Ali si še lahko Youtuber za polni delovni čas?

Youtuber za polni delovni čas

Youtube je megavelika platforma različnih video vsebin. Zaradi oglaševalskih možnosti, si je zaposlitev našlo na tisoče povsem običajnih ljudi. Lahko kar rečemo Youtuber za polni delovni čas, ki producira redne vsebine iz svojega področja. Najsi bo to o fotografiji, o videografiji, o računalnikih, osebni negi, finančnih nasvetih, avtomobilih, življenjskih nasvetih, znanstvenih vsebinah in mnogo drugih. Sem ziher, da če vržem v iskalnik o ščetkah za wc školjko, da se bo našel nekdo, ki je že našel najboljše praskalo za drek iz školjke.

Lani maja je bilo izračunano, da je na Youtube vsako minuto naloženih 500 ur svežega video materiala. Kar pomeni, da ga do konca življenja ne bi uspeli niti pogledati. Se občuti, da je že prenasičeno.  Koliko imajo potem bodoči Youtuberji še možnosti uspeti na prenasičeni platformi?

Sem že videl Youtuberje, ki so enostavno uspeli le po nekaj naloženih video posnetkih. Ali Youtuberje, ki so bili na pravem mestu ob pravem času in zdaj letno zaslužijo preko miljon dolarjev. Ali Youtuberja, ki je v zadnjih desetih letih ustvaril celo medijsko podjetje za izdelavo Youtube videjev. Ma ni da ni. Kar mal zavidam vsem angleško govorečim kontinentom, ki imajo vsekakor prednost v tem poslu. Da bo katerikoli domači Youtuber z 50 jurji gledalcev lahko preživel od tega. Nope.

Vem da se bo nekdo oglasil in pravil, da ne gre le za denar, ampak ker rad ustvarjaš vsebine. Realno je, če ne moreš potencialno od vsebine preživeti, se nima smisla ukvarjati s tem. Mnogi ne živimo več v mama-hotelu. 🙂 Ustvarjanje kakršne koli vsebine pa zahteva svoj čas priprave, snemanja in sestavljanja. Prej ali slej začneš živeti le za to, da ustvarjaš nove (zanimive) vsebine.

Vendar, ali to pomeni, da ne moreš več postati Youtuber za polni delovni čas? Seveda je še mogoče, vendar mnogo mnogo težje. Dandanes moraš priti ven že z zelo zanimivo temo, kvalitetno vsebino in kvalitetno izvedbo. Nihče več ne gleda videjev posnetih na 10 let starem telefonu z gnilim zvokom, pa je lahko še tok intelektualno. Posneto na fotoaparatu z brezžičnim mikrofonom in nekaj video montaže je že skoraj minimalen standard. Aja, kvalitetna predogledna sličica je tudi že nujen pogoj. Vsekakor pa bo treba pred načrtovanjem kakršne koli vsebine raziskati že število obstoječih vsebin. Dovolj je že videjev mačkov, tutorialov nanašanja mejkapa in marketinških gurujev.

No, če ste eden redkih, ki ima odlično unikatno idejo, obvladate angleščino, nimate pa tehničnega znanja izvedbe se mi javite na emailu. Morda se najde kakšen skupen interes po sodelovanju. Seveda bom že v štartu ignoriral kakršne koli emaile prodajanja megle ala spiritualnih, magičnih in drugih placebo neumnosti. Ne ponujam brezplačnih storitev. Video produkcija ni poceni šport, lahko pa v niši najdem koristen material za svojo stock bazo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.