Kako video promocija negativno vpliva na podjetje?

Veliko se govori o pozitivnih učinkih video promocij in objavljanju video vsebin na družbenih omrežjih. Premalo pa se omenja negativne učinke ob napačnem pristopu k temu. Oziroma, katera dejanja v mnogih primerih negativno vplivajo na želene rezultate.

Če bo nekdo, ki je zainteresiran za vaše storitve ali izdelke, na spletni strani vašega podjetja naletel na video vsebine grozne kvalitete, se bo hitro vprašal o relevantnosti oziroma ali je podjetje zaupanja vredno. Gledalec je ob slabih video vsebinah lahko zmeden in ga običajno odvrnejo od nakupa. Da lahko video izdelek privabi ali odvrne gledalca je povsem logično dejstvo.

Kateri so razlogi, ki lahko negativno vplivajo na nadaljnjo interakcijo obiskovalca/kupca:

 1. Slaba kvaliteta video produkcije

  Najbolj pogost razlog za izredno slabe rezultate video izdelka je seveda nekvalitetna izvedba video projekta. Morda boste presenečeni, vendar je ogromno video izdelkov podjetij izredno slabe kvalitete. Po eni strani so podjetja izredno pedantna pri izdelavi svojih produktov ali lastne spletne podobe, medtem ko jim je za izgled video izdelka skoraj vseeno. To je očitna napaka, ki škodi sami podobi podjetja. Ravno tako kot slab produkt ali spletna predstavitev. Najbolj očitne napake pri video izdelku so neuporaba ali slaba uporaba osvetlitve, nobene režije, moteči elementi v kadru in neprivlačne barve. Malo manj očitne, vendar vseeno moteče napake se dogajajo v montaži – predolgi kadri, neskladnost z zvočno/glasbeno podlago, neprivlačni teksti, moteči prehodi med kadri.

 2. Nedefinirana zgodba video izdelka

  Dober film se od slabih loči predvsem po kvaliteti zgodbe. Torej, če vaš izdelek nima dodelane zgodbe, gledalec ne bo razumel njegovega bistva. Zgodba se mora dodelati pred samo izvedbo produkcije. Morda se sliši klišejsko, vendar vsak video izdelek običajno zajema uvod, jedro in zaključek.

 3. Neprimerna pozicija video izdelka

  Četudi izdelamo izredno dober video izdelek, je zelo pomembna tudi njegova pravilna pozicija na spletu. Video predstavitev izdelka bolje služi svojemu namenu, če jo umestimo na ciljni strani izdelka, kakor pa na prvi strani podjetja. Predvsem mora biti video izdelek relevanten glede na njegovo dano pozicijo. Več-minutni predstavitveni film bo imel zelo slabe rezultate, če ga bomo s plačano objavo promovirali preko družbenih omrežij.

 4. Dolžina video posnetka

  Premnogi video izdelki se vlečejo v nedogled in zelo hitro izgubijo interes gledalcev. Po naših raziskavah je najbolj efektiven video izdelek dolg do 60 sekund. V redkih primerih morda tudi minuto in pol. Po tem času večina gledalcev preneha spremljati. Seveda, če je video sestavljen kvalitetno in brez nepotrebnih mašil.

 5. Video ne spodbudi k reakciji

  Če želite nekaj prodati, privabiti obiskovalca na spletno stran ali ga prepričati k oddaji svojega e-naslova, je to potrebno vključiti v vsebino video izdelka. Gledalec mora prejeti navodila za nadaljnji postopek. Že skoraj vse platforme omogočajo razne gumbe ob video posnetku, če ne celo kar na samem video posnetku. Ampak to ne smemo početi na vsiljiv način.

 6. Video izdelek je vsiljiv

  Dnevi Top-Shop oglaševanja, ko so nas dobesedno posiljevali s svojimi izdelki, so mimo. Ne bodite vsiljivi z video vsebino. Obiskovalci nimajo potrpljenja gledati nekaj, kar vsako drugo sekundo sporoča “kupi to, kupi ono”.

Video produkcija je kreativen proces, ki lahko spodbudi rast poslovnih rezultatov ali jih z napačno rabo zatre. Ljudje radi gledamo zanimive in uporabne vsebine, enostavno pa ignoriramo vse kar nas ne privlači ali nam sporoča dvomljive signale. Lahko pa nas video vsebine tudi šokirajo.

Ne mečite vstran denarja s promoviranjem polovičarskih in nekvalitetnih vsebin. Premislite o svoji video marketinški strategiji, kaj želite od video izdelka in kako se boste tega lotili. Za svetovanje nas kontaktirajte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.