Neumnosti o 4K resoluciji, ki vam jih natvezijo proizvajalci/prodajalci

V Sloveniji se na televiziji še vedno 90% programov predvaja v desetletja starem 4:3 SD formatu, ki je velikosti približno 720 x 576 pikslov. Zaradi HD televizij se je mnogo oddajnikov moralo prilagoditi in odrezati video signal na velikost nekje 720 x 406, da je ustrezalo razmerju 16:9. A se še vedno najdejo ponudniki TV programov, ki oddajajo v SD 4:3 formatu, vam pa se na HD televiziji, ob straneh slike, pojavijo prazni črni prostori. Le redki ponujajo svoje programe v HD resoluciji. A tudi pri teh gre najverjetneje za HDready, ki so velikosti le 1280 x 720p. Prava HD slika bi morala biti res kvalitetna in ostra, saj meri velikosti 1920 x 1080p. Takšnih velikosti so danes najbolj popularne televizije v trgovinah. Najsi bodo to LCD, LED ali plazma.

Čeprav v Sloveniji nimamo niti konkretnih HD programov, so že v masovni prodaji 4K televizorji in kamere, ki premorejo 4x večjo velikost slike zdaj že starega HD formata. TV programe v 4K resoluciji lahko le sanjamo na naših domačih zaslonih, so pa zato že dosegljivi preko spleta. YouTube, Vimeo in mnogi drugi ponudniki že ponujajo oddajanje v takem formatu. Vse lepo in prav, vendar 4K resolucija bi bila prej primerna za predvajanje v kino dvoranah, kot na domačih televizorjih. Na slednjih ne bi opazili razlike med HD in 4K, če bi se HD video predvajal na HD televizorju in 4K na primernem 4K televizorju. Televizorja sta istih palcev in od gledalčevih oči oddaljena tri metre. Vam je že jasno, kam merimo?

Zbrali smo nekaj neumnih izjav marketinških potez proizvajalcev in prodajalcev 4K opreme. Najsi gre za televizorje ali kamere:

 1. Ne boste več gledali kock na televiziji
  Če ste pozorno spremljali uvod tega prispevka, ste morda razumeli, da razlike med 4K in HD kvaliteto ne bo, če ju boste gledali na resoluciji prilagojeni televiziji. V kolikor boste na 4K televizorju pognali HD posnetek, morda res vidite kocke, saj bo moral televizor kar 4x umetno povečati resolucijo HD posnetka. Zelo vprašljivo je tudi, kako bo 4K televizor prikazoval še mnogo manjše TV programe. Verjamemo, da so proizvajalci pomislili na to in so dodali tudi pametne kodirnike, ki primerno povečajo izredno majhne resolucije. A se izredno neostri sliki na zaslonu ne boste izognili.4k-vs-hd-primerjava_01_juvannet
 2. Resolucija je kar 4x večja (S 4K VIDITE VEČ!!!)
  Že res, da je resolucija 4K (oziroma UltraHD) kar 4x večja od HD. Vendar nam je smešna predstavitev take resolucije z manjšimi izrezi na 4K televizorju. Ne, to ni 4x večja resolucija, ampak mnogo širši kot leče fotoaparata/kamere, ki je naredil to sliko.4k-vs-hd-primerjava_02_juvannet
 3. 4K resolucija je bolj ostra in lepša
  Že res, da je 4K resolucija lepša in bolj atraktivna za pogledati. Osebno nismo imeli potrebe gledati še nobene vsebine v 4K resoluciji, saj naša HDready televizija premore le 1280 x 720, kjer pa je vsebina te resolucije povsem zadovoljiva za naše oči pri oddaljenosti 3 metrov. 4K resolucija je opazno lepša le iz pol metra oddaljenosti pred televizorjem, ko gremo mimo njega v trgovini.
  4k-vs-hd-primerjava_03_juvannet

Zakaj potem obstaja 4K resolucija in čemu je namenjena? Odlično vprašanje in še bolj odličen je odgovor. Kratko rečeno; “Marketing in prihodnost video medija.” Osebno smo zelo naklonjeni video snemanju v 4K resoluciji, saj nam omogoči dvoje stvari. V prvi vrsti pri montaži, za končni HD izdelek, nismo omejeni le z 1920 x 1080 piksli, ki jih običajne kamere premorejo. Z 3860 x 2160 odvečne resolucije imamo kar 4x več izbire kadriranja in povečevanja posnetka. Hkrati ponujamo najvišjo možnost resolucije drugim produkcijam, ki uporabljajo podobno tehniko izkoriščanja večje resolucije. Če te ne potrebujejo, odkupijo pomanjšan HD format. Preprosto. Po drugi strani se čez mnogo let lahko zgodi prehod tudi na 4K oddajanje TV programov. Vendar danes take televizije prodajajo popolnoma iz marketinškega vidika, ker lahko tako prodajajo (dražje) nekaj “novega”. Če se samo spomnimo pompa okoli 3D televizorjev, ki se niso in se nikoli ne bodo prijeli. Isti trik, drugo sranje.

Zato, preden se podate v nakup, ne kupujte majhnih (dragih) 4K televizorjev, ker je to vstran metanje denarja. Če ne kupujete preko 100 palcev velik 4K televizor, vam bo običajen HD televizor perfektno služil. Še posebej, če ste vajeni televizijo gledati z oddaljenosti 3m ali več.

Naj vam tekne!
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.