Canon 5D Mark III, RAW video snemanje in post-produkcija

Točno 14dni nazaj sem pisal o zelo zanimivem dogajanju na DSLR sceni, kjer so pobčki pri Magic Lantern dobesedno shekali kar nekaj DSLRjev in jim dali možnost video snemanja v RAW načinu. Med njimi je tudi 5D Mark III, ki si ga tudi lastim in z današnjim dnem se tudi jaz pridružujem testnim osebkom z možnostjo neomejenega RAW snemanja.

5D mark III + Magic Lantern = RAW video

Kaj pravzaprav govorim? Govorim o petindvajsetih .dng fotkah na sekundo, ki jih lahko nadaljnje v montaži po želji nastavljamo po svojem okusu. Če je bila slika presvetla, jo brez izgube potemnimo, če je preveč brezbarvna, ji dodamo barve… itd. Da prikažem svoj primer videa… tole je posneto z 10 fpsji, saj mi kartica več kot toliko ne omogoča pri 1080p HD resoluciji. Zato deluje kot efekt timelapsa:

Kot sem rekel, lahko RAW frejme po želji nastavljamo, kakor želimo. No, jaz sem zgornji video posnel v zelo preosvetljenem načinu:

timelapse1080p

Največja težava je pri shranjevanju RAW videa, saj zahteva res hitre in ogromne kartice. Moja 400x Transcend kartica zmore le 720p HD pri 25fpsjih. Pri 1080p pa kot vidite gre le do 10 fpsjev. Torej za optimalno in brez izgubljenih frejmov potrebujem vsaj 1000x kartico čim večje kapacitete. 20 sekunden video zasede nekje 1.5GB prostora na kartici. Slaba plat snemanja v RAW je tudi nezmožnost predogleda, kaj smo posneli. Proces pretvorbe iz .RAW v .DNG posamezne frejme pa je tudi malce zamuden.

Če imate 5D Mark III, lahko naložite Magic Lantern tudi sami, vendar na lastno odgovornost! Klik

Pa še en zelo lep video, ki je bil izdelan  s pomočjo najnovejše funkcije video snemanja:

Moje mnenje glede vsega; surovo zajemanje videa bo precejšen “game-changer” za mnoge videografe… ker se bo s tem dobilo ogromno svobode pri končnem izgledu videa, bi marsikdo dvakrat premislil, če je vlaganje v mnogo dražje kamere res vredno. Po drugi strani pa bo visoka kvaliteta produkcije odslej dosegljiva tudi manjšim video ustvarjalcem. Čisti HDMI na 5Dmk3 bo še vedno nepogrešljiv, vsaj tistim, ki bodo želeli snemati daljše videje, a za res visoko kvaliteto se bo splačalo pogledati na področje Magic Lanterna. Res noro in komaj čakam, da začnem funkcijo uporabljati tudi v praksi.

Naj vam tekne,

LP
Juvan

 

3 thoughts on “Canon 5D Mark III, RAW video snemanje in post-produkcija

    1. Ta funkcija na DSLRjih ne bo nikoli uradna, ker bi si s tem Canon pljuval v lastno skledo in razvrednotil opremo višje klase. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.