Samsung Galaxy Tab 10.1 – prvi vtisi

Da razčistimo nekaj osnovnih stvari, preden začnem kakorkoli metati na okoli pozitivne/negativne kritike: Omenjeno tablico sem kupil zaradi izredno dobre finančne priložnosti in niti ne zato, ker bi jo ta trenutek neizmerno potreboval. Glede na to, da že imam po specifikacijah mnogo boljši Samsung Galaxy S2, je tablica v mojem inventaru le za določene potrebe v bližnji prihodnosti. Zaradi katerih bo najverjetneje nastal tudi nov blogovski zapis “vtisi v drugo”. 😉

Samsung Galaxy  Tab 10.1 naj bi bila konkurenca precenjeni applovi tablici, vendar je meni za to popolnoma vseeno – važno mi je, kaj lahko z njo naredim, ne pa katera znamka je in kok velik douchbag bom lahko z njo. Ker jo bom praktično lahko stestiral šele kasneje, bom za začetek samo podal nekaj mnenj glede uporabe tablice, ko jo dobiš prvič v roko.

Moram reči, da ko sem jo potegnil iz šatulje, sem bil že v prvi vrsti razočaran nad pomanjkanjem kakšne osnovne dodatne opreme. Kakšna VSAJ bombažna vrečka za shranjevanje tablice pred praskami in ostalim sranjem bi lahko že v prvi vrsti prišla zraven. Z vsako uporabo moram zelo pazit kam jo bom položil, kako jo bom položil, katere stvari so okoli nje in kakšne so možnosti, da bom ponesreči kaj neumnega položil nanjo in s tem povzročil nepovratno škodo. Za popizdit.

Kot drugo so me razočarale specifikacije, ki so sicer blizu Samsung Galaxy S2 mobilniku, a očitno v praksi niti blizu. Medtem ko nisem imel skoraj nobenih težav s predvajanjem videov kakršne koli resolucije na svojem mobilniku, se na tablici zatakne že pri osnovnem 720p HD zapisu. Štekanje v katerem koli playerju je nemogoče za kakršno koli gledanje videov, predstavitvenih filmov in ostalega sranja.

Čeprav kot video naprava pade po celi črti, me je presenetila odzivnost sistema. Tukaj se lahko vsaj postavi ob bok mobilniku (vsaj dokler ne bom zapolnil s polno podatki tisto bogo 16GB veliko notranjo kartico). Kar me ravno spomni, da sem jezen tudi na to, da ni razširitvene reže za dodatne kartice – sicer pa bom to reševal z zunanjimi usb mediji.

Baterija je neverjetno vztrajna – za svojih 7000mA je tole čuda vzdržljivo. Po prvem polnjenju direktno iz šatulje naprava drži že več kot 3dni in s trenutno 50% baterije bi zdržalo še najmanj 2-3 dni. Torej realno 6dni zmerne uporabe naprave. Zmerna poraba pomeni, da si na njej le toliko časa, kolikor je nujno da prečekiraš web, družabna omrežja, preletiš kakšne aplikacije, odigraš kakšen angry birds in se igraš z nastavitvami. Po končanem delu izključiš wi-fi. Če se ne nameravaš cele dneve igrat z njim, bo resnično zdržal do 6dni. Predvidevam da bo po nekaj polnjenih zdržal še dlje – vsaj tako se je izkazalo pri SGS2 mobilniku. Sicer pa je v stanju pripravljenosti mnogo manjši porabnik od mobilnika, saj mu ni treba vzdrževati osnovnih GSM/UMTS funkcij.

Naprava se mi ne pregreva, niti nisem opazil kadarkoli, da bi se mi – topla je bila le zaradi mojega držanja z rokami. Wifi sprejem je presenetljivo dober, ker mi najde več wifi točk iz mojega naslonjača, kot jih je bil sposoben prenosni računalnik ali stacionarni PC z USB wifijem. Hitrosti sicer nisem stestiral, ampak nekje 2Mb mi je vlekel iz ftpja.

Malce sem razočaran tudi nad povezljivostjo naprave – ker najti odprto wifi točko po Ljubljani ali drugje je čudež, še ene dodatne SIM podatkovne kartice pa pač nimam. Začasno bi povezljivost izven wifi omrežij reševal s Kies wifi točko na mobilniku (kjer sem podatkovno povezan na splet), potem pa se s tablico povežem na mobilnikov wifi in tako “lažje” srfam na tablici. Komplicirano, vendar vsaj deluje.

Trenutno pa iz tujine čakam dva nakupa za svojo tablico – ovitek za zaščito in pretvornik za priklop USB naprav na tablico.

Naj vam prvi vtis tekne,

LP
Juvan

4 thoughts on “Samsung Galaxy Tab 10.1 – prvi vtisi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.