Kljub ureditvi letenja brezpilotnih zrakoplovov, lahko z njimi letite nezakonito

Ne dolgo nazaj smo pisali očitke na novo Slovensko uredbo v zvezi z letenjem brezpilotnih zrakoplovov in kako so s tem povsem omejili delovanje video in foto produkcij. Manjši komercialni droni nimajo več trga v Sloveniji, če nimajo 6 propelerjev in padala. Za večje drone je regulacija sploh bizarna. Ampak to vse velja, če se s tem ukvarjate profesionalno in se iz tega preživljate.

aerial-stand-on-hand

Tukaj so še posamezniki pri katerih je namen uporabe dronov vprašljiv. Zaradi takih je najverjetneje tudi prišlo do uredbe, ki je popolnoma nekoristna pri zlorabah. Policija pri prijavi zlorabe ne more nič, če nima fizičnih dokazov kršitve, agencija za letalstvo pa le skomigne. In, če nekdo v soseski na skrivaj preletava hiše in straši sosede, ne more nihče dokazati za koga gre, saj ga nihče ne more ujeti pri delu (čeprav vsi vedo, kdo bi to lahko bil). Policija se sklicuje na lastno reševanje sosedskih sporov. Posnetki ali fotografije, ki jih ti ljudje posnamejo, so brezpredmetni, saj jih ne nameravajo objavljati na spletu, ampak le zafrkavati ljudi v glavo. Obenem operaterja (nezakonito letečega) drona ne moreš posneti, saj je ta lahko kjerkoli in s premišljenim manevriranjem skrije drona kamorkoli. Tako lahko imaš drona nad glavo ali hišo in ne moreš nikogar prijaviti zaradi ogrožanja varnosti ali zasebnosti.

Na ta način se z uredbo ni naredilo prav nič. Le otežilo življenje tistim, ki jim je letenje kruh. Tudi nam, čeprav nam že tako nikoli ni bilo všeč letati nad večjimi naselji, še posebej pa ne nad mestom. Zdaj niti v manjših vaseh ter njihovi bližini ne moremo nič posneti, ker komercialno najbolj izpopolnjen in varen DJI Phantom 4 ne ustreza slovenski uredbi. Če bi se hoteli iti kaj več, bi morali kupiti nekaj manj preverjenega z več propelerji ali krepko dražjega slovenskega porekla s padalom, katerega kakovost je prav tako vprašljiva.

Ampak, kdo smo mi, da bi očitali nekoristnost uredbe. O tem odločajo tisti, ki živijo na račun davkoplačevalcev in jim hkrati dol visi za podjetnike.

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.