Video snemanje konference na višjem nivoju?

V Sloveniji se počasi vse bolj uveljavlja video snemanje konferenc in raznih predavanj. Razlogov za snemanje je lahko več; unikatnost dogodka, posebni govorci, aktualna tema, za reference ali pač dolgoročne marketinške strategije. A vsem je skupno eno; običajno se v video investira najmanjši kos finančne pogače. Posledično tudi končni video ostane na tem nivoju.

Odkar se ukvarjam z video produkcijo, je bilo ponujeno plačilo za snemanje konferenc/predavanj vedno res nizko. To delo se je izredno razvrednotilo zaradi “preprostosti” dela, čeprav temu še zdaleč ni tako. Izračun pa je povsem preprost… upoštevati moramo stroške prevoza, strošek uporabnine opreme (kamera, stativ, snemalnik, kabli, mikrofoni, uporaba računalnika, programov, popravljanje slike in zvoka, čas renderiranja in pošiljanje materiala) in dobim svoj (dnevni) končni honorar.

Vendar očitno nizko plačilo pri nas (še) funkcionira… čeprav opažam, da zaradi tega snemalci harajo in jih čedalje manj to počne. Celotne “zaslužke” mečejo v preživetje, popolnoma nič pa v nadgradnjo opreme in bohnedaj, da še karkoli od delovne opreme ne deluje več. Zato pa škrtarijo tudi pri kvaliteti končnih produktov posnetih predavanj/konferenc. “Sam-da-nekaj-je” stil produktov.

 

Naključno pa sem ravno v predhodnjem prispevku predstavil nekaj svojih zadnjih izkušenj na višje proračunskih snemanjih. Sicer je kar nekaj njih oglasnih projektov, lahko med njimi izpostavim eno/dve snemanje, ki sem ga izvajal na večji konferenci (slednje je le snemanje intervjujev prisotnih predavateljev na konferenci):

 

Interview-JuvanNet

Lepo osvetljeno, umeščeno, kadrirano, ozvočeno in z lično animacijo podnaslovljeno. Čeprav se je tudi tukaj stiskalo pri financah, sem poskusil iz dane situacije narediti kar se je dalo in celo brez predhodnega ogleda lokacije. In tak primer je imel še mnogo možnosti razširitve. Od več kamer, bolj optimizirane osvetlitve, lepše ozadje in morda celo kakšen slider. Ampak za vse to bi moral zaračunati še ogled lokacije, dodatnega kamermana s kamero, dodatno lučkarsko opremo, prilagoditev prostora…etc.

Potem pa še izgled videa, ki se je ga snemalo na treh kamerah, se je že dan prej ogledalo lokacijo in splaniralo način snemanja, je bilo lepo osvetljeno in z zanimivim ozadjem. Tak video bo mnogo bolj dinamičen in gledljiv, kot nasplošno 98% preostalih posnetkov, ki jih delajo drugi one-man-band snemalci, ki za luči in multicam še slišali niso. Posnetek pa bo še v nadaljnje služil kot dober material za promoviranje podobnih konferenc in lična referenca v portfoliju organizatorja. A pustimo podrobnosti, da je bilo še vedno dovolj maneverskega prostora za še kvalitetnejšo izvedbo snemanja. Vedno je naročniku težko dopovedati, da je ogromno (nepredvidljivih) faktorjev, ki pokvarijo kvaliteto videa.

Snemanje konference - JuvanNet

In potem je tukaj en primer posnete konference, kjer je bil ponovno omejen budget, brez predhodnega ogleda lokacije, brez vnaprejšnje vednosti kako se bodo premikali govorci, nobenega dvignjenega odra za kamero, kaj bo na platnu, kakšne bodo notranje luči… nič. Posnetek sem lahko le reševal z eno močnejšo led lučjo, višjo občutljivostjo senzorja na kameri, postavljen iz stranskega dela dvorane in upal na najboljše.

snemanje konference 02 - JuvanNet

V bistvu me je lahko sram, da sem sploh pristal na snemanje (sem bil najet snemalec podnaročnika), saj bi se lahko z večjim budgetom in temeljito pripravo naredilo mnogo bolj kvaliteten video. Tak video, da bi oni in jaz imeli od tega korist in kvalitetne reference. Ne rečem, da vedno denar igra vlogo pri kvaliteti storitve, vendar si večja stranka lažje privošči dober produkt, kot pa če grem nekomu dobrodelno nekaj posneti za manjšo ceno.  Za vsako snemanje gre ogromno časa za pripravo na snemanje, ogled lokacije, postavitev, uporabljene opreme, časa prevažanja in ZNANJA. Teh stroškov mi nihče ne bo poplačal. A tega nihče več ne zna “ceniti”.

Naj se dela na kvaliteti, ali pa se sploh ne.

Tudi zobar vam plombe ne bo naredil malo tako na hitro, “sam-da-nekaj-imate-na-zobu”.

Naj vam tekne,

LP
Juvan

One thought on “Video snemanje konference na višjem nivoju?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.