Kvaliteten video naredijo dobre luči in ne (le) kamera

Po skoraj petih letih od dela v video produkciji sem se naučil marsikaj, a imam še mnogo stvari za osvojit. Ena od najbolj pomembnih stvari so tudi luči in pravilno osvetljevanje, na katere večina amaterskih produkcij enostavno pozabi. O tem, koliko amaterskih (velikih) in uspešnih produkcij imamo v Sloveniji, mnoge izmed njih še vedno ne vejo, kaj je to pravilno “osvetljevanje”. S tovrstnim področjem sem se tudi sam začel ukvarjat šele v začetku letošnjega leta in še vedno so spektri, kjer se s previdnostjo odločam, če sem sposoben produkcijo kvalitetno speljat. Dokler gre za male scene, intervjuje na visokem nivoju, studijsko-regulirana snemanja in podobne zadeve, imam že toliko prepričanja, da me nič več ne more presenetit. Če me ob treh zjutraj zbudite, bom znal miže sceno postavit, polučkat in nastavit kamero. Je pa spet odvisno od budgeta, ali je vredno uporabit vse luči ali delat na minimalizmu…

Mi je pa zabavno, ker so kakšni naročniki presenečeni nad kvalitetnimi izdelki, ki so prej pri drugem izvajalcu izgledali popolna čehijada. Ne samo pri mojih primerih, ampak tudi pri projektih, kjer sodelujem le kot dodatni snemalec. V zadnjem času sem sodeloval pri nekaj projektih, kjer sem ponovno užival v snemanju izjemno kvalitetno razsvetljenih scen. Eden od teh je oglas za Medex za izdelek Kolagenflex.

Dva od devetih kadrov pa sta celo moja;

Medex Kolagenflex (1)Medex Kolagenflex (2)

 

Naslednji od projektov, kjer se lahko pohvalim z osmimi kadri je že zelo znani Carglass, tokrat z oglasem za menjavo brisalcev;

Carglassovi tedni brisalcev-JuvanNet (1) Carglassovi tedni brisalcev-JuvanNet (2) Carglassovi tedni brisalcev-JuvanNet (3) Carglassovi tedni brisalcev-JuvanNet (4) Carglassovi tedni brisalcev-JuvanNet (5) Carglassovi tedni brisalcev-JuvanNet (6) Carglassovi tedni brisalcev-JuvanNet (7) Carglassovi tedni brisalcev-JuvanNet (8)

To sta dva primera večjih projektov, kjer za lučke skrbi DOP. Se pa vidi, da je osvetljeno na top nivoju in zato tudi vizualno oglas zgleda res ličen. To pa se zelo trudim upoštevat tudi pri manjših projektih. Že produkcija kratkih novic za Lol Slovenija je zahtevala visok nivo osvetljevanja, saj je delo z modrim ozadjem zelo specifično in zahtevno. Da ni vsaka produkcija sposobna to izvesti na najvišjem nivoju se vidu tudi iz mnogih oddaj na televiziji, kjer se najdejo (pre)mnoge napake v produkciji. Našel sem jih tako na državni televiziji, kot tudi na lokalnih programih. Najpogostejše so, da osebe postanejo duhovi ali pa na njihovi koži ali oblekah ostanejo barvni madeži ozadij zaradi nepravilnega osvetljevanja.

Potem pa so tukaj še primeri (screenshoti) drugih del, ki sem jih snemal;

domen-moneyshot mesarija Interview-JuvanNet

Lučkanje je zabavno, videz končnega videa pa zmeraj zanimiv in paša za oči. Komaj čakam na sveže projekte, sploh take kjer gre naročnikom za kvaliteto in ne le za “sam-da-nekaj-je”. Zaradi slednjih tudi jaz nimam veliko primerov za pokazat med referencami, ker niso vredne omembe.

Naj vam tekne!

LP
Juvan

3 thoughts on “Kvaliteten video naredijo dobre luči in ne (le) kamera

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.