Povezava Canon 5D Mark III in Atomos Ninja 2 snemalnika

Na spletu sem naletel na odličen 40-minutni video prispevek o povezavi Canon 5D Mark III z najnovejšim firmwirom 1.2.1 in video snemalnikom Atomos Ninja 2. Čisti izhod HDMIja na Canon 5Dmk3 je bila dolgo pričakovana zadeva, ki bo mnogokaterega razveselila. Mene po prvih testnih posnetkih na spletu niti ni, saj ProRes (na Atomos Ninja 2) kvaliteta ni drastično boljša od notranjega snemanja na 5Dmk3. Vsaj za oko ne. V naslednjem videju me je možakar iz Nemčije z malce polomljeno angleščino prepričal, da se pa v bistvu pozna pri post-obdelavi. Zaradi 4:2:2 zajemanja na zunanjem Atomos Ninja 2 snemalniku, surovi posnetek vsebuje več podatkov o barvah in zato ne pride do digitalnih anomalij pri obdelavi barv.

Atomos Ninja 2 in 5D mark 3

Naslednja stvar, ki me je navdušila je možnost uporabe običajnih diskov večjih kapacitet v Atomos Ninja 2. Sicer tistih, ki so velikosti za prenosnike (2.5″). A pri boljši kvaliteti je možno na 1TB disk posneti kar 10 ur materiala. Pri malce slabši do dvakrat dlje. Še boljša informacija je ta, da se lahko snema v nedoločeno dolgem kosu, saj Atomos Ninja 2 nima debilne omejitve 30minut snemanja, kot ga narekuje Evropska direktiva za fotokamere.

Še ena zanimivost pa je en trik, ki ga je očitno gospod ponesreči odkril; če na 5Dmk3 stisneš povečavo za lažje ostrenje, se enako približa tudi na Atomos Ninja 2 zaslonu. Le da pri slednjem kvaliteta zaradi povečave NE upade, zato je možno MED približanjem snemati v približanem delu zaslona. Res zanimiv trik!

5D Mark III in Atomos Ninja 2 snemanje povečave 01 - JuvanNet5D Mark III in Atomos Ninja 2 snemanje povečave 02 - JuvanNet5D Mark III in Atomos Ninja 2 snemanje povečave 03 - JuvanNet5D Mark III in Atomos Ninja 2 snemanje povečave 04 - JuvanNet 5D Mark III in Atomos Ninja 2 snemanje povečave 05 - JuvanNet 5D Mark III in Atomos Ninja 2 snemanje povečave 06 - JuvanNet

Prav tako je Atomos Ninja 2 odličen zunanji monitor za nadzor pri snemanju. Hkrati se razbremeni 5Dmk3 in poveča avtonomijo delovanja.

Vsekakor naprava vredna svojega nakupa.

Pri meni je že pristala na “must-buy” spisku!

LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.