10 nujnih stvari, ki jih preverimo pred začetkom snemanja video intervjuja

Izdelava kvalitetnega video intervjuja zahteva precej načrtovanja. Ko smo v fazi produkcije intervjuja, moramo nujno preveriti vsaj 10 stvari. Seveda se to od projekta do projekta malenkost razlikuje. A večina tehničnih stvari ostane enakih. Vsak profesionalni snemalec porabi vsaj dan prej nekaj časa za preverjanje in pripravo celotne opreme, saj bi bilo vsakršno nedelovanje na dan snemanja velika težava. V nasprotnem primeru si je še vedno možno dele opreme izposoditi od drugod.

 1. Pripravljen scenarij/vprašanja
  Pomembno je, da se za intervju pripravite. Če vsebina intervjuja ni že vnaprej določena, je potrebno pripraviti vprašanja za intervju. Vprašanja morajo biti sestavljena tako, da postavljamo po vsaj dva vsebinsko povezana vprašanja hkrati. S tem bo odgovarjanje bolj povezano in zanimivo za poslušalce. Recimo: “Kakšno se vam zdi današnje vreme in kako to vreme vpliva na vaše delo?” Hkrati morate osebo pred začetkom opozoriti, da v svojem stavku vedno ponovi vprašalni del. Zato bo sledil njegov odgovor: “Današnje, rahlo oblačkasto, vreme je odlično, saj za svoje delo potrebujemo nekaj vzorcev na nebu, ki razbijejo čisto modrino.” Nič si ne boste mogli pomagati, če vam odgovori kratko in nesmiselno: “Odlično, za svoje delo potrebujemo vzorce na nebu.”
 2. Stanje video opreme
  Vsakršno opremo je potrebno, vsaj dan ali dva pred izvedbo, fizično preveriti: vklopiti, testirati in nastaviti predviden profil snemanja ipd. Senzor in leče morajo biti čiste, dobro je preveriti vse konektorje in kable in ali imate vse potrebno za končno sestavo kamere. V kolikor se snema zvok na audio snemalnik, ne pozabite preveriti njegovih nastavitev, kartice in baterij. Tudi kabli in mikrofoni naj prestanejo test delovanja.
 3. Stanje osvetlitvene opreme
  Vsakršna luč enkrat za vedno ugasne. Ne dovolite, da se vam to zgodi ravno na vašem snemalnem setu. Zato je priporočljivo imeti kakšne rezervne žarnice. Vseeno se splača preveriti vse žarnice, njihovo svetilnost in barve. Predvsem fluorescentne znajo kmalu oddajati nezaželeno zeleno barvo, ki vam ravno na dan snemanja ne bo najbolj všeč.
 4. Dostop do lokacije
  S komurkoli se že dogovarjate glede lokacij snemanja video intervjuja, je priporočljivo tudi na lastne oči videti lokacijo. Preverite dostop do lokacije z avtom in koliko je potrebno še prepešačiti (z vso opremo). Hrbet in roke vam bodo hvaležni, če ne bo potrebno opraviti tedenske doze fitnesa.predstavitev_JuvanNet
 5. Stanje lokacije
  Poleg samega dostopa do lokacije je potrebno preveriti tudi zvočno in osvetlitveno stanje. Moteči zvoki in nepredvideni svetlobni efekti vam lahko hitro skazijo kvaliteto video izdelka. Običajno je priporočljivo lokacijo temeljito pregledati čimprej in presoditi, če zadovolji potrebam video in audio snemanja.
 6. Stanje baterij
  Vsaj dan pred snemanjem je priporočljivo pregledati vse baterije (kamere, snemalnika, audio snemalnika, mikrofona, pomožnih luč in drugih morebitnih naprav). V kolikor lokacija nima možnosti električnih vtičnic, je še toliko bolj pomembno, da imate čimveč delujočih baterij. Vsake dve leti je priporočljivo tudi vse baterije sprazniti, da vidimo njihovo uporabno kapaciteto. Ne bi si želeli, da se vam med snemanjem baterija izprazni 20x hitreje.
 7. Stanje pomnilniških kartic
  Pomnilniške kartice so med najbolj pomembnimi kosi opreme, saj nosijo pomembne informacije za vašega naročnika. Zato redno preverjajte, če še delujejo. Najbolj boste nesrečni, če vam odpove kartica s pomembnim video materialom. Smiselno je kupiti kvalitetne kartice, ki zagotovo zdržijo dlje. In ne pozabite jih sprazniti po končanem projektu 😉
 8. Nastavitve kamere
  Na samem snemanju ni odveč preveriti ročne nastavitve beline, hitrost zaklopa, odprtost zaslonke, potrebo po ND filtrih, s koliko frejmi snemamo in ali stabilizacija leče deluje.
 9. Fokus na leči
  Redno preverjanje ostrine na snemani osebi ni neumno dejanje, četudi postanemo že paranoični zaradi tega. Raje smo ves čas prepričani, da je ostrenje pravilno nastavljeno kot, če potem na velikem zaslonu vidimo mehko sliko. Obenem ni odveč dan prej preveriti, če leča pravilno ostri. Lahko se zgodi, da pride do zamika leč in slika ni nikoli ostra. To je potrebno popraviti s servisom.
 10. Izgled intervjuvanca
  Oseba pred kamero se lahko nezaželeno blešči, ima na sebi odsevna črna očala ali kakšen kos oblačila, ki preveč seva na kameri. Pred samim snemanjem video intervjuja je potrebno biti pozoren na take malenkosti in jih izločiti, saj lahko skazijo kvaliteto videa. Za svetlečo kožo osebe običajno poskrbi make-up.

Poleg vseh teh 10 nujnih stvari, so poglavitna še druga poznavanja video produkcije, ki jih lahko najdete v našem brezplačnem e-priročniku. Če vam je vse to že skoraj znanstvena-fantastika, ste pa vabljeni na naše predavanje: Izdelava video posnetkov za začetnike.

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.