Video produkcijske storitve na obroke?

Danes si življenja skoraj ne predstavljamo brez obročnega odplačevanja. Plače marsikje niso tako visoke, da bi si lahko privoščili dražje (nujne ali manj potrebne) stvari. Če niste ravno potrpežljiva oseba glede varčevanja, je obročno odplačevanje za take primere edina izbira. Vendar pregovor pravi: “Ne naloži si več, kot lahko poješ.

V realnosti moramo marsikaj vzeti na kredit – od šolanja, avta, zavarovanja zanj in hišo/stanovanje. Gre za neke primarne življenjske naložbe, ki nam dajejo neodvisnost, mobilnost in znanje. Storitve, ki (ni)so nujne, vendar jih plačujemo na obroke – vodo, elektriko, komunalo, najemnino, osnovno zavarovanje, dodatno zavarovanje, internet, tv, telefon, itd… Potrošna roba, ki je sicer ne bi smeli jemati na obroke – najnovejši telefon, nov računalnik, precenjeno pohištvo/oblačila/ročno uro/itd… Ko denimo ustanoviš podjetje moraš plačevati še prispevke in davke državi, računovodjo, po novem pa še davčno blagajno. Da ne omenjamo začetnega kapitala, ki bi ga potrebovali za nakup potrebne opreme. Kdor ima srečo, jo lahko kupi kar na kredit.

giving-money

Video produkcijske storitve niso poceni z dobrim razlogom. Opremo, znanje in izkušnje le redki nizkocenovci ovrednotijo, ker imajo vseeno precej premalo izkušenj. Izgovori, da drugače ne dobijo naročnikov, niso na mestu. Tudi avta vam nihče ne bo prodal, če si ga ne morete privoščiti. Ga imate pa vsaj možnost vzeti na kredit. Videoprodukcijske storitve na obroke je težje izvesti iz več razlogov. Ko na projektu dela več kot ena oseba, je potrebno najete ljudi in njihovo opremo plačati. Vsakdo ni vesel, če vsak mesec dobi le delček plačila za delo, ki ga je že davno opravil. Sam mora plačevati svoje sprotne, neizbežne stroške. Razen, če je produkcijsko podjetje dovolj finančno stabilno in pogodba z naročnikom neizprosna glede zagotovljenega plačila. Potem lahko podjetje kader in opremo odplača že takoj, svoj minus pa pokriva z nadaljnjimi prilivi (če je tovrstno vrsto plačil sploh možno iz računovodskega in FURS-ovega pogleda). Vendar moraš za to že imeti pogum, glede na popularno zapiranje (slamnatih) podjetij in stečaje. Telefonske naročnine in podobne servise še lahko prekinemo ob neplačilu, plačanih dolgov do video produkcije pa ne vidiš nikoli več. Razen, če uživaš v premlevanju (pre)počasnih sodnih mlinov.

coffee-drink

Video izdelki danes (ni)so nujni za preživetje. Čisto odvisno od narave posla. Vsako podjetje ima svojo zgodbo in video je v mnogih primerih izredno pomemben dejavnik uspeha. Seveda, če je le narejen kvalitetno in smiselno. Torej je za obročno odplačevanje končnega izdelka potrebno obojestransko zaupanje med naročnikom storitve ter izvajalcem.

Zatorej je razumno, zakaj nihče ne ponuja video produkcijske storitve z obročnim odplačilom. Za manjša opravila bi še šlo, kaj večjega pa povsem logično, da ne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.