Video predavanje ali video konferenca od doma?

V teh izrednih časih, ko so se zaprle šole in ukinili vsi dogodki, je še vedno potreba po širjenju znanja in informacij. Zato tu nastopi video predavanje ali video konferenca od doma. Kar pa zna biti za običajnega uporabnika kar zahteven podvig. Da bo zvok in slika kot se šika, sem pripravil nekaj napotkov in priporočil. Od izbire tehnike, postavitve in načine oddajanja.

Nekaj o prenosu v živo sem že pisal v predhodnih prispevkih, vendar je bil tam precejšen poudarek na splošni opremi. Priporočam pa še branje o mešanju slike pri video prenašanju v živo. V tokratnjem prispevku bom šel malce bolj v podrobnosti izvedbe video predavanja ali video konference od doma. Lahko video posnamete vnaprej in jih posredujete preko Wetransfer, Dropbox in drugih poljubnih shranjevalnikov. Za snemanje takih posnetkov priporočam recimo (android) aplikacijo Cinema FV-5. Ali pa če se odločite za oddajanje v živo preko aplikacij ala Youtube in Facebook, lahko tudi skrijete oddajanje in povezavo posredujete le želenim osebam. In gledalci lahko istočasno tudi komentirajo/komunicirajo z vami. Obstajajo sicer še druge aplikacije, ki omogočajo konferenčna oddajanja, recimo Zoom Meeting (dosedanje ranljivosti so odpravili), Skype, GoToMeeting ali Arnesov VID. Šole imajo običajno tudi interne možnosti distribuiranja takih vsebin preko Arnes učilnice.

Video predavanje ali video konferenca s telefonom?

Če vas je izredno stanje presenetilo in nimate več možnosti nakupit primerno opremo, lahko še vedno za silo uporabljate svoj pametni telefon. Če ne uporabljate ravno Nokie 3310, imajo praktično vsi telefoni zadnjih 10 let več kot sposobno kamero zadaj in spredaj. Super bi bilo, če najdete še slušalke, ki ste jih dobili zraven telefona, saj imajo te tudi vgrajen mikrofon. Te bodo bližje vašim ustom in s tem manj šuma ter odmeva. Potrebujete le še povezljivost z internetom preko Wi-fi ali večjega paketa prenosa podatkov mobilnega operaterja.

video predavanje

Osebno bi sicer priporočal uporabo zadnje kamere. Razen, če gre za video klic, kjer vidite sogovornike. Zadnja kamera je običajno boljše kvalitete in bolj prilagodljiva. Žal pa ne boste videli kaj točno snemate. Zato tu nastopi priprava lokacije v kateri boste snemali video predavanje ali video konferenco. Ker na telefonu ne morete prikazovati prosojnic ali medijskih datotek, boste za to uporabili svoj računalniški monitor. Ali televizor.

video predavanje

Postopek bi sledil nekako takole. Nastavite telefon na pravo višino in oddaljenost, priključite slušalke z mikrofonom, se posedete za mizo, monitor postavite čimbližje ob sebi in se obrnete proti kameri. Naredite testni kratek posnetek in pregledate. Vidni morate biti vi, monitor in zvok. Bodite pozorni tudi na optimalno osvetlitev. Viden mora biti govorec in vsebina na monitorju. Namreč, zna se zgoditi, da bodo svetlejše prosojnice prežgane in neberljive. Takrat potrebujete več svetlobe v prostoru. Ali znižajte svetlost monitorja. Izogibajte se tudi direktnemu soncu skozi okno.

Video predavanje ali video konferenca

Nekaj osnovnih napotkov pri delu z telefonom:

  • Zaklenite nastavitve ( fokus, osvetlitev, belina), ko jo enkrat nastavite. Sicer boste imeli mineštro.
  • Poskrbite za konstantno svetlobo, saj se lahko sonce skrije za oblak in boste imeli temo na posnetku.
  • Slušalke z mikrofon dajte v ušesa ali obesite na majico čim bližje ustom.
  • Izberite čim bolj nevtralno ozadje.
  • V času snemanja naj bo tišina v prostoru, priporočljivo je tudi zapreti okna zaradi zunanjih motečih zvokov.

Preberite tudi: Pametni telefon je lahko tudi spletna kamera

Video predavanje ali video konferenca s spletno kamero

V kolikor imate spletno kamero ali možnost priklopa kakršne koli kamere na računalnik, se k snemanju ali oddajanju video predavanja ali video konference spravimo malce drugače. Ker imamo zdaj možnost zajemati ločeno tako namizje računalnika kot osebo pred kamero, lahko s pomočjo OBS programa to združimo. O mešanju slike sem pravtako že pisal, zato najprej priporočam branje članka: Mešanje slike za video prenašanje v živo. Glede izbora kamere ali spletne kamere pa v tem članku: Prenos v živo z video kamero, fotoaparatom ali telefonom?

Zdaj, ko imamo kamero in smo jo priklopili na računalnik, jo bo potrebno tudi nastaviti in pozicionirati. Postavimo jo na (ali za) monitor in usmerimo proti sebi. Kamera naj bo nekje v višini naše glave. Običajno največja zagata pri tovrstnem snemanju je neupoštevanje ozadja. Zato ste verjetno na širnem spletu že ujeli pripetljaje, ko so se za osebo pred kamero dogajale bedarije. In tega je nešteto. Zakaj? Ker nihče ne upošteva lokacije snemanja. Če delate od doma poskrbite za ustrezno ozadje. Res nočete kazati svoje krame po stanovanju širši publiki. Če računalniške mize ne morete obrniti proti steni, za seboj obesite posteljnino ali kakršno koli platno. Če boste to počeli konstantno, si potegnite štrik in naredite zaveso.

Pomemben je tudi zvok. Ne glede na kvaliteto spletne kamere, bo ta zajemala tudi šum in odmev. Žal standardne slušalke iz telefona v tem primeru ne bodo delovale brez posebnega adapterja. Medtem ko za novejše telefonske slušalke na USB-c konektorju še nisem videl adapterja. Zato bo potrebno poseči po samostojnem mikrofonu za računalnik. Ali če imate mulca doma, si sposodite njegove gejmrske slušalke z mikrofonom. Sicer pa lahko posežete tudi po kaj bolj kvalitetnejšem, recimo tale studijski set, ali po še čem boljšem recimo Razer Seiren.

Nekaj osnovnih napotkov pri snemanju s spletno kamero:

  • Poskrbite za konstantno svetlobo, saj se lahko sonce skrije za oblak in boste imeli temo na posnetku.
  • Če imate namizno lampo, jo usmerite proti sebi in pred njo obesite magari peki papir. Ali navaden list papirja, če je LED lampa. Ali kupite primerno LED luč.
  • Izberite čim bolj nevtralno ozadje.
  • V času snemanja naj bo tišina v prostoru, priporočljivo je tudi zapreti okna zaradi zunanjih motečih zvokov.

Nadgradenj pri snemanju video predavanj in video konferenc je neomejeno. Če kaj spremljate Youtube, boste našli ogromno “web streamerjev“, ki se tega lotevajo na različne načine. Najbolje pa je najti en način, ki ne zahteva ogromno priprav. Da samo vžgete naprave in začnete snemati/oddajati.

Ko pa bodo krizni časi mimo, bomo ponovno poskrbeli za kvalitetno video produkcijo predavanj in konferenc.

Če vam je prispevek uporaben razmislite o donaciji:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.