Pri video produkciji na barvnem ozadju je treba poleg pravilne osvetlitve osebe pazit tudi na pravilno osvetlitev ozadja. Kajti, če kjerkoli naredimo kiks, ki morda na zaslončku kamere ni takoj opazen, bo veliko zgubljanja živcev za mešalno mizo.

Preprosta risba pri načrtovanju video predstavitve na modrem ozadju bi zgledala takole:

Preprosta risba video produkcije z modrim ozadjem - JuvanNet

 

Če stvari malce poglobimo, rabimo za čisto osnovno produkcijo na barvnem ozadju vsaj 5 luči, veliko modro/zeleno platno, dobro kamero in po potrebi telepromter. Za vse to potrebujemo tudi primerna stojala, da lahko reguliramo višino. Pri lučeh pa se potrebuje tudi usmernike in razbijalce svetlobe. A s podrobnosti lahko nadaljujemo v nedogled, zato poglejmo malce podrobnejšo risbo:

Preprosta risba video produkcije z modrim ozadjem #2 - JuvanNet

Kolikor sem spremljal in gledal po spletu, si vsak malce drugače razporedi in zoorganizira nakup in postavitev potrebne opreme. Nekateri za razsvetlitev ozadja uporabijo le en večji reflektor, nekateri osebe niti ne osvetlijo iz ozadja. Vsakemu svoje. Važno je, da končni produkt ne izgleda kot kup dreka in se naročniku ne prodaja mačka v žaklju.

A od polnih ust k praktičnim primerom; naslednjo video predstavitev  sem izdeloval za lokalno skupnost gejmerjev LOL Slovenia, ki  ne bodo imeli nič proti, če jo pokažem iz ozadja 🙂

Primer video predstavitve na modrem ozadju #1

 

Po obrezovanju, usklajevanju posnetkov še iz druge kamere, izrezu iz ozadja in popravljanju slike na tak in drugačen način je končni produkt naslednji:

Primer video predstavitve na modrem ozadju #2

Snemanje je potekalo na dveh kamerah, kar mi je olajšalo tudi pri izrezovanju napak pri govoru, pa tudi sam video naredi bolj dinamičen. Je pa tudi res, da več opreme kot se uporablja, več napak se (lahko) pojavi. V naslednjem primeru je bila slika na drugi kameri malce presvetla in se ni čisto uskladila s primarno kamero.

Primer video predstavitve na modrem ozadju #3

V vse detaile in trike pa se ne bom spuščal, ker so le poslovna skrivnost (;P), vsekakor pa delo z barvnim ozadjem ni čisto preprosto, čeprav na prvo žogo zgleda tako. Sama postavitev in snemanje za 2-minutni video se lahko zavleče od dveh do več ur. Delo v mešalni mizi pa je odvisno od komplikacij in želja, a vsekakor minimalno en cel dan dela. Poglejte si končno izdelan video LoL novice #2.

Naj vam tekne,

LP
Juvan

PS: Ker pa se tudi sam še učim določene stvari, so predlogi/komentarji zaželeni. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.