Glasbeniki, ki si ne zaslužijo niti enega videospota

Po vseh teh letih pisanja člankov in prispevkov, imam še vedno težave sestavit skupaj kako kilco smiselno in ne preveč iz besa spisano misel. Tudi tokrat sem začel besno tolči po tipkovnici, ko so mi naši veleumni muzičarji dvignili pritisk.  Zato sem nekaj dni kar prespal in začel znova. O glasbenikih/pevcih, ki si ne zaslužijo niti enega videospota. Z izjemo nekaterih, ki se res trudijo za svoj posel.

Glasbena industrija je ena taka lenobna niša, kjer ne rabiš nič, da postaneš “nekaj.” Ironično je pevec lahko kdorkoli, ki si vzame pet minut časa, skupaj nameče par rim in to nabija na slow-paced melodijo v pravilno tajmanem zaporedju. Temu se reče rap. Raperjev je kot trave in solate, poslušljivih pa manj kot je planetov v našem osončju. Pa to niti ni glavna tema mojega prispevka; tudi ostali “glasbeniki”, bolj ali manj znani iz pop, rock in ostalih zvrsti so se zagotovo znašli v temu poslu, ker mislijo, da jim je to najbolj kreativen in ugoden biznis. Ustvarit komad ni problem, z leti je to še lažje. Večja težava ga je spravit na tržišče. Tukaj pa so naši glasbeniki nesposobni. Ker se zanašajo na založnike, plačajo mastne denarce za profesionalno snemanje, mastering, grafično podobo, peko in potisk na zgoščenke. Ker kot da se ta medij sploh še prodaja. In potem se jim sprdne, da bi imeli še videospot, s katerim bi promovirali svoje nove skladbe. Tukaj pa se moje besno tipkanje prične.

Glasbena industrija je ena takih posebnih zvrsti, kjer so v večini umetniki egoistični in poslovno nesposobni. Imajo se za oh in sploh, tudi če je glasba popoln krap. Obljubljajo ti oh in sploh reference, če jim boš tokrat pomagal delat praktično brezplačno. In doslej sem naletel, slišal ali preko druge roke popolnoma utrdil opažanje, da krepko podcenjujejo video produkcijo. Zakaj? Ker morajo video produkcije za njih delat skorajda brezplačne izdelke, medtem ko pa za svoje komade želijo služit denarce. Ali pa se celo hočejo z videospotom le bahati. Zgrešena računica, ki je nočejo slišat z druge plati.

Video produkcija tudi stane. Če ni ravno sosedov Lojze od svojga očka dobil ugodno kamerco ali telefon s slow-motion funkcijo in vam bo z veseljem posnel en češki spot, potem je socialistična nekomercialna računica predprodukcije, produkcije in postprodukcije čisto preprosta;

Z glasbenikom se mora nekdo (običajno režiser) zmenit glede zgodbe, scenarija, tajmingov, števila nastopajočih, kostumografije, lokacij, število dni snemanja videospota. To nikoli ni usklajeno v enem dnevu, zato je minimalno teden ali štirinajst dni priprav… cca 500€ stroška.

Režiser ali kdor pač organizira produkcijo mora najti ljudi za produkcijo; snemalec 150€, direktor fotografije 300€, režiser 300€, scenograf 100€, maskerka 100€, lučkar 100€, organizator 130€, statisti 50€/komad… pa smo pri skoraj 2000€ stroška samo za pripravo in produkcijsko ekipo normalno proračunskega video spota s petimi statisti.

Nadaljujemo s stroški najema produkcijske opreme in morebitnih scenografskih elementov; od osnovne kamere, leč zanjo, stojalo, osnovna rokica za bolj dinamične gibe, set profesionalnih luči, monitor za lažje spremljanje iz režijskega kota, potni stroški, najem kombija, scenski elementi, hrana in pijača…. za vse to nekje 1000€ stroška.

Skupaj smo zdaj že pri nekje 3000€ stroška za predprodukcijski in produkcijski del.

Po zbranem materialu mora nekdo to še spraviti skupaj; Shramba, najem sposobnega računalnika, montažer, osnovna montaža, končna montaža, dodaja kupljenih efektov, 2D/3D efekti, barvna korekcija, en ali dva vključena popravka, dodatni plačani popravki… pa smo hitro še pri kakšnih 1000€ stroška. Slednje rečem popolnoma iz glave, ker post-produkcija vsakega projekta toliko varira od zahtevnosti projekta, da je lahko tudi manj kot tisoč evrov, ali krepko več.

In končni videospot je ocenjen na okroglih 4000€ stroška. Vse argumentirano in pojasneno. Cene so vzete nekje iz povprečja, katere so fer tako do produkcijske ekipe, kot tudi do nizkoproračunskega standarda videospotov.

V kolikor egotripani glasbeniki mislite, da je pa to absurdno preveč, se vsaj enkrat v življenju vprašajte od česa pa naj potem živijo v video produkciji? Bodo v trgovini tudi jogurte iz 0.70€ spustil na 0.01€? Pa kruh iz 2€ na 0.10€? Res bi blo super vsak teden it v nakup in plačat namesto 150€ samo 20€. Da ne omenjam vseh položnic, najemnine, davkarijskih pizdarij in drugih nebuloz, ki jih država nabija. Lahko brez problema dam roko v ogenj, da je vsakršna produkcija izpod zgoraj danega stroškovnika nateg in namerno dumpanje industrije. Računica je računica, ali se čemu odpoveš ali pa je pač nelojalna konkurenca.

In da je scena še bolj gadna, so toliko natripani osebki, da tudi če ponudiš posel, ki roka roko umije – kjer ponudiš malenkost bolj ugodno produkcijo a pod pogojem uporabe posnetkov tudi v druge komercialne namene, vseeno hočejo ekskluzivo do teh posnetkov. Se pravi v realnosti dumpajo ceno produkcij, hočejo ekskluzivo za to ceno in pričakujejo, da bo še kdo kdaj delal za njih? Vozi se v graben, egotripek. Kup si kamero, pa si sam posnami videospot. Še prej pa se dobro vprašaj, za kaj se sploh potrebuješ video spot? Za prašenje na domači polici, bahanje ali ustvarjanje profesionalne podobe na glasbeni sceni.

/konec-besnega-tipkanja

Naj vam tekne,

LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.