Je delo od doma v video produkciji mit ali resničnost?

Kljub temu, da živimo v dobi, ko službe niso več zagotovljene niti ob prestopu iz srednje šole na faks, nam jih še vedno obljubljajo. Če je bilo to, da dobiš delo (že po končani srednji šoli), v času naših staršev zelo pogosto, je danes le še redkost. Služb po končanem šolanju enostavno ni. Zato danes mnogi študenti zavlačujejo študij in izkoriščajo manjša dela preko napotnic. Ta način jim omogoča, da dobijo nekaj lastnih financ, delodajalci pa si zagotovijo nekoliko manjši strošek delovne sile. Država s svojimi obremenitvami in omejitvami dela preko napotnic prav nič ne pomaga pri zaposlitvah, prej obratno.

Tunisia-vacation1

Tudi sam sem bil en takih študentov, ki s svojo višjo izobrazbo nisem našel zaposlitve, zato sem izkoristil vse možnosti dela preko napotnic. Čepeti pri starših in čakati na zaposlitev pač ni rešitev. In tega bi se morali zavedati tako starši, kot tudi svinje pri koritu (politična srenja). Na mojo srečo sem bil zelo aktiven na raznih hobi projektih, se še marsikaj dodatnega naučil iz svojega področja in našel druge načine dodatnega zaslužka. V svojem študentskem času sem delal tudi po tri različne službe hkrati, pa še vedno nisem dobil ven več kot takratnega minimalca. Zato sem iskal zaslužek tudi preko spleta. Ker sem obvladal različne računalniške programe, sem lahko na tujih spletnih straneh ponujal svoje storitve. Plačila so sicer bila mizerna, ker so bila cenjena kot amaterska, čeprav si izdelek lahko naredil na profesionalnem nivoju. Med bolj znanimi ponudniki vsegaživega je bil Fiverr. Ampak, če si našel zanimivo nišo in jo podkrepil z dodatki, si lahko na opravljeno storitev zaslužil tudi 50 in več dolarjev. A nekje v povprečju se je mesečni zaslužek gibal okoli skromnih $100.

money-shot

Vse svoje prihranke in zaslužke sem večinoma vlagal v video opremo. Ker je bilo plačilo za video storitve vedno mizerno, ne glede na to kje sem delal, sem v isti sferi iskal druge vire zaslužka. Tudi Fiverr je bil za kakršne koli video storitve časovno potraten in finančno vedno na zgubi. Naslednja stvar so bile video stock strani. Pozabil sem že, kako sem leta 2010 sploh odkril iStockphoto in se tudi registriral z namenom služenja s stock video posnetki. Nekaj časa sem bil skeptičen karkoli sploh nalagati na stran, a sem sčasoma vseeno naložil kakšne obstoječe posnetke. Brez kakršnega koli uspeha seveda.

Flood Slovenia Aerial_JuvanNet

Stvari so se začele spreminjati, ko je bilo naloženih precej več posnetkov. Trajalo je dve leti in več, da sem dosegel takšno kvoto. Občasno so se spet  našle finance za investicijo v opremo. In z investicijo sem lahko izboljševal tudi raznolikost video posnetkov. Ker sem od začetka imel le osnovno opremo od kamere in stativa, je bilo skoraj nemogoče ustvarjati zanimive kadre. Prvič zato, ker še nisem imel dovolj praktičnih izkušenj, drugič pa, ker sem bil omejen z amatersko opremo. Danes bi se glede slednjega sicer počil okoli ušes, ker slabša oprema sploh ne bi smela biti ovira. A to je zgodba za drugič.

Tractores _JuvanNet

Ko sem imel priložnost delati stock posnetke za drugo video produkcijo, sem se posledično premalo ukvarjal s svojimi posnetki. Zaradi premajhnega števila naloženega materiala stock strani niso nosile dovolj zaslužka. Zaradi dela z velikim številom posnetkov sem moral naštudirati pregleden način arhiviranja, potek celotnega sistema vnašanja materiala na različne strani, postopek hitrejše obdelave in izboljšati snemanje za stock strani. Delo s stocki je tako zamudno, da je lahko služba s polnim delovnim časom. In danes to tudi redno počnemo. Naš primaren posel je snemanje video stock posnetkov.

Delo od doma ni mit in niso le sanje. Gre za resničen in raznolik posel na mnogih področjih. Nekateri pišejo prispevke, drugi programirajo spletne strani, tretji izdelujejo recenzije za izdelke, četrti snemajo zabavne/poučne video posnetke. A vsem nam je skupno to, da nas ne nadlegujejo tečni šefi, nas ne izkoriščajo in na naših plečih gradijo gradove. Najhuje je to, da se razdajaš in vlagaš svojo kreativnost v “službo” in profit drugega, osebno od tega nikoli nimaš nič in se moraš zadovoljiti z minimalcem ter najnižjim standardom življenja. Ali pa te za nameček še ”prinesejo okrog”.

Longboard 4K

Vsak od nas seveda nima občutka za vsako stvar. Osebno si ne predstavljam izdelovati nakita za spletno prodajo, sestavljati portretnih mozaikov, kot jih Robert Lisac ali, da bi barval lepe kreacije na platna, kot jih mlajša sestra. Znam pa snemati videje, obdelati posnetke, oblikovati e-knjige in postavljati spletne strani. No, pa še kaj več kot to, vendar je vse bolj kot ne nuja primarnemu delu. Osebno sem se moral veliko stvari naučiti iz lastnih izkušenj, ker pri nas ni bilo tečajev, izobraževanj in seminarjev na to temo. Še manj pa je bilo našemu blogu podobnih strani s praktičnimi izkušnjami in opazkami glede tovrstnega področja. Mi smo šli še dlje in naredili brezplačni e-priročnik za vse, ki bi se želeli izobraževati iz video področja in nekoč morda tudi kaj zaslužiti iz tega: 10 REŠITEV NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK V VIDEO PRODUKCIJI. V bližnji prihodnosti pa bodo sledili še seminarji in izobraževanja.

Naj vam tekne!

2 thoughts on “Je delo od doma v video produkciji mit ali resničnost?

    1. Pozdravljeni in hvala za komentar. V kolikor bi želeli biti na tekočem z našimi vsebinami, se prijavite na e-novice v desnem delu prispevka. Lahko pa izkoristite tudi brezplačno e-knjigo na temo dela v video produkciji: https://juvan.net/e-knjiga/

      Uspešno še naprej!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.