Toshiba Exceria Pro 64GB 1066x CF kartica ni dosegla pričakovanj

Odkar sem se zelo zagrel za snemanje v RAW načinu na Canon 5D mark III, sem nujno potreboval medij, ki bi zmogel okoli 80MB/s zapisa oz. vsaj 1000x hitrost Compact Flash (CF) kartic. Ker mi prekleto drage lexarke niso dogajale, gledal pa sem tudi za v prihodnost, ko bi potreboval še nekaj hitrejšega, sem našel “najhitrejšo” CF kartico iz Toshibe. Kartica je bila izdana nekje sredi aprila, opevajo pa jo pod 1066x hitrostjo, oz. 150MB/s pisanja in 160MB/s branja. Res zavidljive hitrosti, ki bi znale koristiti tudi pri snemanju v 4K resoluciji v prihodnosti.

A ko sem to kartico dobil v svoje roke in zanjo odštel mastne denarce, sem naletel na razočaranje. Hitrosti Toshibine Exceria Pro 64GB CF kartice niso niti približno take, kot jih opevajo na spletu, embalaži in na kartici sami. Gre za povsem tipične hitrosti, ki jih dosežejo mnogokrat cenejše Komputerbay CF kartice in podobni modeli s hitrostno oznako 1000x. Kartico sem stestiral znotraj benchmarka v Canon 5D mark III, kot tudi na računalniških programjih, celo na dveh različnih. Odstopanja so, a hitrosti še zdaleč niso take, kot bi morale biti. Vsaj za ta denar ne. Hkrati sem razočaran tudi nad slovenskim uvoznikom Toshibinih komponent, ki si niso vzeli niti časa odgovoriti na moj e-mail, da bi imel priložnost to kartico vsaj sprobati pred nakupom. Zelo slab customer support.

5C6A3292small

Benchmark Test Toshiba Exceria Pro 64GB 1066x 01 Benchmark Test Toshiba Exceria Pro 64GB 1066x 02

 

Konec koncev je to CF kartica s povprečno hitrostjo branja 140MB/s in pisanja 110MB/s. Na Canon 5D Mark III so pa te hitrosti še mnogo slabše.

Benchmark Test Toshiba Exceria Pro 64GB 1066x 03

Preden me kdo napade, da so KomputerBay CF kartice ena leva nezaupljiva znamka, naj posredujem zanimivo informacijo, da so to pravzaprav razred nižje od Lexar CF kartic. Podjetje ki jih trži jih dobi iz Lexar fabrke, ker niso ustrezale kakovostnim standardom za izdajo pod Lexar znamko. Ista tehnologija, samo malce manj kvalitetne:) Izkazale so se tudi za zelo hitre. Spodaj so statistike različnih kartic, ki so ga zbrali preko benchmarka znotraj Magic Lanterna:

Benchmark CF cards Magic Lantern Test 04

Kaj zdaj? Nič, ker sem naročal kartico iz tujine, da sem čim ceneje prišel skozi (v Evropi ista kartica košta okoli 400€), bom pač moral požreti kar sem si zakuhal in nikoli več zaupati Toshibi.

A kartice vseeno ne bom vrgel v koš, ker mi ravno ujame minimalne zahteve za zajem RAW videa pri 1080p@25fps, zato prilagam video iskanja nafte na Ljubljanci. Tako kot iščejo nafto pri Toshibi, kako nategnit ljudi z imaginarnimi številkami na svojih artiklih.

Naj vam tekne,

LP
Juvan

 

 

One thought on “Toshiba Exceria Pro 64GB 1066x CF kartica ni dosegla pričakovanj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.