Delo za reference v video produkciji

video snemanjem in produkcijskimi procesi se osebno ukvarjam že več kot pet let. Sliši se kot kratka doba, a sem iz lastnih projektov pridobil ogromno izkušenj, prav tako pa tudi z delom pri drugih produkcijah. Če se lotevam česarkoli novega, mi vso predhodno znanje in izkušnje pripomorejo k bistveno kvalitetnejši izvedbi. Zato bi bilo neumno delati za reference, kot si podjetja pogosto zamišljajo. Za reference delaš, ko začneš na svoji ustvarjalni poti, kjer delaš poceni ali brezplačno za nabiranje izkušenj.

A se takih dejstev mnogo majhnih produkcij in snemalcev ne zaveda. Raje gredo že stotič delati nekaj za “reference” kot, da bi odslovili taka izkoriščevalska podjetja. Tudi produkcijska podjetja, ki izkoriščajo honorarne kadre, niso nič drugačna pri tem.

Ena zabavna izkušnja je bila, ko nas je (tudi v tujini prisotno) slovensko marketinško podjetje, ki ponuja tudi video produkcijo, povabilo k sodelovanju in na sestanku izpostavilo, da bi želeli osvežiti svoj ‘kreativen’ predstavitveni film. Svoje dosedanje ekipe nimajo več, ker so si našli priložnost v tujini (kjer je seveda tudi bolje plačano in spoštovano). In po pregledanem filmu sledi vprašanje stroška ‘osvežitve’ obstoječega filma. Ker pa smo toliko dosledni, smo jim dali priložnost njihove ocenitve projekta. Saj je za podjetje, ki ponuja video produkcijo, to čisto pričakovano vprašanje. A, ker so hoteli številko od nas, smo jim jo tudi dali, glede na nezahteven obseg dela. Takoj je bilo očitno, da bi bil kakršenkoli izrečeni znesek za njih preveč, saj so pričakovali delo za referenco. Popravljati obstoječi video nekoga drugega, kjer je pol filma kupljenega iz stock baze (kar mi je bilo žalostno gledati, saj se predstavljajo z delom drugih ustvarjalcev) in ga imeti za “reference.”  Čestitam. Saj bi lahko izdal ime izkoriščevalske agencije, a dvomim, da bi kdorkoli drug pristal na take pogoje dela, zato verjamem, da si bodo krsto zabili kar lastnoročno.

S takim odnosom si podjetja le zapirajo vrata in, če kaj verjamemo v karmo, bodo dobili, kar si v resnici zaslužijo. No, doslej video izdelka še niso osvežili, pa je minilo že kar nekaj let od našega sestanka.

In dokler ne bomo dobili za referenco delovne opreme – kamero, leče, diske, stojala, slider, luči, računalnika in programsko opremo, ter konec koncev hrane, položnic za elektriko, internet, telefon in navsezadnje še prispevke za s.p., naj mi nihče ne soli pameti. Dotlej bo tudi video produkcija  JuvanNet imela svojo ceno za opravljeno storitveno delo.

Cenite svoje znanje in opremo s katero delate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.