Kreativnost v video produkciji se plača

Tako kot v mizarstvu ali kateri koli drugi storitveni panogi, se cene storitev ob bolj kompliciranih izdelkih/delih znatno dražijo. Izdelava kuhinje po meri pač ne bo cenovno stala isto kot polička v predsobi. To je logično.

Nemalokrat, ko je stranka imela kar nekaj želja okoli svojega video izdelka,  smo naleteli na odziv: “To je pa drago.” Ja, se strinjamo, da ni ravno poceni. Video izdelka ne naročaš vsak dan. Enako kot ne naročaš nove kuhinje vsako leto. Tudi spalnice ne. Če potrebuješ instant video vsebine poiščeš stock medije, ki so precej bolj ugodni in super uporabni za različne video promocije. Še celo marketinške agencije jih uporabljajo kot del njihovih lastnih video predstavitev. Prav tako televizije same za lastne oglase, začetne/končne špice in druge namene. Zakaj potem ne bi uporabiti stock materiale še za kaj drugega. O.K., ker to ni ravno glavna tema tega prispevka, jo bomo razpredali kdaj v prihodnje.

Kako so lahko cene video produkcijskih storitev tako različne?

Obseg dela video snemanja

Snemanje konferenc, predavanj in intervjujev ne zahteva posebnega kreativnega znanja in kupa opreme. Pri takih delih gre zgolj za uporabo tehničnega znanja, kjer je potrebno biti pozoren na osnovne elemente osvetlitve, kadriranja, postavitve, izbire ozadja, zajema zvoka, itd. Medtem, ko je pri video promocijah, predstavitvah in oglasnih sporočilih potrebno razmišljati še o igri, mimiki, izgledu osebe, zgodbi, pravilni rabi dodatne opreme, primerni osvetlitvi, pripravi scenskih elementov, povezavi med kadri, itd. Hkrati se snemanje primernih delčkov video izdelka lahko zavleče v več dni, potrebna pa je tudi dodatna post-produkcijska obdelava materiala, nakup ali izdelava grafik, glasbene podlage in drugo. Vse malenkosti konec koncev štejejo in vplivajo na (dober) izgled končnega izdelka.

Uporaba različne opreme in kadra

Eno je, če pri izdelavi videa uporabiš osnovno kamero z eno lečo in stativ. Ko pa je potrebno uporabiti več različnih leč, dodatne opreme, celo vrsto osvetlitev, odbojnikov, drona, mikrofone, audio snemalnik, rezervne kamere in še kup drugih malenkosti (razna držala, papirna/tekstilna ozadja, stojala, …itd.), se logično storitev še malce podraži. Ob določenih elementih je potrebno upoštevati še dodaten kader, ki upravlja z opremo – operater drona, asistent pri uporabi stabilizatorja, lučkar, tonski tehnik, make-up, stilist, scenograf, … itd.

Kreativna ideja je zlata vredna

Če se sprašujete, zakaj kreativne agencije postavijo precej zasoljene cene za izvedbo projekta, se odgovor skriva v vrednosti dobre ideje. Naloga kreativne agencije je začrtati celoten projekt in predvideti rezultate. Običajno zunanji izvajalci izvedemo le fizičen del projekta. Vsaka agencija ima svoje tarife. Vendar, kolikor imamo informacij iz druge roke, gre le ena četrtina (in manj) budgeta za fizično izvedbo. Po informacijah iz širnega spleta pa velikokrat niti desetina ne.

Zakaj je potem tolikšna cenovna razlika med video produkcijami? Veliko njih nima razdelane niti osnovne cenovne politike. Da ne omenjam mnogih nadebudneže, ki delajo za desetino dejanske vrednosti projekta, samo da nekaj delajo. Če bo tak izdelek služil svojemu namenu pa je drugo vprašanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.