DJI Ronin-M s Sony A7s in Atomos Shogun na enotnem akumulatorju

Energija je nočna mora vsake multimedijske naprave. Če se morda obremenjujete, ker morate telefon polniti enkrat dnevno, je to še luksuz v primerjavi z našo opremo, ki sprazni akumulatorje vsake pol ure.

Vsaka profesionalna oprema ima svoje pluse in minuse. V našem primeru: ker za video snemanje uporabljamo fotoaparat, so baterije/akumulatorji manjši in se tako pogosteje menjavajo. Sony A7s je precejšen porabnik energije, zato na vsak snemalni set prinesemo skoraj 10 rezervnih akumulatorjev in polnilce. Menjavanje akumulatorjev ni tako nerodno, kot je nerodno njihovo hitro praznjenje in to običajno ravno v pomembnih trenutkih.
dji-ronin-m-z-sony-a7s-in-atomos-shogun-enotnim-akumulatorjem_juvannet-2

Drugi del opreme, ki video material (preko HDMI povezave) zajema v ultra visoki ločljivosti (4K) – Atomos Shogun, potrebuje precej večje in težje akumulatorje. Čeprav so akumulatorji večji in bolj vzdržljivi, je snemalnik precejšen porabnik el. energije in akumulatorji tako ne zdržijo precej dlje v primerjavi s fotoaparatom. Hkrati je vsa oprema skupaj izredno težka.

Če bi vse to vedno imeli na stativu in v zelo predvidljivih snemalnih pogojih, je menjavanje akumulatorjev in teža povsem sprejemljiv problem. Stvari se zakomplicirajo ob uporabi stabilizatorja DJI Ronin-M. Že sam stabilizator ni ravno lahek za nošenje v rokah pol metra pred seboj. S kamero, lečo, snemalnikom in akumulatorji je to že fitnes naprava. Še težje je biti pozoren na pomanjkanje energije akumulatorja v fotoaparatu, ker se večinoma uporablja le snemalnik z večjim zaslonom. Večkrat se zato zgodi, da sredi snemanja vse skupaj ”mrkne”.

dji-ronin-m-z-sony-a7s-in-atomos-shogun-enotnim-akumulatorjem_juvannet-3

V iskanju rešitev smo naleteli na nekaj težav, ki jih druge kamere morda nimajo. Ker je Sony A7s prva generacija fotoaparatov z možnostjo 4K snemanja preko HDMI izhoda, so pri oblikovanju funkcij naprave pozabili dodati možnost zunanjega napajanja. Medtem, ko druga verzija istega aparata omogoča napajanje preko USB vhoda fotoaparata, naš te možnosti nima. Zato smo morali najti primeren baterijski plastični vložek , ki ga lahko priklopimo na USB izhod polnilca. Zatem je nastala težava pri premajhni moči USB izhoda DJI Ronin-M stabilizatorja, zaradi česar se fotoaparat niti ne prižge. Ker pa ima DJI Ronin-M tudi malce drugačen močnejši izhod (P-Tap 12V) za napajanje večjih kamer, smo poiskali primeren pretvornik. Težava rešena. Fotoaparat Sony A7s se po novem lahko napaja preko pretvornika iz P-Tap na USB z baterijskim vložkom.

dji-ronin-m-z-sony-a7s-in-atomos-shogun-enotnim-akumulatorjem_juvannet-5

Da smo se lahko znebili tudi težkega akumulatorja na Atomos Shogun snemalniku, smo našli primeren kabel iz P-Tap izhoda na AC vhod snemalnika. Po mesecu čakanja pošiljke iz Kitajske, ker pri nas tega ne prodajajo, smo ga prejeli in deluje brez težav.

Kako dolgo zdrži akumulator na DJI Ronin-M? Vse tri naprave, priključene na en akumulator, so se uspešno napajale 40 minut. Ker akumulator ni bil povsem poln (3/4 kapacitete), snemalnik pa je snemal neprestano vseh 40 minut, bi bilo to z razmaki in pavzami lahko tudi precej več kot uro. Še malenkost bi se dalo podaljšati avtonomijo s prelepljenim trakom senzorja na fotoaparatu, s čimer bi izklopili nefunkcionalen zaslonček.

dji-ronin-m-z-sony-a7s-in-atomos-shogun-enotnim-akumulatorjem_juvannet-1

Kaj to pomeni v praksi? Ker smo DJI Ronin-M stabilizator običajno uporabljali tudi več tednov z istim akumulatorjem, je ura avtonomije malce nerodna za realne razmere. To pomeni, da bi morali dokupiti več rezervnih DJI akumulatorjev, ki tudi niso tako poceni. Kompromis bi bil priklop kamere Sony A7s na DJI akumulator, medtem ko bi snemalnik pri večina projektih še vedno uporabljal svoje akumulatorje. S tem bi sicer še vedno izredno izboljšali avtonomijo sistema, vendar na teži ne bi prihranili prav nič.

Naslednja stvar je menjava ročke za snemalnik z nečem precej lažjim. Zaenkrat še nismo naleteli na kaj podobno gibljivega in s precej manj odvečnega železja.

EDIT: Končno smo prejeli še manjši vmesnik za držanje monitorja, ki znatno zmanjša odvečno težo.

magic-arm-small

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.