Kvantiteta ali kvaliteta video izdelkov

V zadnjih desetih letih sem spoznal precejšen del video produkcijske industrije. In od vsega sem najmanj ponosen z delom na video reporterskem področju. Pa ne zato, ker bi mi bilo odveč snemati in sestavljati zanimivosti iz dogodkov. Na področju novinarstva je bila kvaliteta video izdelkov še najmanj zaželena, poleg korektnosti. V večini primerov si moral isti dan posneti in še skup zmetati prispevke. Dobesedno zmetati. Še danes se glede tega ni kaj dosti spremenilo na nobeni televiziji. Zato sem se tega poklica kar hitro znebil.

Vedno me je bolj privlačila lična vizualizacija, dobra montaža in korektno predstavljena vsebina. Kar z novinarskim delom ne bi nikoli dosegel. Medtem, ko si v video produkciji promocij, predstavitev, filmov, after-movie reportaž in stock posnetkov lahko vzamem več časa za kvaliteto video izdelka. Marsikatero delo, ki ne spada več med moje interese tudi zavrnem. Zavračam tudi vsa poročna snemanja, ker so cenovna pričakovanja podobna štancanju nizkocenovnih video reportažic.

Kvantiteta ali kvaliteta?

Pogledov na video produkcijo in video snemanje je (lahko) ogromno. Lahko si en od tistih, ki zagrabijo vsakršno delo ne glede na denar in amaterski pristop k projektu. Kar kmalu vodi k degradiranju lastnega dela, težje napredovanje in potencialno izgorelost. Vse zavoljo stalnega pritoka denarja za preživetje in “da ne izgubiš strank”. K vragu profesionalni pristop, kvaliteta in kreativnost. Veliko takoimenovanih produkcij je že pogorelo na ta način in še več jih bo prej ali slej. Če sprejemaš nizkocenovne projekte, jih moraš zaradi preživetja delati več hkrati. Kar pa vodi v podobno kvaliteto izdelkov, kot v televizijskih novinarskih prispevkih.

Osebno se posvetim vsakemu povpraševanje ali projektu. Po eni strani poskušam biti razumljiv pri širini projekta in tudi (vedno) omejeni finančni razpoložljvosti. Vendar sem si po mnogih negativnih izkušnjah določil prag preko katerega ne prestopam zavoljo višje kvalitete storitve. Zakaj bi se odpovedal honorarju za ves porabljen čas izdelave scenarija, snemalne knjige, post-produkcijskega sestavljanja, usklajevanja, barvanja, neuporabe kvalitetne osvetlitve ali celo produkcijski opremi za bolj dinamične kadre? Vsako pomanjkanje terja svoj davek in to je običajno nižja kvaliteta končnega video izdelka. Težko pa cenovno primerjam svoje storitve s tistimi, ki brezplačno razdajajo svojo opremo, čas in znanje. Zato se mnoga povpraševanja tudi končajo pri oddaji ponudbe, saj je veliko takozvanih “video produkcij”, ki bodo delali za vsakršen denar. So pa po drugi strani še vedno video produkcije, ki delajo  projekte še za nekajkrat višje cene (pet in celo šest mestne številke). Temu se reče dober marketing in upravičevanje stroškov precej večjega števila glav na projektu. Takrat je lahko isti projekt narejen še na višjem nivoju in v mnogo krajšem času.

Manj je več

Ko govorimo o projektih se je treba zavedati, da videoprodukcijski proces ni enodnevno delo. Poteka od kontakta z naročnikom, pred-produkcijski, produkcijski in post-produkcijski čas. To se lahko raztegne od tedna do več tednov različnega dela. Za en samcat projekt z relativno dolžino končnega izdelka (lahko je od 10 sekund do več minut dolžine). In če ga želim dostaviti kvalitetno do naročnika, si ne predstavljam zraven delati še desetine drugih podobnih projektov. Če bi imel na desetino zaposlenih, bi morda še šlo. A ker moraš zaposlene tudi primerno plačati, smo spet pri bistveni težavi zaračunavanja projekta. Zato je nepojemljivo delati več projektov hkrati, ker enostavno ne bodo kvalitetni in še degradirajo podobo video produkcije.

Izjema in ne pravilo

V nekaterih primerih je potreba po hitri produkciji in post-produkciji bolj izjema, kot pravilo. Ne dolgo nazaj sem pisal o video snemanju konjeniških prireditev, kjer so reportažni “after-movie” najbolj aktualni le nekaj dni po izvedbi dogodka. V takih primerih je izredno pomembno za snemalca ali več njih biti stalno aktiven na dan dogodka. Snemalec/Montažer mora imeti praktično zgodbo že v glavi, da lahko v čimkrajšem času veliko število posnetkov izlušči, zloži, kvalitetno uskladi, pobarva in animira potrebne grafike.

Konec koncev imam raje en ali mogoče dva večja projekta na mesec, ki se jima posvetim in naredim nekaj kvalitetnega. Seveda jih tudi primerno zaračunam. In bolj kot bodo procesi izdelave kompleksni, večja bo cena. Seveda bi bil vsak vesel, če bi namesto 100.000 € za gradnjo hiše plačali le 5.000 €. Koliko bi jih v to ceno podvomilo je pa drugo vprašanje. V video produkciji industriji je enostavno postalo samoumevno, da je vse lahko skoraj brezplačno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.