Podcenjenost video snemanja

V Sloveniji velja, da če imaš kamero v roki, da lahko kar vse počneš brezplačno, ker te itak nič ne stane. Zakaj pa bi te kdo plačal, če lahko samo tisto urco stojiš tam in usmerjaš kamero v govorca, na računalnik pa samo skopiraš, obrežeš in imaš končan video? Seveda, tako mislijo nepodučeni, ki si za snemanje sposodijo svoje tete, vnučke in amaterje s poceni video kamerco. Na koncu pa je kvaliteta produkta razočaranje in povsem negledljivo. A to jim še vedno ni v poduk in najamejo za malo denarja neizkušene snemalce z mogoče malce dražjo video kamero. Posnetek na koncu je poln šuma, pretemen in ima preslab zvok. Spet stran vržen denar. Ko pa končno pogledajo ponudbo na spletu in izkušene snemalce, pa so cene za povsem “preprosto” storitev snemanja absurdno prevelike. In zgodba se ponavlja.

camera01

A nikoli se naročniki ne vprašajo, koliko pa izkušenega snemalca pravzaprav stane vsa osnovna oprema s katero naredi kvaliteten končni produkt?

1. Profesionalne kamere varirajo od 2000 € do 20000 €, odvisno od modelov in kaj se bo z njimi delalo. A recimo da povprečna stane 5000 €. Kvalitetna profesionalna kamera, za katero se ve, za kaj se jo bo uporabljalo in jo je potrebno tudi amortizirat s plačanim delom.

2. A le kamera za delo ni dovolj. Potebuje se tudi stojalo, ki se ne bo treslo ob vsakem premiku ali celo polomilo in uničilo drago kamero. Poceni stativi so okoli 100€, medtem ko boljši segajo od 700€ do tudi 1500€. Pa recimo da smo izbrali vmesno verzijo za 1000€.

3. Ker smo izkušeni snemalci vajeni, da nam radi pri snemanju predavanj izklopijo tudi sobne luči ali pa posnetek moti svetloba iz projektorja, potrebujemo tudi lasten reflektor/luči. Če ne želimo črnine na končnem produktu, je to nujen dodatek k opremi. Ugodnejši reflektorji so okoli 100€, boljši segajo od 300€ naprej.

4. Največja težava pri snemanju kakršnih koli predavanj je zajem zvoka. Vedno ni prisotna mešalka z lastnim mikrofonom, zato potrebujemo lasten shotgun mikrofon ali pa brezžično bubico. Katero koli od opcij ne boste našli izpod 500€.

5. Potem so tukaj še razni podaljški, slušalke, kartice, kasetke, pretvorniki… ki hitro skupaj nanesejo do 500€.

6. Za prenos vse te opreme potrebujemo tudi torbo ali nahrbtnik. Za bolj obstojno hitro odštejemo 200€ in več.

7. Ves material pa je treba tudi nekje obdelat in popravit. Za kompetenten računalnik boste hitro odšteli 1500€.

8. Ker ne gre niti brez programske opreme pri svojem delu, je potrebno imeti licenčne windowse, ki so hitro okoli 200€, potem pa še kvaliteten urejevalnik videov za vsaj 700€.

9. Za konec pa še lasten prevoz. Avto je ogromen strošek, medtem ko mestno kolo morda niti ni, a je omejeno glede na vreme in kilometrino.

In če na koncu potegnemo črto, imamo za vsaj 10000 € vredne opreme s katero naj bi potem opravljali več-urna dela za 100€ in podobna mizerna plačila? Da se vložena oprema pokrije, bi morali oddelati vsaj 100 del za 100€ in v to niso niti všteti stroški preživetja, računovodski in davkarijski in svoje znanje.

Za razmislek.

LP
Juvan

2 thoughts on “Podcenjenost video snemanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.