5 verjetnih razlogov, zakaj video ne prinaša konverzije

Področje video marketinga je zelo obširno. Zato ni mogoče trditi, da pri vsakem naročniku deluje isti koncept. Tudi vsak naročnik ne potrebuje isto stvar.  Da video ne prinaša konverzije lahko obstaja (pre)mnogo razlogov. Vsak naročnik gleda konverzijo na svojem primeru storitev: to je lahko nakup izdelka/storitve, obisk na spletni strani, vpis na elektronske novice, obisk dogodka, izobraževanje ali le nabiranje všečkov. Če se nič ne zgodi, je lahko nekaj hudo narobe z video izdelkom, kanalom kamor ga objavimo ali z izbiro strategije. Produkcija video vsebin za prazen nič je velik strošek za naročnika, kot tudi ne ravno najboljša referenca za izvajalca. In ker mnogokrat izvajalec ni ravno plačan za kreativen pristop, se pod izdelke raje niti ne podpisuje oz. jih ne doda med svoje reference. Torej je delo bolj kot ne samo sebi namen. Da ne omenjamo primerov, ko naročniki video izdelek vržejo na zaprašeno polico in nanj pozabijo.

Zakaj video ne prinaša konverzije

Video ni izdelek, ki rešuje vsak problem

Danes za vsak problem iščemo (poceni) rešitev. Za zamrznjeno vetrobransko steklo pozimi si kupimo plastično lopatico in na vso silo praskamo po steklu. Namesto, da bi kupili pokrivalo ali nadstrešek in dolgoročno zaščitili avto. Če zbolimo, se polnimo z vsemi možnimi tableti in preparati. Namesto, da bi že prej uživali zdravo hrano, pazili na svoje splošno zdravje in se izogibali stresnim situacijam. Ravno tako, ko posel ne steče, vrat na nos naročimo najcenejšo video storitev za promocijo izdelka/storitve. Ker niti video izdelek ne prinese novih miljonov evrov v blagajno, zvalimo krivdo na video produkcije. Seveda pri tem še zdaleč ne more biti kriva video produkcija, ki je le sledila navodilom in z malo napora izvedla projekt. Izbrana produkcija morda niti nima primernega znanja in izkušenj, kar je za pričakovati pri nizkocenovcih. Običajno se niti zobarji v javnih zavodih ne bodo ravno trudili za vaše zobe. Tam delajo za vnaprej določeno plačo, ne pa za plačilo na podlagi uspešnosti. Za lastno zdravje se splača najti dobrega zobozdravnika in plačati za storitev. Kar pa ne bo poceni.

(Ne)uspešnost video izdelka zaradi več dejavnikov

Nihče ne more z zagotovostjo trditi, da bo video deloval. Tudi sami z veliko ustvarjenimi stock video projekti vidimo donosnost šele po kakšnem letu dni. Pri nekaterih celo po več letih. Ampak to še ni izgovor, da video izdelek ne bi imel vsaj nekega pozitivnega efekta. Sploh, če je bilo vanj vloženega kar nekaj proračuna. Tudi nam, kot video produkciji, ne bi bilo vseeno, če izdelek ne bi služil svojemu namenu. Zato je smiselno pri vsakršnem projektu stopiti korak nazaj in analizirati, kje tiči težava.  Lahko je napaka povsem banalna ali pa je zelo kompleksna. Zato smo naredili izčrpen spisek 5 verjetnih razlogov, zakaj video ne prinaša konverzije. In nekaj predlogov iz izkušenj v izogib tegobam.

Video posnetek ne dobiva ogledov

Internet je kompliciran prostor (celo nam). Nekatere taktike prinesejo ogromno denarja, spet druge ne. Kar se spet spreminja od primera do primera. Medtem, ko bo en oglas privabil tisoče obiskovalcev, ga na drugi platformi obiskovalci popolnoma ignorirajo. Tudi video na eni platformi izstreli svojo popularnost, drugje pa ostane v pozabi. To se pogosto dogaja, zato je potrebno slediti statistikam in prepoznati svojo ciljno skupino. Ne želimo si, da denar vložen v video vsebino potone v pozabo. Zato prilagamo nekaj napotkov, kako čim bolj razširiti video vsebine:
– Video naložite na čimveč platform (fb, yt, vimeo, instagram, twitter, linkedin,…)
– Delite video preko osebnega fb profila in prosite bližnje, da ga prav tako delijo in všečkajo (algoritmi vse bolj komplicirajo vidnost video vsebin podjetij)
– Video iz youtuba vključite na svojo spletno stran
– K videu vključite kvaliteten in izčrpen opis in ključne besede
– Delite video vsebine na relevantne strani (komentarji ali k gostujočim prispevkom)

Gledalci hitro prekinejo video

Na večini platform je mogoče spremljati statistiko ogledov. Ključno ni le število ogledov, ampak tudi čas ogleda in dodatne interakcije (všečki, delitve, kliki…). Zato je smiselno spremljati koliko časa so gledalci prisotni na vaši video vsebini. Če hitro odnehajo z ogledom, je vredno premisliti o sami vsebini video izdelka in to popraviti z naslednjim. Zato prilagamo nekaj napotkov, da se izognemo takim situacijam še preden vložimo čas in denar:
– Najboljša dolžina video posnetka je okoli minute
– Skladba mora biti primerna vsebini in ves čas držati suspenz (predstavljajte si filme brez glasbe. Ne gre, kajne?)
– Vsebina naj ne bo sestavljena površno (kadri se ne smejo vleči in prekadriranja morajo biti v ritmu skladbe)

Video ni pravilno naložen

Morda se sliši kot nemogoče, vendar tudi platforme občasno krepko zaserjejo naložen video. Dogaja se, da se le ta se sploh ne predvaja obiskovalcem, lahko izgubi zvok ali se pojavljajo kocke. Napak je lahko na stotine, zato je dobro narediti preverbo naloženih medijev vsaj iz enega drugega računalnika. Bodite pozorni predvsem na naslednje dejavnike:
– Preverite zvok in sliko naloženega video posnetka
– Poglejte video od začetka do konca
– Spremljajte ali so podnapisi berljivi
– Preverite kvaliteto slike ob celozaslonskem ogledu
– Nastavite privlačno predogledno sličico (FB in YT to omogočata)

Amatersko narejen video izdelek

Tako kot dobra šivilja takoj loči poceni oblačilo od kvalitetnega, imamo to hibo tudi ljudje, ki delamo v video-produkcijski industriji. In dogaja se, da se podjetja celo hvalijo s pred kratkim izdelanim video izdelkom, vendar je  (vsaj nam) moralno sporno pripomniti, da so dobili mačka v žaklju. Zato obstaja na desetine prispevkov na našem blogu, da se lahko izognete nizkocenovnim in nekvalitetnim storitvam. Amatersko narejen video izdelek lahko konec koncev celo škodi ugledu podjetja ali izdelka. Ponovno gre omeniti zanimiv prispevek 10 opazk, zaradi katerih bi vas morala skrbeti izbira video produkcije. Če že naročite in dobite video izdelek, naredite naslednje:
– Bodite pozorni koliko časa vam je video zanimiv
– Pokažite ga vašim bližnjim/prijateljem
– Najdite prijatelja, ki se vsaj malce spozna na video in ga prosite za mnenje
– Primerjajte svoj video s sorodnimi na trgu

Primerjava osvetlitve, kadriranja in primerne scene na temo frizerskih storitev. Prej/Potem.

Slabo zastavljena kampanja

Vsaka kampanja je zgodba zase. Če je video izdelek kvaliteten in zajema vse potrebne elemente, je lahko problem le še marketinška strategija. Ali pa publika enostavno še ni pripravljena na vas. Tudi Apple ni ravno inovativno podjetje, vendar je znalo obstoječo tehnologijo pravilno zapakirati in narediti bum na trgu. Podobno težavo imamo na projektu s frizerskimi storitvami terapij za lase in lasišče. Običajna praksa je, da ljudje hodimo k frizerju le na striženje in barvanje. Zato bo dolga pot frizerskega studia, da izobrazi stranke še o nujni pravilni negi in obnovitvi las in lasišča. Če je včasih vsakršni TV oglas prinašal prihodek, je danes povsem drugačna zgodba. Gledalci se ne pustijo več tako zlahka “nate*niti.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.