S spletnimi piškotki nikogar ne ogrožate, država le potrebuje delovna mesta

Naša veleumna vlada RRRRRRRepublike Slovenije je sprejela zakon o omejitvi spletnih piškotkov na slovenskih internetnih straneh. Naj takoj razčistim, da ti piškotki ne ogrožajo nikogar, imajo pa bistveno vlogo pri analiziranju obiskovalcev. V piškotkih se običajno zapišejo podatki o obisku strani, kaj ste iskali, koliko časa ste iskali in koliko truda ste vložili, da ste nekaj našli (če sploh ste). Zapisane pa imate tudi podatke kakšen računalnik uporabljate, kakšno resolucijo zaslona, katero verzijo operacijskega sistema, brskalnika in še kakšne malenkosti.

cookie-monster

Je pa popolnoma res, da se lahko med piškotki znajdejo tudi škodljive vsebine. A to se dogaja le na straneh, ki vam ŽELIJO škoditi, kar pa se niti po spremembi zakona o piškotkih ne bo spremenilo, saj bodo enostavno prestavili strani v tujino pod drugim lastniškim naslovom. Zakon o piškotkih pa bo posledično škodil vsem slovenskim spletnim stranem, ki razvijajo svoje portale in spletne trgovine  ravno za VAS, OBISKOVALCE.

Povejte mi, kako bodo razvijalci lahko prilagodili svoje trgovine, da boste obiskovalci LAŽJE našli iskajoče stvari, če zaradi blokiranih piškotkov ne bodo sploh vedeli, kaj so potrebe obiskovalcev, kje se na strani zataknete, kakšne računalnike in zaslone uporabljate, da se vam stran primerno prilagodi in podobne zagate? Ni tako preproste rešitve. Kvaliteta slovenski spletnih portalov  bo začela upadati, hkrati pa tudi dohodki, nezadovoljstvo pa bo na strani obiskovalcev IN lastnikov strani. Po zahvali naše VELEUMNE VLADE.

Za piko na i pa se dogaja še slednje; lastniki spletnih strani dobivajo e-maile in telefonske klice “strokovnjakov”, ki opozarjajo na kršenje zakona o piškotkih in računajo mastne denarce, da jim stran popravijo. Sicer “boste” plačali mastno kazen državi. Ker večina lastnikov spletne strani pojma nima o tem, padejo na izkoriščevalski trik in nekdo bajno služi.

Sem prepričan, da je to to, kar je vlada želela doseči; masovno zmedo in dodaten gospodarski kriminal. Hvala lepa.

Za dvojno piko na i naj še dodam, da vse večje trgovine (interspar/mercator/tuš/…) sledijo svojim potrošnikom preko raznih kartic s popusti in nabiranjem pik, kar pa ne zmoti nikogar. Vodijo se tudi evidence in statistike nakupovanja, s tem pa prilagajajo izdelke na policah. Vas bodo pred vstopom v trgovino tudi vprašali, če lahko na podlagi vašega nakupovanja prilagajajo svoje izdelke? Sem prepričan da ne. Zakaj potem drkajo s spletnimi piškotki, ki opravljajo identično vlogo?

Dodaten razlog tega zakona je tudi najverjetneje ustvarjanje novih delovnih mest v javni ustanovi, ki bodo čekirali in prijavljali spletne strani v prekršku.  Ker je spletnih strani na miljone, koliko novih delovnih mest bo vlada odprla? Dober način kako še dodatno izrabljati davkoplačevalski denar. Hvala lepa.

Naj vam teknejo,

LP
Juvan

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.