Videoprodukcijska oprema

Video produkcijska oprema se od produkcije do produkcije razlikuje. Glede na ponudbo različnih proizvajalcev na trgu danes, skoraj verjetno ni video produkcije z identično opremo. Razlogi so tudi stroški, ki nastanejo pri uporabi določene opreme in tip produkcijskega dela.

Za video produkcijo se uporablja tako video kamere, kot tudi fotoaparate z video zajemom. Slednji so se izredno razvili v zadnjih osmih letih. Tudi video kamere niso ostale v ozadju, vendar se cenovni razred med kamerami zelo razlikuje.

Potrošniške kamere

To so kamere, ki stanejo od 100 do 1000 evrov. Namenjene so širši potrošniški publiki. Kvaliteta takih kamer je drastično okrnjena, zelo uporabne so pa za hitro dopustniško snemanje. Gre za poceni aparate, ki lahko v redkih izjemah služijo tudi kot potrošni material večjim produkcijam. Predvsem v primerih, ko gre pričakovati uničenja opreme za namen določenega kadra.

Pol-profesionalne kamere

Takoj nad mejo tisočih evrov se že najdejo kompaktne pol-profesionalne kamere, ki sicer omogočajo kar nekaj vsestranskih funkcij. Od spodobnega senzorja, gledljive video kvalitete, nekaj ročnih nastavitev in daljša avtonomija. Pogosto se uporabljajo za hitro snemanje reportažic, seminarje/konferenc in manj zahtevnih opravil.

Profesionalne kamere

Nad mejo nekje med 5 in 6 tisoč evri se že najdejo zelo kvalitetne kamere za večina produkcijskih tipov dela. Težava je le, da pogosto take kamere potrebujejo še kvalitetne objektive za različne snemalne kote. Strošek take kamere skupaj s karticami in raznimi pretvorniki naraste krepko čez deset tisoč. Imajo pa določene kamere tudi že funkcije počasnih posnetkov.

Specifične profesionalne kamere

V zadnjem desetletju so zelo popularni počasni posnetki, kjer določen hiter moment kamera občutno upočasni. Običajne kamere snemajo od 25 do 50 sličic na sekundo. Te posebne kamere, katerih cene zrastejo tudi nad sto tisoč evri imajo možnost snemanja 1000 in več sličic na sekundo.

Fotoaparati z video funkcijo se v produkciji uvrščajo med rang potrošniških in profesionalnih kamer. Glede na njihovo ceno in lastnosti se zelo razlikujejo. Odvisna je tudi njihova razširljivost. Njihove omejitve se da dokupiti z dodatno opremo. Se pa z nadgrajevanjem poveča tudi vrednost celotnega sistema, kar tudi podraži strošek dela s tako opremo.

Tako kot na področju video kamer, se razlikuje tudi nivo kvalitete luči, različnih leč, produkcijskih dodatkov, različnih tehnik dinamičnih premikov kamer in druge tehnikalije.

Preberite še:

Sledite nam na facebooku!

One thought on “Videoprodukcijska oprema

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.