Prenos v živo s DSLR fotoaparatom Canon 550D in 5D markIII

Ko sem pred kakim letom dni iskal rešitev, kako bi s fotoaparatom Canon 550D in Sony Z1 kamero hkrati snemal in streamal na splet, sem naletel na zanimivo aplikacijo ExtraWebCam (ali SparcoCam), ki je sicer plačljiva, a se splača za tovrstne podvige. Kar ta program naredi je, da fotkič računalniku predstavi kot zunanjo web kamero (pod pogojem, da imate za fotoaparat naložene uradne gonilnike za prepoznavo žive slike. V primeru Canon je to EOS Utility.). Resolucija je žal le 1056×704, kolikor naj bi bil liveview, a to ne prepreči uporabnosti programa. Zelo uporabno za skypanje, prenašanje kakšnih eventov/predavanj v živo in še kaj. Itak se lahko hkrati še zajema na kartico in tako naredi še HD kvalitetno sliko za kasnejšo boljšo verzijo. (tovrstni program ne podpira priklopa 5D markIII)

Pogled na program in možne nastavitve.

Zadeva je testirana pri 2+ urnem dogodku, malce pa vam zna nagajati vzdržljivost baterij in pregrevanje fotoaparata. Slednjega žal ne morete odpravit niti z opcijo varčevanja v Magic Lantern. Res slaba poteza Canon podjetja, da fotkičem ne moreš izklopit liveview med priklopom na PC. Morda bom moral razmisliti o kakšnem “homemade” hladitvenem sistemu za fotoaparat.

EDIT: Našel sem še en podoben software za emuliranje web kamere s Canon DSLRji. Gre za program SparkoCam, ki je ga lahko brezplačno uporabljamo z watermarkom, legalna različica pa je le 20 dolarjev. Dobra stran tega programa je, da za razliko od ExtraWebCam zna cropati 3:4 sliko na 16:9, obenem pa omogoča tudi priklop 5D markIII.

Naj vam tekne,

LP
Juvan

2 thoughts on “Prenos v živo s DSLR fotoaparatom Canon 550D in 5D markIII

  1. V bistvu krivec za pregrevanje sploh niso baterije… ker tudi ko grip potegneš iz fotoaparata, niso vroče baterije, ampak tisti plastični nadomestek, ki gre namesto baterije v fotoaparat. Pregrevata se senzor in LCD zaslonček.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.