Ali ste se danes že nategnili z naročenim video izdelkom?

Danes lahko že praktično vsak vzpostavi video produkcijsko podjetje, pa čeprav izhaja iz mesarije, vrtičkarstva, programiranja, politkanstva ali čiščenja školjk. Kamere so poceni, nekaj plastične dodatne opreme tudi ni več težko dokupiti. A namesto, da bi se posamezniki/podjetja držali svojih kvalitet, se vržejo še v video produkcijske storitve, saj je snemanje pač enostavno. Pritisneš REC gumb, pošvingaš levo-desno  in voilà, imaš topšit video za naročnika. Po vsej verjetnosti je naročnik za ta zmazek še celo nekaj plačal. S takimi zmazki dajejo slabo podobo sebi, drugim produkcijskim podjetjem in znižujejo cenovno raven te industrije.

Največja ironija je, ker tak zmazek ne škoduje le produkciji, ampak tudi ugledu naročnika. Veliko spremljam tuje portale v zvezi z videom in marketingom, kjer stalno opozarjajo, da naj se podjetja NE odločajo za “quick and cheap” video nagovore/predstavitve, ker bi s tem razvrednotili imidž svojega podjetja. Recimo, da ima podjetje res kvaliteten ugled, kvalitetne storitve in kvaliteten odnos do strank,  potem pa kar naenkrat v javnost vržejo povsem neprimerne videje, ki niso ničemer podobni. Si predstavljam, da tako podjetje hitro izgubi tisti “kvalitetni imidž”, ki so ga desetletja ustvarjali. Za kar so si konec koncev tudi sami krivi, ker se prej prav nič ne pozanimajo o tovrstnem področju.

V Sloveniji je polno slabih video produkcij, ki za naročnike izdelujejo nizkocenovne videje. Na eno od ekstremov sem naletel pred kratkim, kjer so ustvarili kar nekaj zelo slabih predstavitvenih videov. Le-te pa imajo še celo med svojimi referencami na zelo lični spletni strani iz katere je razvidno, da njihov primaren posel v spletnem oblikovanju. Kaj torej pomeni slab video?

A ko to še ni dovolj, se zgodba nadaljuje;

Popolnoma brez kakršne koli samokritike. Take video izdelke se NE obeša med reference, še posebej v primeru Benotoursa, ki ga ima naročnik celo na svoji spletni strani. Pa to niti nista edina produkta tega produkcijskega podjetja. Imajo jih še več, še precej je takih, kjer so si “sposodili” templejte za Adobe After Effect in iz njih naredili “svoj produkt”. Ampak to je že zgodba za drugič.

Da ne bom kritiziral le druge, sem tudi jaz nekje začel. V naslednjem primeru sem leta 2010, kmalu potem ko sem kupil svojo prvo handycam HD kamero in nekaj delavskih reflektorjev, posnel in sestavil naslednjo video predstavitev;

Ali je primerljiva z zgoraj navedenimi, presodite sami. Zagotovo je nimam več med referencami, ker je že davno pod kvaliteto, ki se jo trudim doseči danes.

Naj vam tekne,

LP
Blaž

One thought on “Ali ste se danes že nategnili z naročenim video izdelkom?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.