Ista leča na foto/video aparatih različnih proizvajalcev?

Ko se začneš z video produkcijo ukvarjati profesionalno, se težko ločiš od svojih (več tisoč evrov vrednih) zelo kvalitetnih leč. Ne samo zaradi njihove cene ampak, ker najbolje poznaš njihove lastnosti, jih obvladaš v vseh situacijah in znaš z njimi ostriti do britvice natančno tudi, če te zbudijo ob treh zjutraj. Ko smo zamenjali Canon 5D Mark III DSLR foto/video aparat za drugega proizvajalca, smo obdržali vse leče in raje investirali v primeren adapter.

Kombiniranje kamer v video produkciji

Lastniki Canonovih leč imamo to srečo, da so kompatibilne s skoraj vsemi drugimi kamerami na tak ali drugačen način. Precejšnja zahvala za to gre tudi Metabones podjetju, ki izdeluje primerne adapterje za uporabo leč na aparatih drugih proizvajalcev. Za čisto vse proizvajalce verjetno ne obstajajo adapterji. V našem primeru, ker smo prešli v Sonyev tabor zaradi boljše video podpore, smo morali najti le primeren adapter, ki bi podpiral povezavo z elektroniko leče. Najugodnejši takrat je bil adapter iz podjetja Commlite. S tem vmesnikom lahko uporabljamo vse leče s Canon nastavkom (tudi iz Sigme, Samyanga,..itd.). Na našo srečo ima Sony A7s foto/video aparat senzor polnega formata (fullframe), zato nismo potrebovali posebnega (precej dražjega) “Speedbooster” adapterja.

Metabones Speedbooster adapterji

Poleg običajnih adapterjev, obstajajo specialne verzije, ki omogočajo večji izkoristek leč na fotoaparatih/kamerah z manjšimi senzorji. Gre za Speedboster adapterje s posebno dodatno lečo, ki vpadno svetlobo iz leče prenese na manjši senzor. Zaradi crop faktorja aparata lahko na ta način kompenziramo izgubo kota snemanja. Tovrstni adapterji se odlično podajo h kameram višjega ranga ‘ala’ Sony FS700, Sony FS5/7, Blackmagic Design URSA in mnogim drugim, ki nimajo senzor polnega formata. Vsi Speedbosterji seveda ne bodo rešili crop faktorja pri drugih aparatih. Pri Panasonic Lumix GH5, ki ima (MFT) mikro štiričetrtinski senzor (2.0x crop faktor), lahko s Speedbosterjem pridobimo za 0.7x crop faktorja, kar bi pomenilo, da je izkoristek senzorja nekje 1.3x crop faktorja.  Uporaba GH5 z 16mm lečo in 0.7x Speedboosterjem bi pomenilo, da vidimo ekvivalentno 20mm na senzorju polnega formata. Poleg kompenzacije crop faktorja omogočajo tudi večjo prehodnost svetlobe. Pri lečah z zaslonko f/2.8 vam kamera pokaže f/2.0.

Adapterji z vgrajenimi ND filtri

Po velikem poku Metabones adapterjev, se je začela doba vseh-možnih-funkcij-ki-jih-lahko-zrinemo-v-adapter. Med prvimi potencialnimi so bili adapterji z možnostjo dodajanja ND filtrov med lečo in senzorjem. Na ta način ne bi potrebovali kupovati ND filtrov za vsako lečo posebej. Prva verzija takega adapterja je bila precej ‘štorasta’ glede fizične menjave filtrov (tlačenje prašnih filtrov v vmesnik med lečo in senzorjem je zares “čudovita” zamisel). Malce boljša izvedba je z variabilnim ND filtrom Vizelex ND Throttle Lens. V še novejših verzijah so se izognili fizičnim filtrom in jih zamenjali za elektronski ND filter – Aputure DEC Vari-ND. Slednja naprava žal podpira le leče s Canon nastavkom, v povezavi s Sonyevimi in Lumixovimi aparati.

aputure-dec-vari-nd

Adapterji z brezžičnim ostrenjem

Saga zanimivih adapterjev se je nadaljevala tudi na področje brezžičnega ostrenja. Iz podjetja Aputure so splavili izdelek Aputure DEC Wireless Focuski uporabniku omogoča ostrenje preko brezžičnega daljinca. Na pogled odlična zadeva, ki je prav tako omejena le na Canon leče, v kombinaciji z Sonyevimi in Lumixovimi aparati. Nekaj podobnega smo bili deležni tudi uporabniki Canon DSLRjev, kjer smo lahko na USB priklopili pametni telefon z Androidom in aplikacijo DSLR Controller. Nekaj podobnega ponuja še Aputure: V-Control UFC-1S

aperture-dec-wireless-focus-canon-sony-e-adapter

Izbrati adapter ali zamenjati leče?

Iz izkušenj vam povem, da vas bo (enkrat) vaš priljubljeni proizvajalec opreme razočaral na tak ali drugačen način. Takrat boste postavljeni pred vprašanje: ”Zamenjati vse ali deloma kompenzirati?” V našem primeru smo deloma kompenzirali. Investirali smo v aparat drugega proizvajalca in primeren adapter za obstoječe leče, medtem ko stari aparat s kompatibilnimi lečami uporabljamo več ali manj izključno za fotografiranje. Težava vseh teh adapterjev je, da ne podpirajo tako dobro samodejnega ostrenja. Pri videu snemanju s tem sicer nimamo težav, ker vedno ostrimo ročno. Vsem to morda ne bo ravno ustrezalo. Proizvajalci adapterjev se sicer trudijo ponuditi identične sposobnosti med napravami različnih proizvajalcev, vendar se je potrebno sprijazniti s tem kar imajo/nudijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.