TestiTriki

Prenos v živo z video kamero, fotoaparatom ali telefonom?

Video prenašanje dogajanja/vsebin v živo preko spleta je že precej stara tehnika, ki je s pomočjo Facebooka postala reciklirano hitrejša in enostavnejša za uporabo. V povezavi z Facebookom se uporablja najbolj znani Livestream vmesnik za masovno oddajanje, vendar se je precej spremenila uporabniška izkušnja. Podobno tehnologijo oddajanja uporablja tudi YouTube “Live streaming”.

livestream_logo-rgb_standard

Danes se za prenos v živo primarno uporablja pametni telefon. Manj pogosto si kdo kupi webcam (spletno kamero), še manj jih uporablja kvalitetnejše kamere. Razlog neuporabe slednjih je nezmožnost neposrednega prenašanja v živo, primerni vmesniki pa seveda niso poceni.  Še najmanj serijske podpore imajo fotoaparati. V tokratnem prispevku bomo pogledali katere video kamere omogočajo prenos v živo in kako lahko z nekaterimi fotoaparati (s pomočjo dodatnih programov) koristimo spletno oddajanje v živo. Zavedati se moramo, da pri spletnih kamerah v mnogih primerih pametni telefoni skoraj bolje opravijo svojo nalogo, če uporabljamo kamero na zadnji strani. Vendar, ko snemamo sebe ne vidimo, kako snemamo.

Priporočljive spletne kamere

V vsaki računalniški trgovini in tudi v veleblagovnicah boste našli kup različnih spletnih kamer, ki v večini ponujajo toliko kolikor boste zanje plačali. Cenovni razponi so od kakšnih 10 evrov in do nekje 50 evrov. A kako vedeti, katera je dobra in katera ne? Najbolje bo pogledati po spletu in kupiti trenutno najbolj aktualno LOGITECH HD PRO C920. Snema v full HD (1080p) resoluciji, naredi 15 megapikslov velike fotke in s Carl Zeiss lečo vas ne bi smela pustiti na cedilu. Ob naročilu iz sosednje Avstrije vas bo stala le 75 evrov. Še malce boljša (in dražja) opcija istega modela je C922 Pro, ki naj bi bolje podpirala situacije z malce slabšo svetlobo. Za precej nižjo ceno (skoraj 30 evrov) že dobimo Microsoft LifeCam HD-3000, ki sicer zajema le v 720p resoluciji, je pa dobra pri prepoznavanju beline in zniževanju zvočnega šuma iz okolice. Še ena malce dražja in solidna je Microsoft LifeCam Studio. Za dodatek k spletnim kameram si omislite še kakšno LED luč in se izognite snemanju v podtemnjeni situaciji.

logitech-hd-pro-c920

Video kamere z vgrajeno možnostjo prenosa v živo

Najti primerno kamero za prenos v živo je misija nemogoče. Redke kamere omogočajo prenašanje v živo, saj ne delujejo tako kot običajne spletne kamere. Ta trenutek lahko za okoli 700€ najdete precej spodobno ročno kamero Panasonic V777EG-K. Prenos v živo omogoča le preko Wi-fi povezave. To ponuja še Panasonic HC-X920, ki je kamera iz leta 2013 in je zato v prosti prodaji ni več moč dobiti. In to je to kar se tiče serijske podpore prenosa v živo. Zaenkrat nobeno drugo podjetje video kamer (še) ne oglašuje svojih aparatur za prenašanje video slike v živo. Včasih se je dalo vse kamere s Firewire povezavo uporabiti tudi kot spletno kamero. Ampak to so običajno bile analogne kamere, ki so snemale na kasete. Firewire se je uporabljal za kvaliteten prenos analogne video slike do računalnika, kjer se jo je lahko pretvorilo v digitalni format. Takrat kamere niso bile ravno najbolj kvalitetne v primerjavi z današnjimi (še posebej, ker so le redke snemale v 1080p resoluciji), zato to spet ni ravno najboljša naložba. Je pa za poskusiti, če vam kakšna leži doma. EDIT: Naleteli smo še na en model pol-profesionalne kamere, ki podpira prenos v živo: JVC GY-HM200EEDIT: JVC navdušuje še z dodatnimi modeli 4K kamer, ki omogočajo prenos v živo. EDIT 29.06.2019: Podporo spletnega prenašanja bosta prejela tudi dve Sony 4K kameri.

Sony Z1 HDV video kamera
Sony Z1 HDV video kamera z Firewire povezavo

Fotoaparati z možnostjo prenosa v živo

Še najmanj podpore za prenos v živo imajo fotoaparati. Noben fotoaparat tega ne omogoča serijsko. Imata pa Nikon in Canon to srečo, da omogočata “Live view” na računalniku, kar se da s posebnim programom pretvorit v video prenos v živo. Sparkocam je plačljiva aplikacija, ki prepozna signal preko USB povezave iz Canon in Nikon DSLRjev ter ga umetno prikaže preostalim aplikacijam kot spletno kamero. Od tu naprej vse deluje enako kot spletna kamera, vendar mnogo kvalitetnejša in bolj prilagodljiva. Osebno smo testirali fotoaparata Canon 550D in Canon 5D Mark III. Potrebovali boste še priloženo programsko opremo (jo dobite brezplačno ob aparatu), ki omogoča “Live view” na računalniku (Canon ima EOS Utility). Še cenejša opcija napram Sparkocam je Extrawebcam, ki podpira le Canon DSLRje in nima toliko zanimivih nastavitev.

Vsestranska produkcijska pritrditvena roka s kleščami - JuvanNet (10)
Canon 550D in Canon 5D Mark III

Prenos v živo s HDMI vmesnikom

Tehnika prenašanja v živo se krepko podraži, če moramo uporabljati različne strojne vmesnike za povezavo video kamere ali fotoaparata z računalnikom. Ali take, ki zaobidejo računalnik z Wifi povezavo direktno do interneta. Cenejša opcija bi bil Black Magic Intensity Shuttle za okoli 200 evrov, ki omogoča priklop skoraj vsake kamere ali fotoaparata na računalnik preko HDMI povezave na majhno belo napravo (podobno usmerjevalniku) in Thunderbolt/USB 3.0 povezave do računalnika/Appla (upoštevajoč kup pogojev). Ali sorodna Blackmagic Design Intensity Extreme le za Apple uporabnike. Še ena (enkrat dražja) zadeva iz istega podjetja je Blackmagic Web Presenter, ki sicer omogoča 720p prenos do računalnika, vendar je na pogled malce bolj napredna naprava. Še dražja, vendar “out-of-the-box” delujoča zadeva za Livestream (ki je tudi partner Facebooka pri prenosu v živo) je Broadcaster Pro za okoli 600 evrov. Podpira tako Wi-fi, LAN in 4G LTE mobilno povezavo (če za slednjo dokupite še modem). Med najcenejšimi lahko naročite USB 3.0 HDMI capture box, ki za skoraj 100 evrov prav tako ponuja zajem signala iz video kamere/fotoaparata na računalnik. A ker gre za kitajski izdelek, je kvaliteta delovanja seveda vprašljiva.

broadcaster-pro

Prenašanje v živo danes ni nobena novost, je pa še vedno v večini amaterska dejavnost, saj je precej dražje priti do kvalitetne tehnike. Z dražjo tehniko bi si seveda lahko marsikdo izboljšal izgled, zvok in kvaliteto vsebine.

Ta prispevek je bil sestavljen na podlagi naših izkušenj in informacij, ki smo jih lahko razbrali iz širnega spleta. Ker ima vsak posameznik lahko še drugačne izkušnje in informacije glede ”tehnikalij”, se priporočamo za posredovanje vaših izkušenj. Tako bomo lahko prispevek še dopolnili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.