Kako z DSLR fotoaparatom snemati dlje?

Fotoaparati prvotno niso bili namenjeni za video snemanje. Odkar so postali kompaktna mašinerija za video produkcijske projekte, je največji problem omejenost akumulatorjev, ki pri intenzivnejših delih niso dovolj zmogljivi.

Če želimo brezskrbno opraviti svoje delo je v video produkciji nujno imeti zalogo akumulatorjev. Zelo nelagodno je, če ti aparat enostavno ugasne sredi pomembne akcije. Še huje postane, če nimaš rezervnih akumulatorjev. Zato je polnjenje akumulatorjev na snemanju zelo priporočljivo. Za daljšo avtonomijo lahko investiramo v držalo na spodnji strani DSLRja, ki lahko hrani dva akumulatorja hkrati. S tem zmanjšamo možnost, da nam aparat ugasne sredi pomembnega snemanja. Če malce primerjamo: večje kamere snemajo po dve in več ur na en akumulator, medtem ko DSLR fotoaparati zdržijo nekje od pol urce do ure in pol. Izjema je bil Canon 1Dx Mark II, ki smo ga imeli 24 ur na testiranju s priloženim akumulatorjem in brez polnilca, a smo vseeno naredili cel testni filmček. Seveda je temu primerna tudi cena takega DSLR fotoaparata. 🙂

Zaloga akumulatorjev vedno v pripravljenosti

Dober snemalec ima vedno po žepih zaloge akumulatorjev ali pa ima dobrega asistenta, ki je z rezervnimi akumulatorji v pripravljenosti. Običajno akumulatorji DSLR aparatov niso težki in se jih zlahka zmeče v žepe. Originalni akumulatorji so sicer boljši in zanesljivejši, vendar se splača imeti tudi cenejše kopije, recimo od proizvajalca Patona. Pri cenejših ni nujno, da nas bo aparat sploh opozoril na nižjo vrednost energije v akumulatorju. Cena cenejših akumulatorjev nanese od 20 €/kos naprej. Za originalne boste odšteli od cca. 50 €/kom naprej.

Baterijsko držalo za DSLR aparat

sony-dslr-baterijsko-drzalo_juvannet

Za podaljšano avtonomijo aparata se splača investirati v baterijsko držalo, ki lahko hrani do dva akumulatorja. Nekatera držala celo omogočajo možnost uporabe navadnih AA baterij. S tem vsaj malo podaljšamo avtonomijo aparata, vendar za ceno večje teže. Takšno držalo je super tudi za pokončno fotografiranje. Cena držal za akumulatorje se giblje od 40€ naprej za cenejše verzije.

Zunanje akumulatorsko napajanje

atomos-power-station-front-back_1

V današnjem času se je razvilo mnogo rešitev zunanjega napajanja DSLR aparatov. Nekateri aparati imajo možnost napajanja preko USB vhoda, pri drugih se dokupi baterijski vložek za napajanje preko kabla. Mnogokrat je možno napajati fotoaparat tudi s prenosno USB baterijo, ki je bila primarno razvita za polnjenje pametnih telefonov. Spet druge, dražje rešitve, omogočajo priklop večjih akumulatorjev drugih proizvajalcev, kot je recimo Atomos Power Station (na fotografiji). Žal vse te rešitve povečajo težo fotoaparata in zakomplicirajo sestavljanje opreme.

Napajanje preko električnega omrežja

dslr-ac-adapter

Še zadnja možnost napajanja, za neomejeno uporabo fotoaparata, je preko električnega omrežja. Nekateri DSLR fotoaparati sicer omogočajo napajanje preko USB polnilcev, v večini pa moramo najti primerne baterijske vložke z električnim pretvornikom. Uporaba take vrste napajanja je koristna predvsem pri daljših in statičnih snemanjih (predavanja, intervjuji in konference). Take pretvornike je v Sloveniji malce težje najti, jih je pa zato polno na ebay-u ter podobnih tujih spletnih trgovinah. Cene se gibajo od 20 € naprej. Za še bolj zanesljivo delovanje aparata lahko kombiniramo baterijsko držalo z enim akumulatorjem in napajanje iz omrežja. Edina slaba stran takega napajanje je občutljivost (poceni) pretvornika, saj ga z nerodno uporabo lahko hitro skurimo. Tudi mi smo že skurili adapter, ker smo med delovanjem aparata prekinili tok in ga vklopili nazaj v omrežje. Aparat sicer ni ugasnil, ker ga je še vedno v baterijskem držalu napajal akumulator. Uspešno smo preizkusili še kombinacijo baterijskega vložka z močnejšim USB polnilcem za pametne telefone.

Snemanje z DSLR fotoaparati prinese določene omejitve, ki jih s pravilnim pristopom lahko omilimo ali celo odpravimo. Baterije oziroma akumulatorji so le en od elementov na katere moramo biti pozorni pri snemanju, kar smo tudi omenili v našem predavanju Izdelava video promocije za začetnike. V tem prispevku smo to problematiko še razširili in za vas našli različne rešitve.

Naj vam tekne;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.