Kako postati Youtuber

V prejšnjem prispevku “Ali si še lahko Youtuber za polni delovni čas?” sem šel čez nekaj splošnih dejstev glede vsebin na Youtubu. Tokrat pa bi se dotaknil še smernic kako postati Youtuber. Seveda gre povsem za subjektivne smernice, ki so nastale na podlagi tisoče ur gledanja posnetkov in lastne strokovne ocene delovanja Youtuba. Nisem Youtuber in dokler nimam unikatne niše s katero bi lahko uspel na Youtubu niti ne nameravam vlagati časa v Youtube. Toliko za uvod.

Zaslužek od Youtuba

Obstaja več načinov monetiziranja video posnetkov na platformi Youtube. Najbolj pogost je uporaba Adsense platforme, ki je povezana z Youtubom in preko katerega se prikazujejo video oglasi ali tekstovni oglasi. Za Adsense registracijo je potrebno uporabiti obstoječi Gmail račun in vnesti nekaj osebnih podatkov. Na Youtubu potem povežemo ta Adsense račun. Ampak šele, ko ustrezamo minimalnim kriterijem (po zadnjih podatkih je treba imeti vsaj 1000 naročnikov in še nekaj drugih podrobnosti). Ta način monetiziranja je tudi najbolj popularen in dobičkonosen. Zaslužki se lahko vrtijo od kakšnega tisočaka dolarjev pa tudi sto tisoč in več dolarjev mesečno. Brez skrbi, da je v ta razpon vključenih mnogo faktorjev – predvsem pa število gledalcev vsakega videja.

Drugi načini monetizacije so preko sponzorskih videjev ali drugi načini marketinškega povezovanja. Recimo; če si tehničen kanal za računalniško opremo, lahko za določen znesek narediš video z oceno določene komponente. Ali pa v katerem koli delu videa le omeniš sponzorja in njihovo aktualno ponudbo. Lahko so tudi tvoj reden sponzor uporabe njihove opreme, ki jo običajno uporabljaš v svojih video objavah. Načinov je mnogo.

Pričakovanja od Youtuberja

Tako kot v vsakem poslu je resen pristop in konsistenca glavni faktor uspeha. Pozabite na kakršne koli rezultate, če boste objavili le dva, tri video posnetke. Mnogi kanali začnejo rasti šele po kakšnem letu rednega objavljanja. Kakšni še več, izjemoma manj. Kar pomeni, da bo iz začetka veliko požrtvovalnosti za majhen doseg. A se bo prej ali slej vložen čas in trud poplačal. Seveda, če video vsebine ustrezajo še nekaj drugim minimalnim tehničnim kriterijem, ki jih bom omenil v naslednjem odstavku. Vse je zelo odvisno tudi od kvalitete vsebine. Dokler imajo gledalci uporabno vrednost od videjev, se bodo vračali. Če pri tem še všečkajo in delijo vsebine je za celoten kanal ogromen plus. Zato boste pogosto videli Youtuberje, ki spodbujajo k všečkanju in deljenju. Youtube algoritem je neizprosen. In ko smo že pri tem, nihče ni zares naštudiral algoritma. So pa nekateri faktorji, ki vplivajo na doseg:

  • Smiselne ključne besede
  • Primeren naslov in opis
  • Dolžina video posnetka (nekoč je bilo krajše = boljše, zdaj je daljše = boljše)
  • Aktivnost komentarjev
  • Všečkanje
  • Število ogledov
  • Povprečna gledanost
Snemanje z DSLR fotoaparatom

Tehnične zahteve Youtubanja

Zdaj pa k malo bolj praktičnim nasvetom. Katere so tehnične zahteve Youtubanja? Od uporabljene opreme, nivo kvalitete, izbira jezika, način montaže, izbira predogledne sličice… etc. Veliko je podrobnosti za pokriti, zato bom poskusil čim bolj strniti dejstva. Da je HD 1080p resolucija videa minimalna zahteva ne rabim posebej razlagati. Tehnične zahteve se od formata tematike tudi razlikujejo. Eni bodo več posvečali snemanju portretnih govorov, drugi pokrivnega materiala, tretji boste mogoče vse ustvarili skozi 2D/3D animacije. Ali kombinacije vseh treh.

Kamera, zvok in osvetlitev

Pozabite, da boste s telefonom ustvarili kvalitetne vsebine. Čeprav bodo za določene primere uporabni, ker lahko hitreje iz žepa potegnete telefon in zajamete določene kadre, so po drugi strani manj primerni za splošno Youtubanje. Vsaj brezzrcalnik z osnovno lečo je minimalen standard za normalno delo in korekten izgled končnega videa. Glede na razvitost tega trga, je mogoče že za tisočaka najti marsikaj primernega. Tudi rabljenega. Če že imate izbiro, izberite tistega s 4K video resolucijo. In podpirati mora še vhod za mikrofon. Kar je naslednji zelo pomemben del opreme – ZVOK. Vedno poskrbite za kvaliteten zvok. Obstaja neskončno variant zajemanja. Od bubic, zoom mikrofonov, brezžičnih mikrofonov, streaming mikrofonov, itd. Karkoli, samo ne uporabljajte internih mikrofonov fotoaparatov ali kamer. Pa poskusite najti kakšen vodič izravnave audio tona, da bo ves čas enak skozi celoten video. In če boste snemali sami sebe, boste morali poskrbeti tudi za primerno osvetlitev. V času res ugodne osnovne tehnike ni izgovorov, da ne bi investirali v kakšen LED panel ali softbox. Osnovnih vodičev za pravilno osvetlitev pa je tudi polno na Youtubu:) Izbira lokacije za snemanje je tudi povsem odvisna od tematike. Mora biti tudi lično urejena. Zelo odsvetujem le snemanje ob prazni beli steni. Mogoče v kakšnem nadaljnjem članku tudi kaj o tem, kaj spada v sceno in kaj ne.

Video montaža

Pozabite na Movie Maker in podobne programe. Če ste na Windows ali Apple operacijskem sistemu, obstaja odličen program Davinci Resolve. Je brezplačen, napreden in ga uporabljajo tudi profesionalni studiji. Seveda se ga bo potrebno naučiti, kar v današnji dobi neskočnih Youtube video vodičev ne bo težava. Ironija, kajne? Z boljšim urejevalnikom lahko lažje, bolj natančno in neomejeno prilagajate video posnetke, audio trakove in preostale medije. Način urejanja video posnetka je povsem osebna referenca, ki ga boste izpopolnjevali sčasoma, lahko pa za osnovo pogledate tudi že obstoječ članek na temo video montaže. Vsakršen video mora gladko teči. Zato je priporočljivo ven rezati razna mašila in razvlečene kadre. Režite ven vsakršno bluzenje, ki nima smisla z vsebino. Dodajte čimveč pokrivnih posnetkov. Priporočam, da se za glasbeno podlago uporablja kar bazo skladb iz Youtube Creator Studio. Tako se izognete raznim avtorsko zaščitenim prisillnim umikom vaše vsebine ali demonetizacije. Izogibajte se tudi raznim kičastim prelivom. To se je uporabljalo v 90ih.

Angleščina je defacto jezik

Razočarati moram vse, ki imajo težave z angleščino. Žal je to primaren jezik, ki ga razume največ svetovne populacije. In priznam, da imam tudi jaz težave naravno izražati različne tematike v angleščini. Eno je nekaj napisati v angleščini, povsem drugo pa je to povedati na lep, tekoč, razumljiv in naraven način. Angleščina je pomemben jezik, saj doseže večjo populacijo in s tem več potencialnih (rednih) gledalcev. Slovenščino pozna nekaj več kot 3 miljone. Ampak koliko je realno takih, ki bi jih zanimala vaša tematika. Še 10% bi bila radodarna številka. Večina domačih Youtuberjev doseže nekje 1% gledalcev v svojem jeziku. Kar je seveda za resno Youtubanje precej premalo.

Izdelava predogledne sličice (thumbnail)

Veste tisti rek; “ne sodi knjige po platnicah”? No, v primeru Youtube videjev je platnica oziroma predogledna sličica zelo pomembna. Nekateri Youtuberji praktično najprej naredijo udarno predogledno sličico, šele potem pride vse ostalo. Definitivno uredite predogledno sličico v slikovnem urejevalniku in ne izbirajte med predlaganimi iz videa na Youtubu. Lahko je to Photoshop, Gimp, Inkscape, Krita Desktop, etc. Thumbnail mora biti privlačen, naj vsebuje le najbolj ključne besede vsebine videa in enoten stil skozi nadaljnje videje. Nekateri delajo zabavne sličice, drugi informativne, tretji kontroverzne. Oblika sličic je ponovno odvisna od tematike in vašega stila.

Izboljšujte tehniko

To je ena od poslovnih niš pri kateri je zelo pomembna samokritičnost. Če v lastnem videu ne vidite možnost napredka, potem niste dovolj samokritični. Izboljšujte tehniko izdelave celotnega procesa. Od načina izražanja, kvalitete vsebine, kvalitete snemanja, boljše montaže pa do izdelave predogledne sličice in ključnih besed. Ker gre za skoraj identično industrijo, kot je video produkcija, je prostor za izboljšave neomejen. Zato obstajajo različni Youtuberji, ki lahko delajo vse sami. Je pa tudi kar nekaj Youtube kanalov, ki so postali mala industrija proizvodnje video vsebin.

Če vam je prispevek uporaben razmislite o donaciji:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.