Profesionalna video kamera proti video DSLRju #1

Čeprav sem velik zagovornik snemanja z DSLRji in veliko svojih del posnamem s Canon 550D in po novem s Canon 5D mark III, obstajajo področja, ki jim DSLRji enostavno niso kos. In če ne želim ogroziti kvalitete svojega končnega izdelka, raje iz omare vzamem Sonyevo Z1 video kamero, vključno s Canon HG-10 malo ročno kamerco. Takih primerov nimam v izobilju, zato vedno bolj razmišljam o rešitvah, kako bi usposobil DSLRje tudi za takšna tehnično zahtevna snemanja. Pa morda niti ne toliko tehnična, kot zahtevna za ročno (gladko) zoomiranje in avtomatsko fokusiranje. Kjer pa DSLRji pogorijo.

DSLR proti video kameri - JuvanNet

Snemanje avtomobilskih dirk

Čeprav primer ne kaže najbolj nazornega primata video kamere, a mislim da boste razumeli zakaj se pri lovljenju avtomobilov ne uporablja DSLRjev.

Snemanje športnih prireditev

Tukaj brez gladkega zooma in avtomatskega fokusiranja pogoriš. Sploh če je potrebno zadevo snemati v enem kosu. Sicer se športi razlikujejo med seboj, a pri tistih z veliko skakanja po terenu je pritisk na snemalca toliko večji. Recimo nogomet? Ga vi upate snemat z DSLRjem? Profesionalno.

Snemanje predavanj

Skoraj ni predavanja ali dogodka z govorci, kjer bi oseba konstantno stala na istem mestu. Ker je tudi veliko premikanja, občasno tudi kakšni široki koti, je potrebno imeti ultra zoom objektiv, zeeeeelo gladek obroč za zoomiranje in biti majster hkrati še ročno fokusirati. Zavoljo naročnika, raje ne tvegam.

Snemanje določenih novinarskih prispevkov

Pri novinarskih delih je pomembna hitrost, dinamičnost, agresivnost in predvidljivost. Veliko se dela iz roke, ker ni časa za sestavljanje ramenskih držal, stativov, steadycamov. Če ti znese vse to upoštevat z DSLRjem in se hkrati ukvarjat še s štorastim zoomom, ročnim fokusiranjem… potem si car. Da ne omenjam potem še snemanje intervjujev. Še ena dodatna naprava poleg DSLRja.

ali še huje, tole

Ne bom rekel, da ni možno take stvari posneti tudi z DSLRji, saj sem jih tudi sam poskušal… a le dokler je šlo bolj za potešitev lastne želje snemanja, kot pa da bi bilo naročilo snemanja plačano. V slednjem primeru raje poprimem za video kamero in naredim z manj možnosti napak.

Verjamem pa, da so izkušnje drugih snemalcev drugačne, zato bom vesel kakšnega komentarja ali omembe področja, ki sem ga morda pozabil dodat.

Naj vam tekne,

LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.