Snemanje s Canon 550D (T2i) foto/video aparatom

Že približno drugo leto sem precej reden uporabnik foto/video kamere Canon družine DSLRjev z oznako 550D v namen video produkcije. V tujini bolj znan pod imenom T2i. Gre za foto/video kamero, ki jo najdemo v nižjem cenovnem rangu med DSLRji, tako da je zelo dostopna širši množici potencialnih videografov in fotografov. Snemanje s Canon 550D je (lahko) izredno zanimiva izkušnja.Njegovih sposobnosti pa zaradi sumljive cene ne gre podcenjevati. Če se kakorkoli vstopa v področje videografije, je to “must-have” naprava za delo. Poleg tega, da omogoča uporabo cele vrste profesionalnih objektivov, zna video tudi zelo kvalitetno zapisati. Snema v HD1080p s 25, 24 ali 30 fpsji, pri 720p pa tudi s 60 fpsji. Zelo tipične karakteristike praktično vseh Canon DSLRjev (tudi v višjih cenovnih rangih). Sicer ima Canon 550D crop senzor (kar pomeni, da je 50mm objektiv na tej napravi v resnici nekje 85mm). Ker sem dve leti uporabljal 550D, mene po novem moti pri fullframe fotoaparatu 5Dmk3, kjer je 50mm res 50mm, ker se enostavno ne morem navadit. Ampak ok. Važna je množična funkcionalnost 550D. Ima pa tudi svoje slabosti, a najbolje da pri opisu začnemo nekje na začetku.

Canon 550D (T2i) and equipment

Osnovne karakteristike Canon 550D

18 Megapixel APS-C CMOS sensor
DIGIC 4 processor with ISO 100-6400 (Expansion to 12800)
Continuous shooting at 3.7fps
Full HD movie recording with manual control and selectable frame rates
7.7cm (3.0 inch) 3:2 Clear View LCD with 1,040k dots

Več o njih priporočam branje na uradni strani Canon, a se na podatke ne bi preveč zanašal. Vse preveč ljudi se zabuli v podatke, na koncu pa se izkažejo v praksi popolnoma drugače (primer: ISO naj bi bil uporaben do 6400, a v praksi vam uporabo nad 800 odsvetujem, razen če snemate za svojo napol slepo babico).

Canon 550D z Magic Lantern hackom

Ena odlična lastnost za nekatere Canon fotoaparate je neuradni hack Magic Lantern. Namestitev je preprosta, uporaba pa na lastno odgovornost. S tovrstnim programom dobite na svojem fotoaparatu povsem nov dodaten menu, kjer nastavljate mnoge podrobnosti, ki jih sicer fotoaparati “niso” sposobni. Od HDR videa, nastavljanje fpsjev, dodatnih overlayev v liveview, različne zebre, histogrami, nastavljanje audia, možnost priklopa slušalk preko mini usb izhoda, varčevanje z baterijo, podrobnejše nastavljanje ISO, nastavljanje gostote zapisa videa, intervalometer, defishing… in še mnoge druge funkcije.

Canon 550D (T2i) and Magic Lantern 04

Osebno imam najraje “Movie restart”, ko fotoaparat doseže tisto 12-minutno mejo dolžine videa se s 2-sekundnim zamikom nadaljuje. Zelo pomaga pa tudi zebra za spremljanje svetlobe (presvetljeno/podtemnjeno) in nastavljanje gostote zapisa. Slednje z zmanjšanjem (do 0.5x) povečam dolžino snemanja (do 25minut). Intervalometer pa je super funkcija za “snemanje” timelapsov s fotografijami. Ker so fotografije v mnogo večji resoluciji, so končni timelapsi pravzaprav v 4K resolucij. Še več funkcij pa vidite zgoraj na slikah.

Dodatna (nujna) oprema k Canon 550D

 •  Grip (uporabni tudi cenejši, saj je bistveno le, da spravite vanj dve bateriji in še fotografiranje je lažje z gripom)
 •  veliko baterij (dve nujno originalni, ostale kupite fejk)
 •  Zoom objektiv (predvsem uporabno, če je veliko point-and-shoot del, kjer ni časa za menjavo objektivov), jaz osebno imam (kupil zaradi omejenih financ) Canon 18-135mm f/3.5-5.6, bo pa 18-200mm še bolj priročen.
 •  nekaj SD kartic in vsaj eno res ogromno, priporočam kar 64GB od Transcenda, saj se jo dobi že za okoli 50€ (naj bo vsaj class10)
 •  fiksen objektiv 50mm f/1.8 aka nifty-fifty, zelo kvaliteten in oster objektiv za slabe svetlobne pogoje. Ima tudi odličen DOF. Nujna uporaba stativa, saj nima vgrajenega stabilizatorja!
 •  po želji se splača dodati še okular za LCD zaslonček za boljšo stabilizacijo in nadzor nad fokusom.
 • Za lažje prenašanje fotoaparata priporočam čezramenski strap. Super zadeva, če ne želite imeti povešenega vratu.

Slabe lastnosti Canon 550D

 •  izredno občutljiv ISO
 •  šum v sivinah
 •  izredno težavno delo v temi
 •  moteč moire efekt
 •  moteč rolling shutter
 •  pomanjkanje avtofokusa – ročno fokusiranje in sledenje pa je izjemno težko
 •  uporaba zumiranja pri objektivih v večini nemogoča
 •  snemanje v kosu le do 12 minut (z zmanjšanim bitratom tudi 16minut oz. 25minut)

Triki pri snemanju s Canon 550D

Čeprav ne bom uspel v prvo zajeti vseh trikov, ki sem jih naštudiral pri delu s tem fotoaparatom, se splača še kdaj v prihodnosti pogledati prispevek, če bom dodal še kakšne dodatne.

 •  Povezava Canon 550D in Android telefona za zunanji zaslon. DSLR Controller omogoča prav to, cena za tak neverjeten programčič pa je drobiž v primerjavi kupovanja čisto neodvisnega zunanjega zaslona. Sicer si bo treba izdelati nekakšno držalo za konektor na telefonu, ker je Samsungov micro usb kratkorečeno uber crap. Stalno prekinjanje povezave lahko popolnoma ubije praktičnost. Testirano na Samsung Galaxy S2. Deluje tudi na android tablicah (testirano na Galaxy Tab 10.1), kjer pa je konektor mnogo boljši.
 •  Fejk baterije so izredno poceni, a tudi manj vzdržljive in nepredvidljive. Če imate denar, vam bodo originalne mnogo bolj ziheraške pri snemanju, velja pa pomniti pri neoriginalnih, da ko enkrat pade na polovico “polnosti”, kar hitro razmislite o zamenjavi za polne. Prevečkrat se mi je zgodilo, da je ta “na pol polna” baterija crknila v nekaj minutah brez opozorila “prazne baterije”. Pri originalnih na pol prazne zdržijo še dolgo.
 • Zviševanje bitrata do 2.2x za večjo gostoto zapisa (tudi okol 100Mbitrate) se doseže le tako, da se v menuju fotoaparata izklopi zajemanje zvoka (ker to najbolj bremeni pri zapisovanju – sicer gre le do nekje 1.8x), v fotoaparat vstavi SD kartico z ExtremePro oznako (recimo Sandisk) in v Magic Lantern menuju se poveča bitrate na 2.2x množilnik. A je treba vedet, da ni nujno, da bo kartica zdržala tak pretok (pri več podrobnostih (recimo listja na drevesu) se zna snemanje resetirati), hkrati pa lahko pri takem pretoku snemate le nekje 5 minut ali celo manj. Fotoaparat v default snema z okol 45Mbitrate, a se s tem hackom izognete kockanju in malce pridobite na detailih.
 • Canon 550D zmore tudi snemanje v živo preko spleta. Na širnem spletu obstajajo mnogi postopki, kako preko EOS Utility in nekih dodatnih programov ustvarit stream v živo, a vse to je popolna bedarija, ko izveš za  SparcoCam ali ExtraWebcam.

 

more to come …

LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.