Video produkcija kvalitetnega intervjuja

Še v časih, ko sem delal za tiskovno agencijo in televizijske prispevke, nikomur ni bilo mar za kvaliteto intervjujev, niti večjim televizijam še danes ni. Novinarji-snemalci se (še vedno) radi bahajo s svojo ogromno kamero, a kaj ko je ne znajo niti uporabljati. Najverjetneje nikoli ne bodo razumeli, da velikost kamere v video produkciji kvalitetnih intervjujev ne igra popolnoma nobene vloge. Še z DSLRjem z video funkcijo je možno ustvariti intervju na mnogo višjem nivoju. Ampak pustimo bahave novinarčke z velikimi igračkami na strani…

Interview 02-JuvanNet

Načrtovano pravilno, se da običajen intervju speljati na mnogo višjem nivoju kvalitete. A to zahteva kar nekaj predprodukcije in produkcije (le iz tehničnega stališča);

a) Izbira lokacije, kjer se bo intervju snemal. Pomembna je velikost prostora, morebiten odmev, kaj bo v ozadju, dekoracija, motnje v okolici, koliko je zunanje svetlobe. Če gre za intervju zunaj, je nujno, da ne pride do motenj, kaj bo v ozadju, kako odpravit okoliške zvoke, možnost električne vtičnice za luči, izogibanje direktnemu soncu (oz. odvisno od predvidene dolžine intervjuja lahko sonce uporabimo tudi za vir svetlobe z odbojniki, kar pomeni še dodatne asistente). Če svetloba ni načrtovana, pride pri rezanju intervjuja do sprememb osvetlitve, kar znatno zbije kvaliteto videa.

b) S koliko kamerami bo intervju posnet. V primeru le ene izpade intervju zelo monoton in suhoparen. Za dve je potrebno najeti še dodatnega snemalca s kamero. Glede na izbiro prostora je potrebno upoštevati postavitev in kadriranje še za drugo kamero. Potencialno obstaja tudi tretja kamera, ki snema izza kamer.

c) Seznjanjenost z vprašanji. Napake v govoru, mašila in napačno interpretiranje lahko znatno podraži tudi post-produkcijo. Ponavljanje pa podaljša celotno produkcijo. Pomembno je tudi, da nekdo zastavlja vprašanja in da intervjujanec gleda le osebo OB kameri. Še najbolje je, če intervjujanec neprekinjeno začne odgovarjati na nadaljnja vprašanja.

d) Kaj vse od opreme se potrebuje. Glede na vse informacije o lokaciji, dolžini in število kamer, se izbere še primerne objektive in luči za osvetlitev, mikrofone in audio snemalnik  za ozvočenje. Po možnosti še polno kablovja, barvne filce za zakrivanje motečih oken in dopolnitev ozadja/dekoracije. Za piko na i tudi uporaba sliderja za večjo dinamičnost intervjuja.

e) Nabiranje B-roll video materiala. Za pokrivanje intervjujev se vedno posname še ogromno sekundarnega materiala, običajno na temo samega intervjuja. Za kvaliteten b-roll material si je potrebno vzeti še nekaj več časa in načrtovanja kje, kaj in kako se bo ta material posnel. Tudi tukaj je potrebno vedet, kje se bo snemalo, na koliko lokacijah, kakšna osvetlitev je na voljo in koliko jo je še potrebno,… itd.

f) Čas snemanja. Produkcija ne traja le pol urce. Upoštevati je treba še pripravo opreme na snemanje, prevoz, postavitev, okrasitev, ponavljanje odgovorov in po koncu še potrditev posnetega in pospravljanje. To se lahko zavleče čez cel dopoldan/popoldan. Za b-roll pa najverjetneje še kak dan več.

g) Potencialno najetje maskerke. Čeprav v mnogih primerih ženske znajo same poskrbeti za dober obrazni mejkap, temu ne moremo reči za moške. Za res kvaliteten izgled pred kamero, je treba pomisliti tudi na to. Skritje mozoljčkov, ran, rdečih madežev in brazgotin zelo primore pri končnem izgledu osebe na sliki. Popravljanje takih napak v post-produkciji pa zelo udari po žepu.

Na podlagi želja in zahtev se potem sestavi tudi okvirni strošek… v večini primerov pa je itak budžet dan iz strani naročnika in se le-temu prilagodi produkcijo.

Morda sem še kaj pozabil dodati k prispevku, zato bo v prihodnje še malce nadgrajen. V prispevku nisem upošteval še vsebinski del intervjuja (za kar ni moj spekter) in post-produkcijskega, ki je pa čisto druga zgodba za drugič.

EDIT: Prilagam povezavo do objavljenih intervjujev, ki sem jih snemal na Bledu.

Naj vam tekne,

LP
Juvan

One thought on “Video produkcija kvalitetnega intervjuja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.