Canon s 5D Mark IV uradno zaključuje video podporo v DSLR industriji

Video industrija je ena velika juha. Vsak dan se sprašujem čemu nam proizvajalci tako grenijo življenje. Če smo se pet let nazaj veselili, ker obstajajo kvalitetni DSLR aparati z možnostjo snemanja profesionalnih video izdelkov, je danes že težava dobiti DSLR, ki ti ne bi omejeval možnost kreativnega snemanja. In to samo zaradi vse bolj zaželenega snemanja v 4K resoluciji.

Canon je kriv, da je leta 2008 v svoj 5D Mark II DSLR kot prvi dodal kvalitetno video funkcijo, s čimer se je začela revolucija. Video funkcija se je s Canon 7D in 5D Mark III le še izboljšala, zato sta ti kameri postali super delovna oprema za veliko video produkcijskih storitev. Osebno sem začel z Canon 550D, ki je bil poceni potrošniški model in tudi z zelo zadovoljivo kvaliteto video posnetkov. Za razliko od Sony Z1 pol-profesionalne kamere, je bila slika neverjetna. Canon 550D je bil super uporaben za B-kamero in sčasoma za kratek čas postal tudi glavna kamera. Po nakupu Canon 5D Mark III je šel Sony Z1 v prodajo, 550D pa ponovno za B-kamero.

EOS-5D-MarkIV-EF24-105-3q-hiRes-2-640x354

Med drugimi proizvajalci Canon ni imel precejšnje konkurence. Nikon, Panasonic in Sony niso imeli kakšnega posebnega DSLRja, ki bi se lahko primerjal s Canon 5D Mark III. Vendar se zadnje dve leti to precej spreminja. Sony se proti Canonu bori na področju večje resolucije, notranje stabilizacije senzorja in z boljšo možnostjo snemanja v temnejših pogojih. Medtem ko Panasonic z večjo resolucijo, prilagodljivimi nastavitvami in ugodno ceno. In letos je Canon dokazal, da je s 1Dx Mark II in Canon 5D Mark IV ostal v ozadju in nima več interesa tekmovati na področju video DSLRjev. Zadnja leta so se raje bolj posvečali liniji kamer EOS C.  Glede fotografskega področja ne morem nič reči, imajo vrhunsko linijo in delajo odlične fotografije. Imata pa zato Sony A7RII in A7SII mnogo več za pokazati na video področju, hkrati tudi s fotografijami ne zaostajata v fotografskih krogih. Sami trenutno uporabljamo Sony A7S, prvo verzijo teh aparatov, ki za zajem 4K videa potrebuje Atomos Shogun snemalnik. To smo primorani uporabljati, ker v času nadgradnje ni bilo boljše alternative. Zdaj, ko iščemo boljšo alternativo, nas je Canon pustil na cedilu. Tudi, če bi se odločili za video DSLR Canon 1Dx Mark II, na mestu potrebujemo še investicijo v širši objektiv, saj ima 4K možnost snemanja s 1.3x crop faktorjem in bi s trenutnimi lečami izgubili precej vidnega kota pri snemanju. Objektiv s 24 mm bi postal 31 mm, šele z 16 mm objektivom pa bi se približali “širokim” 21 mm. Čim večji vidni kot pa občasno veliko pomeni pri video snemanju. Zato nas je tudi Canon 5D Mark IV s 1.74x crop faktorjem še toliko bolj razočaral. Tudi z najširšim 16 mm objektivom bi dosegli nič kaj zavidljivih 28 mm.

Zakaj je investicija v kompetenten DSLR tako pomembna. Verjetno nismo edini, ki bi nam bila profesionalna kamera ”ala” Canon EOS C300, Sony FS7 ali URSA mini 4.6K v breme zaradi njihovih velikosti, redko uporabnih funkcij, težje prenosljivosti pri potovanjih in nadležno težkih baterij. Nam je občasno tudi foto funkcija zelo koristna pri delu. Zato še vedno uporabljamo Canon 5D Mark III, saj Sony A7s nima ravno najboljše resolucije fotografij, hkrati pa zaradi pretvornikov na Canon leče nima možnosti hitrega ostrenja. Ta trenutek smo v zelo kočljivi situaciji, kaj sploh izbrati na trgu. Imamo res dobre Canon leče (se drugi proizvajalci ne morejo primerjati), a nima smisla kupovati njihove aparate. S Sonyjevimi aparati smo omejeni pri fotografijah zaradi slabe kompatibilnosti leč. Profesionalne kamere so prevelike, Panasonic ima majhne in ”švoh” senzorje v DSRLjih, Nikon nima nič uporabnega, …itd.

Poleg vsega ima Canon še eno zanimivo prednost pred konkurenco. Njihove barve. Enostavno so nam posnetki in fotografije lepši iz Canonovih aparatov, kot iz katerega koli drugega aparata. Zato naš še toliko bolj boli srce, ko nas je razočaral s svojimi novimi aparati. Kljub omejitvam bi ju z veseljem uporabljali, že zaradi barv, ergonomičnosti in užitka do fotografiranja s Canon aparati.

Canon se odpoveduje video podpori v DSLRjih, drugod pa je polno nekih omejitev in kompromisov, ki bi jih morali sprejeti. Kaj storiti? Naj gremo raje na sladoled, prespimo in mogoče se le zgodi kakšen čudež?

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.