Koliko stane najem video produkcije?

Biti podjetnik danes ni preprosto. Glede na konkurenco na vseh področjih, se mora vsak po najboljših močeh boriti za vsakdanji kruh. Verjetno skoraj ni področja, kjer bi brez vsakršnega vložka in brez stroškov začeli služiti denar. Tako je; vsakršne čudovite ponudbe “brezplačnega” enostavnega zaslužka so nateg.

Poklici so zelo raznoliki in vsako področje ima svoje stroške. Nekatera imajo izjemno velike začetne stroške, ki se po več letih povrnejo. Redka so področja, ki zahtevajo zgolj ogromno vloženega časa in znanja. Nekaj je takih poklicev, kjer znanje skoraj ni potrebno in jih lahko opravljamo praktično vsi.  Takšne storitve običajno niso drage. Po drugi strani vsak ne zna programirati in hkrati je programerskih področji mnogo. Naučiti se programerskih jezikov ni enostavno, še manj preprosto je to profesionalno uporabljati. Z razlogom so te storitve dražje. Vendar, ali cenimo ene in druge?

tipkanje-na-tipkovnici_juvannet

Video produkcija ima podoben problem, le da pri tej storitvi delo za sabo potegne še kup raznolike opreme. Mnogi si jo prigarajo s popolnoma drugimi deli, saj je nemogoče dobiti dovolj velik kredit za začetno investicijo. Strošek profesionalne opreme se giblje od nekaj 10 tisočakov in tudi do več 100 tisoč evrskih bankovcev. A, ker se taka oprema tudi precej hitro iztroši, poškoduje ali postane predpotopna v hitro razvijajoči industriji, je potrebno z njo zaslužiti dovolj, da jo lahko sčasoma osvežimo. Tukaj so še drugi stroški poslovanja, davki, programi in življenjski stroški. Vsega naštetega se 3/4 video produkcij v Sloveniji ne zaveda. Seveda to niti ni naša ali vaša skrb. Sčasoma bodo to ugotovili sami in video produkcija jim bo le še hobi ob redni službi.

Najem video produkcije je zato lahko zaskrbljujoča misija. Dejstvo, ki vas ga bodo učili v vsakršnem poslu je, da je potrebno za specializacijo na nekem področju vložiti vsaj 10.000 ur časa. Če imaš zraven redno službo in normalno partnersko zvezo je to seveda skoraj nemogoče. Iz zelo dobrega razloga video produkcijska storitev ni poceni. Tudi, ko dosežeš omenjeno število praktičnih ur, ”strošiš” kar nekaj produkcijske opreme in denarja (za potovanja, najeme, potrošno robo in izobraževanja). Sčasoma se seveda naučiš ceniti svoje strokovno delo, vložen čas in uporabljeno opremo. To ne pomeni, da naženeš vsako stranko, ki podcenjuje tvoje storitve ampak ji daš pojasnilo, zakaj določene stvari niso izvedljive. Tudi, ko si specialist na svojem področju, ti v določenih primerih ni problem iti naproti z nižjo ceno ali pogledati skozi prste. Delo namreč še vedno opravljaš, ker ti je v veselje in ne le zato, ker je to tvoja služba. Na vsakem koraku te za vse možne neumnosti oguli le država.

Koliko stane najem video produkcije je zelo nedefinirano ter težko vprašanje. Vsak nov projekt je unikat, saj zahteva drugačen, svojstven pristop od drugih. Temu primerna je seveda cena, na katero še vpliva uporabljena/potrebna oprema, znanje, kadri (vizažist, stilist,…), lokacije in čas opravljanja storitve. Snemanje konferenčnih govorcev ni enako snemanju TV oglasa. Za konferenčno snemanje jo lahko odnesete tudi za manj kot tisočaka evrov, medtem ko bo za snemanje TV oglasa treba globoko seči v denarnico.

Največji problem je produkcija raznih preprostih video izdelkov iz zakulisja, neformalnih napovednikov, predstavitev zanimivosti in drugih idej (Kako izkoristiti prednosti video promocije). Pri takih vsebinah niti ni toliko pomembna kvaliteta videa in dolgoročna uporabnost, ampak spontanost in zanimivi momenti, ki jih širimo na družbenih omrežjih. Strošek take produkcije bi presegel vsakršne razpoložljive finance (še vedno je strošek uporabe kamere, dodatna oprema, snemalca, prevoz, asistenta, groba/fina montaža,…itd).  Zato vam za take situacije raje ponujamo izobraževanja, kjer se lahko vsak spozna z osnovno izdelavo video promocije. Tako, kot sami počistite pisarno, zamenjate žarnico in si skuhate kosilo, lahko z minimalnimi sredstvi ustvarite osnovno video promocijo, ki bo dvignila prodajo/obisk/zanimanje vašega podjetja in/ali spletnega mesta.

Če vas vseeno zanima najem video produkcije, nam za informativni izračun pišite na blaz@juvan.net, kjer nam opišite čimveč podrobnosti o želenem video izdelku, kaj želite z njim sporočiti/predstaviti, kje bi se ta uporabljal in v kakšne namene ipd. Čim več podatkov boste navedli, lažje bomo projekt cenovno ocenili.

2 thoughts on “Koliko stane najem video produkcije?

  1. Ne vem če ste pravi naslov, rabimo nekoga ko obvlada 3d oblikovanje

    After Effects (adobe) ali kaj podbnega…(Maya Autodesk) itd…

    Rabili bi nekaj podbnega.

    VideoHive Rain of letters – Free download after effects projects

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.