Cena video produkcijskih storitev ni nobena skrivnost

Obiskovalcu ali potencialnemu naročniku cenik video produkcijskih storitev popolnoma nič ne pomeni, če ta ni sestavljen na podlagi želje naročnika. In tudi, ko je sestavljen na podlagi specifične želje, se mnogokrat v produkcijskem procesu najdejo dodatni stroški, ki niso bili upoštevani v ponudbi. Le redko te stroške prevzame naročnik.

Odkrito povedano – še celo pri navidez  najbolj preprostih delih, kot je snemanje konferenc ali prireditev, nas znajo presenetiti stvari, ki jih naročniku nismo zaračunali v ponudbi. Čeprav lahko na konferencah zajemamo prezentacije direktno na računalnik s posebnimi programi se zgodi, da zaradi neprevidnosti govorca ali nepojasnjene napake programa enostavno nimamo zapisa o prezentaciji. Zato vedno uporabljamo dodatno statično kamero, ki zajame prosojnice. In tega recimo v stroškovniku ne zaračunamo, ampak je povsem naša dobra volja, ker želimo zagotoviti 100% kvaliteto storitve. Enako velja pri zajemu zvoka. Če je le možno, dodamo še drugi mikrofon poleg govorca. V kolikor se karkoli zgodi s konferenčno mešalko, na ta način ne ostanemo brez primarnega zvoka. Tudi tega ne zaračunavamo posebej. Pa bi lahko. Zaradi nepredvidljivosti višje sile.

Zato ni potrebno dodatno poudarjati zakaj so video produkcijske storitve tako cenjene, kot so. Ker cenimo svoje znanje na mnogih področjih, predvidimo nepredvidljivo in izvedemo projekt na najvišjem možnem nivoju kljub mnogim preprekam. Za vsem tem je seveda ogromno odgovornosti, stresnih situacij in dolgoletnega izobraževanja. Tudi to je potrebno nekako  ovrednotiti v obliki stroškovnika.

Vsaka video produkcija ima svoj cenik

Vse lepo in prav, če naročnik pošlje povpraševanje večim video produkcijam. Na ta način dobi približno sliko, koliko okvirno zaračunamo za izvedbo projekta. Vendar je okvirni izračun mogoče podati le, če je bilo povpraševanje zelo natančno opredeljeno. Tukaj pa se v 99% primerih zatakne. Pomanjkanje informacij o samem projektu. Kaj naj bi sploh snemali? Izredno velika razlika je že, če se specifičen izdelek predstavi le v obliki oglasa ali pa se okoli izdelka naredi zgodba.

Povpraševanje bi moralo biti izredno specifično iz vidika namena promocije, kdo so končni gledalci, kje bi se video  predvajal, ali se potrebuje kreativna ideja in kolikšen je možen budget. Ko se glede video projekta odloča naročnikov marketinški oddelek, dobimo najboljše informacije o tem, kaj se potrebuje za uspešno izvedeno akcijo. Treba je vedeti nekaj pomembnega – video produkcije niso hkrati tudi marketinške agencije, ki bodo za naročnikovo podjetje vedele kaj morajo pripraviti, da bodo zadele pravo populacijo. Video produkcija lahko doda svoje predloge glede kreativnih idej, ki pa velikokrat niso primerne za dotično podjetje. Na domačih tleh je takih primerov ogromno. Tudi v velikih podjetjih.

Vsaka produkcija ima svoj način ovrednotenja dela. Kako ovrednotiti delo, kjer je cel dan priprav, le na en 5-sekundni kader? Taki projekti so že tako personalizirani, da je nemogoče poklikati nekaj kljukic na ceniku in dobiti izračun. Kje je vključena raziskava, iskanje primernih elementov – lokacije, statistov, materiala, načrt dela in primerne scenske opreme? Eno tako “preprosto” delo, ki je lahko vredno le 100 € ali pa 10.000 €. Kje je šele produkcijski in post-produkcijski strošek. To je daleč od tega, da le postaviš kamero in pritisneš “rec” gumb.

Naročniku cenik video produkcijskih storitev prav nič ne pomaga. Lahko pa jim pomagamo mi, kot video produkcija, da skupaj dobimo najboljši približek stroška projekta. To pomeni natančno opredelitev projekta in kaj hočemo z videom doseči.

Ne glede na vse pa je še vedno potrebno ostati v realnih finančnih okvirih.

Cena video produkcijskih storitev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.