10 opazk, zaradi katerih bi vas morala skrbeti izbira video produkcije

Izbira video produkcije je lahko precejšen zalogaj, če se k temu spravimo z namenom poiskati kvalitetno storitev. Čeprav cena mogoče ni ovira, je tekom kontakta z izvajalcem storitev kar nekaj pokazateljev, ki kažejo na precej neizkušeno video produkcijo. Neizkušenost video produkcije pa pomeni omejeno kvaliteta storitev. Nizko-kvalitetne storitve se pokaže še hitreje, če začnemo omejevati razpoložljive finance. So produkcije, ki bodo zavrnile projekt, ker cenijo svoje storitve. Slednje imajo ovrednoteno vse, kar počnejo in cenijo svoj kolektiv. So pa seveda mnoge produkcije, ki bodo šle delati za vsakršen denar. Zato bodite pripravljeni na razočaranje.

Glede na naše dosedanje izkušnje in z opazovanjem trga smo zbrali 10 opazk, zaradi katerih bi vas morala skrbeti izbira video produkcije:

  1. Cena ponudbe storitev je izredno nizka (iz prakse: praktično nič ni izvedljivo pod vrednostjo 1.000 €).
  2. V ponudbi je spisanih izredno malo postavk (dejstvo je, da vsakršno delo zahteva kar nekaj opreme, procesov in človeških virov. Če se snema več dni, se številke skorajda množijo).
  3. Post-produkcija je pomemben del video produkcijskega procesa in stroški tega dela lahko presežejo snemalne. Pri tem delu so stroški tudi primerno razdelani (opredeljeni) v več različnih postavkah.
  4. Vaš izdelek naj bi vseboval igralce/statiste/zaposlene, a v ponudbi ni omenjene režije, ki je pomembna za kvalitetno igranje?
  5. V skoraj vsakršnih razmerah je potrebna uporaba primerne osvetlitve (če ni nič opredeljeno v ponudbi, izdelek ne bo niti približno profesionalno izveden).
  6. Vam izvajalci le potrjujejo želje in ideje, nimajo pa čez njih nobenih pripomb in priporočil (izkušene produkcije vedno pretehtajo izvedljivost projekta glede na razpoložljive finance in podajo svoje mnenje).
  7. Danes ste se dobili, jutri že lahko pričnejo snemati (časovni okvir projektov se lahko razteza od kakega meseca za preprostejše izdelke in tudi več mesecev za zahtevnejše. Nič ni izvedljivo iz včeraj na danes).
  8. Vašo 2-minutno predstavitev bodo izdelali v nekaj dneh (daljši kot je video, več lokacij je potrebno posneti, saj se je potrebno za vsak kader in lokacijo pripraviti. Vse to vzame čas in v veliko primerih so 3-4 lokacije/scene na dan maksimum. Že 40-sekundne TV oglase se snema dan, dva ali več).
  9. Na snemalni set pridejo s kamero, stativom in majhno LED lučjo (uporaba le stativa pri produkciji izredno omeji kreativnost in dinamičnost izdelka).
  10. Ob snemanju produkcijski delavci na lokaciji ničesar ne prestavljajo ali dopolnjujejo (nekaterim je vseeno, če so v kadru moteči elementi. Prav tako se mnogim ne ljubi dodajati pomembne detajle, s katerimi bi morda lahko poživili akcijo).

Najtežji del video produkcijskega poslovanja je predvidevanje stroškov na projektu. Dokler ni z naročnikom popolnoma vse usklajeno (kdaj se bo delalo, koliko časa bo trajalo, na katerih lokacijah, kaj potrebujemo za lokacijo, kdo bo nastopal in kakšno opremo se bo potrebovalo) je nemogoče napovedati strošek. Velikokrat se izračuna približek, saj se učimo od predhodnih projektov in kje smo se zaračunali. Najbolj realen strošek se pokaže šele ob izdelavi scenarija in snemalne knjige, ko je vse točno vizualizirano in je znano, kaj se bo za izvedbo potrebovalo. A nihče ne bo najprej plačal izdelave snemalne knjige in šele zatem produkcijskega in post-produkcijskega dela.

time-is-money-2_juvannet

V kolikor vaše podjetje načrtuje razširitev marketinga z video podporo, je dobro razmisliti koliko finančnih sredstev imate na voljo. Ne gre pričakovati, da iz ostanka marketinškega sklada prejmete uporaben video izdelek, ki bi služil svojemu namenu. Čeprav je za kvalitetno predstavitev podjetja ali TV oglas smiselno najeti profesionalno video produkcijo, lahko mnoga manjša dela preložite na nekoga znotraj podjetja, ki se aktivno ukvarja s tem. S tem namenom spodbujamo udeležbo na naših predavanjih/delavnicah o osnovah video snemanja in urejanja izdelkov. Če ste predavanje zamudili, bomo zagotovo kmalu razpisali novo. Do takrat pa sledite našemu blogu in preberite naš brezplačen e-priročnik.

Naj vam tekne!

2 thoughts on “10 opazk, zaradi katerih bi vas morala skrbeti izbira video produkcije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.