NAS Synology DS413j (Network-attached storage) je odlična zadeva!

Dolga leta sem za arhiviranje, začasno shranjevanje in post-produkcijsko delo uporabljal zunanje in notranje diske v računalniku. A ker ima računalnik omejeno prostora za diskovje, potrebuješ zunanje enote, le-te pa so prepočasne za hiter pretok ali celo obdelavo kar iz njih. Hkrati se zunanji diski še valjajo po policah, moraš jih posebej priklapljat na štrom, polno nekega kablovja… itd. Zelo štorasto in neekonomično za delo v video produkciji.

NAS-storage

Pred nekaj mesci pa sem si omislil NAS (Network-attached storage), v katerem imam trenutno dva večja diska (3TB in 2TB) in priključen na posodobljeno gigabitno domače omrežje. NAS sem si na delovni računalnik povezal kot napravo z diski (in hkrati na internet), kjer sta oba diska postala omrežna diska in imam stalen dostop do njih. Kar pomeni, da lahko kadarkoli skopiram dol ali gor, brez da bi karkoli moral priklapljat. Še boljša funkcija pa je, da lahko projekte obdelujem kar direktno iz omrežnih diskov. S tem tudi malce sprostim diske na svojem računalniku.

NAS Synology DS413j ima prostora za 4 diske. Dva imam še prosta in jih bom tudi kaj kmalu zapolnil. Ker lahko večina dela opravljam kar preko NASa, se mi bolj splača investirati v večje diske zanj. Na računalniku pa pustim manjše in optimiziram tako, da mi obdelava poteka hitreje. Hitrosti prenosa sežejo nekje do 70MB/s, kar sicer ni čisti izkoristek gigabitne mreže. Sem že raziskoval, čemu to in sumim slab switch in (pre)švoh Cat5e kable. Ko enkrat dosežem polno mrežno hitrost, ne bo več razlike ali delam iz diskov računalnika ali preko mreže.

NAS pa ne uporabljam le kot omrežno napravo, ampak tudi kot server za dostop do podatkov iz katere koli naprave (tudi mobilnika). Na njem imam postavljen FTP dostop, saj po novem svoj delovni računalnik ponoči rad izklapljam. Če ravno ne privarčujem na štromu, pa vsaj pri bolj mirnem spancu.

Omenjena napravica ima še premnogo možnosti in aplikacij, ki pa meni zelo malo koristijo. Od vseh neki multimedijskih playerjev, oblakov in programčkov uporabljam edino še Download Station za ohranjanje torrentov nekdanjih Si-Subs projektov. Lahko bi na njem postavil tudi juvan.net stran in prihranil stroške gostovanja… a sem malce skeptičen, če bi taka mala zadevca zdržala občasne špice obiskov in morebitne ddos napade. Raje se zanesem na plačljivo storitev in imam vsaj s tem mir.

Konec koncev pa če imam vse projekte in arhive spravljene na njem, v primeru naravne katastrofe pograbim le kamere in tole škatlo in bežim. Oprema mi je življenjskega pomena =)

Se pa priporočam za kakšne ideje, kako bi to napravo še lahko izkoristil v produkcijske namene.

Naj vam tekne,
LP
Juvan

2 thoughts on “NAS Synology DS413j (Network-attached storage) je odlična zadeva!

 1. Luštna zadeva. Z Cat5e kablom lahko dosežeš 125 MB/s, ampak seveda samo če bo vse po sreči, tako da si zdaj nekje na polovici 😉

  Morda bi se splačalo poskusiti z STP kablom (oklopljen), ki bo zmanjšal motnje, če ga nimaš že 😉
  Morda pa se splača preveriti tudi kakšne vogale, kjer je kabel zvit ali prepognjen.

  Koliko ima pa tvoj switch max hitrost prenosa?

  1. Glede na to, da je kabel dolg le kakšne dva metra med NAS – switch – PC, težko verjamem da bi motnje toliko vplivale na hitrost. Switch (LevelOne) pa naj bi bil gigabiten… je pa res, da ni med kvalitetnejšimi.

   Če bi bil kabel problem, bi ga z Cat6e moral rešit. Če pa v switchu, bom pač moral nabavit boljši router. :

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.