Vsaka roka v video produkciji je zlata vredna

Med amaterji in laiki je povsem jasno kot beli dan, da so sposobni posneti karkoli, za kar potrebujejo le svojo polprofesionalno/handycam kamero in sebe. Če ponazorim to z dobrim primerom;

Video-Production-Meme

Ni potrebno dvakrat omenit, da bi mnogi zagrabili za kakršno koli produkcijsko delo, čeprav niti pod razno nimajo kvalifikacij za izvedbo. Kaj šele opremo, izkušenj, referenc in poznanstev. Če naredijo sranje od videa izdelka, se sploh ne sekirajo, ker niti ne vedo, da je sraje. Sam da lahko prodajajo, da bo stranka s takim izdelkom prijela boga za jajca.

Ko mogoče čez par desetletij amater spozna, da pa je potrebna cela ekipa za “video produkcijo“, kjer vsak posamezen člen skrbi za določeno področje, se kvaliteta produkcija MORDA izboljša. A se to v redkih primerih tudi praktično zgodi.

To, da je nemogoče kot one-man-band izvajat video produkcijo sem na lastni koži občutil že davno – že v samem začetku svoje poti. Ampak nikoli nisem imel priložnosti delati z večjimi produkcijami. V večini sem počel edino stvar, ki jo lahko one-man-band počne – snemal novinarske prispevke in hobi projekte. Več let tega (sranja). Potem je končno prišla priložnost sodelovanja v večji video produkcijski ekipi.

snemanje-video-produkcija

Video produkcijska ekipa, kjer se ve, kaj se pričakuje od režiserja, kaj mora delati snemalec, kaj direktor fotografije, pa lučkar, igralci in vizažistka, tudi asistent režiserja in organizator, občasno tudi asistent snemalca. Kakšen član gor ali dol, vse je relativno od velikosti projekta in razpoložljivega budgeta. Vsaka roka v video produkciji je zlata vredna, ko mora vse funkcionirati usklajeno. Tudi če režiser popizdi nad slabo igro igralcev, nad počasnostjo ekipe, če je treba x-tič ponovit kader zaradi sfaljenega fokusa ali slabega premika, vsak zase ve kaj je njegova dolžnost na setu. Vizažistka skrbi da so igralci lepi na kameri, asistent režiserja je pozoren na drobne detaile nepovezane z igro, direktor fotografije skrbi za kvaliteto svetlobe, lučkar je v stalni pripravljenosti za oskrbo z lučmi, snemalec vso energijo usmerja v dober šot in kristalno sliko, organizator pa preganja s tajmingom. Usklajenost in profesionalizem, ki se loči od amaterjev s handycamom in egoističnim odnosom do video produkcije.

Naj vam tekne,

LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.