Temeljna razlika med komercialno in klobučkarsko video produkcijo

Izraza “klobučkarjev” sem se nalezel od kolega, ker zelo dobro opiše določeno skupino ljudi. Gre za posameznike, ki so veleumni umetniki, imajo ogromen ego in so nepopravljivo trmasti. Klobučkarje srečamo v vseh vejah kreativne industrije – od spleta,  oblikovanja in tudi v video produkciji. V preteklosti sem že naletel na takozvane klobučkarje iz spletnega področja, ki so mi dopovedovali svoj prav in zaradi takih sem zavoljo njihovega znanja in mojega neznanja moral trpeti obliko končnega (pol)izdelka. Ker pa mi grejo na kurac, se raje stvari naučim naresti po svoje in zato tudi na tak način, kot bi morale biti že sprva. Čas je denar, polizdelki pa nikomur ne služijo, česar klobučkarji ne razumejo.

Klobučkarji v video produkciji pa so ta sorta ljudi, ki bodo za en kader rabili nepredstavljivo veliko časa. Ker jim tako ni všeč, pa probajo malce drugače in to drkajo v nedogled. Umetniki na kubik. Na realnem primeru lokacije ličnega bara bi potrebovali za en top šit posnetek recimo namontirane Gopro kamere pod kozarcem, ko natakar nalije pivo in ga nese gostom potrebovali polovico dneva. Ker bi večino časa ugotavljali, kako bi pa to posneli, da bi fajn zgledalo. Zguba časa.

Komercialni vidik video produkcije pa je štancanje/industrija. V času, ko klobučkarji razmišljajo, že lahko postaviš luči, en večji jib in sestaviš kamero, zbereš in razvrstiš ljudeke po lokalu. Jib postaviš tako, da se ne vidiš v ogledalih in zavpiješ akcija. Snemaš vse detaile strežbe; kako natakar natoči pivo do zadnje kapljice, kako postavi krigl na pult, kako se pivo cedi po zunanjem delu kozarca, kako drug natakar naloži pivo na pladenj, slediš natakarju z jibom skozi lokal med goste z malo nižjim rakurzom ali višjim rakurzom, zamenjaš objektiv z bolj širokim in posnameš postrežbo med goste za mizo. Vse te kadre ponoviš petkrat in jih posnameš iz različnih kotov, z različnimi gibi, bližje, dlje, korake po tleh, slediš natakarju od zadaj in spredaj… Ko si zadovoljen s količino materiala prenosa piva od šanka do mize, se lotiš še pivske druščine, kako nazdravlja, pije, detaili požiranja, kako jim teče pivo mimo ust, kako se zabavajo. Vse kadre spet ponoviš nekajkrat, da gosti že od pijanosti popadajo po tleh, ti pa zadovoljen s desetinami odličnih klipov. Če ti ostane še kaj časa, se lotiš še strežbe za šankom. Izvedeš še kakšno igro osvajanja deklet za šankom, za piko na i vržeš kakšen krigl po tleh. Poleg vsega tega lahko navržem še komad idej, ki se jih da iz take lokacije izkoristit v šus.

Iz ene lokacije lahko iz komercialnega vidika nabereš na stotine ali mogoče celo skoraj tisoč unikatnih klipov. In to v času, ko klobučkarji naumijo enega, ki se jim zdi “unikaten”. Če sama lokacija že ponuja unikatnost, se jo izkoristi do potankosti.

Se pripročam v kolikor imate zanimivo sceno. 8)

Naj vam tekne,
LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.