Je poceni produkcijska oprema slabša?

Video produkcija je lahko zelo drag ”šport”, če vso opremo kupujemo le od priznanih in kvalitetnih blagovnih znamk. In če danes ne bi obstajali Kitajci, bi verjetno bilo vsaj pol manj konkurenčnih produkcij. Vsak kos opreme precej stane. Tudi stojala, luči, pretvorniki, kartice, držala, odbojniki ali karkoli drugega. Tu je še polno drugih stvari, ki se počasi nabirajo v inventarju, na katere običajno niti ne pomislimo.  Pa naj bodo to torbe, električni kabli, video kabli, filtri, baterije, senčniki, makro obročki, difuzorji, polnilci, manjša stojalca, podaljški, različna ozadja ipd. Če samo pomislimo, koliko od takih stvari je v bistvu kitajska roba, ker je kvalitetnejša mnogo dražja… Za vsak tako privarčevan evro si raje kupimo boljšo kamero ali kvalitetnejšo lečo. Slednja nam služita mnogo dlje od raznih kitajskih dodatkov. Je pa zelo tvegano, če dražjo robo ogrožajo poceni ponaredki.

Poceni oprema ni vedno slabša od dražje. Eno mišljenje je, da je dražje običajno tudi precenjeno, zato raje kupimo cenejšo. Slednje je lahko še vedno kvalitetno in pač konkurenčno cenejše. Nič narobe. V kolikor boste kamero obesili na krepko podcenjeno stojalo, ki ni namenjeno intenzivnejši rabi, boste to spoznali na najlepši možen način. Enako velja za vse druge kose tehnike.

Pri izbiri opreme je potrebno biti pazljiv kaj kupujemo in za kakšne namene. Razne torbe, senčniki, difuzorji, baterije, električni kabli, odbojniki, ozadja, itd. so povsem uporabna poceni kitajska roba, ki ima precej hiter cikel menjave. Ko pa boste enkrat kupovali stative, žerjavi, ročke, priseske za stekla in podobne kose opreme od najcenejših ponudnikov, bi se morali bati za svojo snemalno opremo, ki jo obesite nanje. Pri poceni “magic arm” ročkah ste lahko prepričani, da kmalu ne bodo več držale ali jih bo celo razgnalo zaradi pritiska, priseski lahko spustijo ob kritičnih situacijah, stativ lahko popusti v nogicah ali celo poči glava, žerjav pa se lahko zlomi zaradi poceni materialov.

Osebno se zavedam, da malo denarja prinese malo muske. Zato si vsak nakup vzamem v premislek in sem pri uporabi zelo previden. So mi stvari že mrknile; od zaslončkov, ročk, kablov, polnilcev, pomnilniških kartic in tudi baterije. Če sem se kaj naučil je to, da ne šparam pri stvareh, ki lahko kritično vplivajo na končen produkt. Ali, da slučajno ne ostanem brez posnetega materiala. Če imam možnost, poskusim stvari kupiti preko lokalne trgovine Foto-klik, kjer se lažje pogovarjam o reklamaciji v primeru nedelovanja. Od Kitajcev boste to bolj težko dosegli in preden boste dobili zamenjano robo, bo preteklo ogromno časa. Največja težava je pri kvaliteti izdelkov, ki jo Kitajci zamolčijo. Identične luči ne svetijo z enako barvo svetlobe, zaslončki ne kažejo pravilno, pomnilniške kartice niso tako hitre ali hitro mrknejo, mikrofoni ne zajamejo zvok, kot bi morali… itd. Zgodi se lahko tudi, da vam slovenski cariniki zaplenijo “ponaredke”. Slednje je lahko že tema zase.

Ampak, roko na srce, če bi kupovali kvalitetno opremo, potem ne bi bili več konkurenčni na trgu, kajne?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.