Kako ustvariti in v video vgraditi podnapise za objavo na družabnih omrežjih

Facebook in podobna družabna omrežja omogočajo ogled video posnetkov brez zvoka, ki pa so v 99% ključni del sporočila. Zato Facebook omogoča tekstovne podnapise, ki pa niso najlepši in lahko se zgodi, da niti ne delujejo. Če delimo video še na druga omrežja, je vgradnja podnapisov ključna. Z vami delimo enega od možnih postopkov kako v video vgraditi podnapise.

Za bolj specifično oblikovanje podnapisov ali teksta v video posnetkih pa kontaktirajte video produkcijo.;)

Za izdelavo podnapisov bomo uporabili Aegisub, ki je profesionalno orodje za izdelavo podnapisov. Vsak podnapis lahko natančno določimo po zvočni sledi in izvozimo v več različnih formatih.

izdelava-podnapisov-za-video-izdelek_juvannet

Program naložimo na računalnik in ga zaženemo. Pod “Video -> Open video” dodamo naš video posnetek in po nekaj sekundah bomo lahko začeli dodajati tekst. Za vsak podnapis določimo začetek in konec s pomočjo zvočne sledi desno (lahko delamo z Spektrum ali Waveform možnostjo – izberete pod “Audio” zavihkom) . Vsak podnapis zaključimo s tipko “Enter“. Nova vrstica v podnapisu se ustvari s kodo “\N” (poševnica levo in velika črka N). Podnapisi naj se na zaslonu prikazujejo tako dolgo, da jih lahko normalno berete. Vedno pa se začnejo trenutek preden spregovorimo.

izdelava-podnapisov-za-video-izdelek02_juvannet

Zvočna sled vašega video posnetka je najnatančnejši pokazatelj dolžine in časa govora. Za lažje delo si jo lahko raztegnete, povečujete in po potrebi tudi spremenite nazaj v “Spektrum”, če vam tako bolj odgovarja.

izdelava-podnapisov-za-video-izdelek03_juvannet

Ko zaključite z dodajanjem podnapisov na video posnetek, ga shranite pod “File” -> “Export Subtitles…

izdelava-podnapisov-za-video-izdelek04_juvannet

Potrdite “Export” in odprlo se bo okno za določanje imena podnapisu. Napišemo naslov videa in končamo s končnico “.srt

izdelava-podnapisov-za-video-izdelek05_juvannet

Na tej točki smo dobili osnovne tekstovne podnapise za različno uporabo. Lahko ga uporabljate ob predvajanju videa na računalniku, lahko ga dodate na Youtube in Facebook kot “Captions“. Tako lahko podnapise gledalec opcijsko ugasne.

Nekateri spletni servisi ne podpirajo dodajanja tekstovnih podnapisov. Tudi Facebooku se včasih ”kolca” in ne sprejme naših podnapisov. Z naslednjim preprostim postopkom lahko podnapise fizične zapečemo v video :

Za združevanje video posnetka in podnapisov bomo uporabili MediaCoder. Gre za zanimiv brezplačen program, kjer se da marsikaj pretvorit v želene formate. Med drugim omogoča združitev podnapisov z video posnetkom. Naložite in inštalirajte enega od možnosti – 64 ali 32 bitno verzijo (odvisno od vašega sistema). Zaženite z administratorskimi pravicami (desni klik > “Run as administrator“).  Zagon z administratorskimi pravicami omogoča nastavljanje pisave podnapisu, ki bo vgraviran v video. Čudna fora, vem.

izdelava-podnapisov-za-video-izdelek06_juvannet

V programu dodamo svoj video posnetek preko “Add” gumba, nato skočimo pod zavihek “Subtitles” in tam najdemo pot za “Subtitle File“. Osebno priporočamo izbiro fonta “Calibri Bold” in sliderje (Scale/Position/Outline) nastavljene, kot vidite na sliki. Zdaj bomo nastavili le še format končnega video posnetka pod zavihki “Video“, “Audio” in “Container“. Seveda želimo kvaliteto videa čim bližje začetnemu posnetku.

izdelava-podnapisov-za-video-izdelek09_juvannet
izdelava-podnapisov-za-video-izdelek08_juvannet
izdelava-podnapisov-za-video-izdelek07_juvannet

Po vseh nastavljenih parametrih stisnemo gumb “Start” na vrhu in po opravljenem mletju računalnika bomo ob našem izvirnem video posnetku dobili še verzijo z vgrajenimi podnapisi. Izgled in velikost podnapisov je prilagojena glede na nastavitve v MediaCoder programu.

Lahko pa s pomočjo Aegisub in MediaCoder dodajamo tudi poljubno oblikovane tekste kamorkoli na video (ali poljubno oblikujemo podnapise) kot, če bi to počeli v profesionalnih urejevalnikih video posnetkov. Vendar bomo to prihranili za kdaj drugič.

Naj vam tekne.

Če vam je prispevek uporaben razmislite o donaciji:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.