Vredni ste več, kot mislite

Naslov tega prispevka bi lahko uporabili na skoraj vsakem področju življenja, ker se v mnogih pogledih podcenjujemo. Tudi, ko pride do dela ali službe. Video produkcijska industrija je žal ena tistih področij dela, ki je tako nasičena s konkurenco, da vsi naročniki to izrabljajo za zbijanje naših cenJuvanNet video produkcija je ena izmed nekaj stotih podjetij na Googlovem iskalniku, uvrščena šele nekje na 12. strani. Čeprav je 90% konkurenčnih produkcij nastalo šele zadnjih pet let, JuvanNet obstaja že od leta 2009. Takrat smo bili še mladi in zagrebli za vsako delo, četudi zastonjkarsko. Mnoga snemanja so bila v duhu “prostovoljstva” ali zelo slabo plačana. Počasi smo prilezli do minimalnega življenjskega standarda in tam ostali. In to še do nedolgo tega, ko je več pomembnih dejavnikov udarilo po glavi. Enkrat končno ugotoviš, da te vsak želi le izkoriščati, še posebej, če preveč znaš. “Najboljši” so taki delodajalci, ki ti plačajo ravno toliko, da preživiš, a hkrati ne moreš drugam.

JuvanNet video produkcija med delom

Danes je vsako delo, storitev ali izdelek ocenjeno na tako ali drugačno vrednost. Obstajajo amortizacijski stroški, stroški poslovanja, potni stroški, stroški pridobljenega znanja in stroški dela. Vsi se zavedamo, da je čas denar. A kdor bo rekel, da je vsako delo lahko ovrednoteno enako drugim poklicem, je krepko udaril mimo. Odvetnik ne more biti enako ovrednoten kot prodajalec v trgovini. Tudi v video produkciji mora biti vsak član ovrednoten po tem, koliko zna/zmore in koliko izkušenj ima pridobljenih. Največjo težavo ovrednotenja imajo najverjetneje razni umetniki, a bi se tudi na tem področju dalo najti pravo kalkulacijo.

Making-of-Pannonian-house-4

Danes se od snemalcev pričakuje, da delajo s svojo opremo in je po možnosti ne ovrednotijo v svoji ceni. Kar je velika napaka in že kaže na izkoriščevalskega naročnika oz. delodajalca. Tudi oprema ima svojo ceno, saj ni brezplačna! Še najbolj pa se izkorišča kreativne zgodbo-pisce za videje, ki unikatne ideje stresajo iz rokava. Pa tudi maskerje, igralce, organizatorje itd. Smo kot potrošna roba, kajti, če ti kaj ni všeč, lahko greš. In bi tudi morali iti. Med “potrošno” robo je premalo besede o tem, kdo izkorišča in kdo posluje pravično. Ker smo odrasli in ne ”šimfamo” javno, dopuščamo nadaljnje izkoriščanje in posledično razvrednotenje video produkcijskega dela. Ali še slabše, dopuščamo bogatenje drugih na naš račun.

Vredni ste več, kot mislite. Če ste samostojni podjetnik, podjetje ali zaposleni, se je smiselno vprašati, če plačilo zadosti našemu občutku varnosti. Dokler se boste vsakodnevno sekirali, ali boste prišli skozi mesec in kaj bo naslednji mesec, potem zagotovo niste plačani dovolj za svoj trud in vloženo delo. Za še malce več motivacije, kdaj reči “NE”, si preberite naslednji odličen članek iz Siolovega portala – Strupeni posli. Če pa se v video snemanju še lovite, preberite naš BREZPLAČEN e-priročnik: “10 REŠITEV NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK V VIDEO PRODUKCIJI

Uspešno ustvarjanje vsem!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.