Kaj je stock video in za kaj se uporablja?

Danes je televizija polna oglasnih sporočil in zgodb, šele zatem pridejo na vrsto serije, filmi in oddaje. Ker je toliko podobnih TV oglasov, bi potrebovali že poseben napovednik, da jih sploh znamo ločiti med seboj. Sploh, ker jih je toliko izmed njih sestavljenih kar iz stock video posnetkov, saj je za naročnika uporaba teh mnogo ugodnejša. Medtem, ko za uporabo enega stock posnetka plačajo od 50 do 200 evrov (včasih tudi kaj več), bi za celotno video produkcijo iste vsebine plačali od 5.000 evrov dalje. Edini razlika je, da niso edini, ki so takšen stock video posnetek uporabili za svoj TV oglas.

Stock video se je v svetu ”prijel” kakšnih deset let nazaj. Gre za velike baze raznolikih profesionalnih in manj profesionalnih video posnetkov za uporabo v komercialne in nekomercialne namene. Snemajo jih tako velike produkcije, male produkcije, kot tudi ljubitelji. Poplavo naloženih posnetkov pa omejujejo s kreativnim, unikatnim in tehnično brezhibnim filtrom. V Sloveniji imamo celo enega svetovno znanih contributorjev SimonKR

coffee-drink

Uporaba stock video posnetkov ni omejena, zato se uporabljajo tako za oglase, kot tudi v filmih, dokumentarcih, reportažah in za razne izobraževalne namene. Se pa razlikujejo po tematikah, vsebini, kvaliteti, načinih snemanja, velikosti in seveda ceni. Isti stock video posnetek se lahko uporablja kjerkoli in za različne namene. Video posnetek s čebelo na cvetu lahko nekdo uporabi za prodajo svojega medu, drugi bo prodajal čebelji rod, tretji pa bo z njim širil sporočilo varovanja narave.

Nakup in obdelava posnetkov

Seveda za potrebe TV oglasa ni dovolj le, da se odkupi stock video posnetek. Post-produkcijsko podjetje ga mora potem tudi pravilno obdelati, dodati animacije, svojo barvno korekcijo in pravilno zapakirati s skladbo in audio posnetkom. Produkcija oglasa s stock videom bo še vedno nanesla kakšnega tisočaka ali dva (odvisno od zahtevnosti projekta je lahko tudi dražje), kar je še vedno mnogo ugodnejše od celotnega video produkcijskega procesa. Ogromno se prihrani predvsem pri načrtovanju, produkcijski opremi, tehničnem kadru, statistih… itd.

Stock video posnetki niso za vsakogar

A stock video posnetki vedno ne ugajajo naročnikom za njihove potrebe. Coca-Cola recimo ne more uporabiti stock posnetkov, ker je produkcijam prepovedano nalagati videje s prepoznavnimi embalažami in logotipi kakršnih koli podjetij. Težava je tudi s skulpturami, risbami, računalniškimi programi, zasebnimi lastninami, za katere je potrebno dobiti dovoljenje avtorja/lastnika izdelka ali lokacije, da se stock video sploh lahko prodaja na spletu.

Stock vsebine v praksi

Seveda pa se ne prodajajo le stock video posnetki. Najdejo se tudi fotografije, ilustracije, skladbe, zvočni efekti in predloge z vizualnimi efekti. Vse z istim namenom: nadaljnja uporaba. Celotne video izdelke je praktično moč sestaviti zgolj iz stock materialov. Bolj znana je uporaba stock fotografij v časopisih, revijah in v spletnih novicah. Včasih poglejte v podpis fotografij kjer lahko piše “Thinkstock”, “Shutterstock”, “iStockphoto”, itd… Mogoče vam bo znana tudi afera “Lažne mame potrjujejo kakovost paštete Argeta.

O tem, kako je nas pripeljala pot do stock video industrije, si lahko preberete v članku; Je delo od doma v video produkciji mit ali resničnost?

V kolikor tudi sami razmišljate o spuščanju v stock video industrijo, preberite naš brezplačni e-priročnik in se izurite v video snemanju, preden vam stock agencije zavrnejo naložene video posnetke in izgubite voljo še preden zares poskusite 😉 

Naj vam tekne!

One thought on “Kaj je stock video in za kaj se uporablja?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.