The Grand Tour iz vidika video produkcije

Po dvajsetih sezonah Top Gear avtomobilističnega šova je štafeto nedvomnega uspeha prevzela nova oddaja The Grand Tour. O ozadju Top Geara in zakaj mu je The Grand Tour zelo podoben, niti ne bomo razglabljali. Konec koncev gre za isti koncept z manjšimi spremembami, kjer se v novi oddaji vidi posmeh na račun prejšnje. Verjetno iz razloga, ker trem glavnim likom oddaje ni bilo všeč BBC-jevo vsiljevanje določenih delov oddaje. Tudi nam ne. Še posebej pogovori z znanimi osebnostmi so bili dolgočasni in večkrat tudi razlog preskakovanja dela oddaje. Ali je s tem BBC le iskal dodatno občinstvo, ali pa se ni zavedal bistva tovrstnega avtomobilističnega show-a. Predvsem zadnje besede: “show”. V prevodu bi beseda “predstava” bila premila za take vrste zabavne oddaje. A zakaj?

Ravno, ko smo hoteli pisati o približnem budžetu video produkcije take oddaje, nam je pred nos padel slovenski časopis NeDelo in nam prihranil precej kalkulacij. Za celotno sezono (12 oddaj) so pri Amazonu odšteli debelih 187 milijonov evrov. Torej približno 15 milijonov evrov na vsako epizodo. To je za oddajo, ki je prej v najboljših momentih imela 350 milijonov gledalcev, praktično drobiž. V Sloveniji še zdaleč ne vidimo takih številk. O raznih številkah, komentarjih in ozadju treh voditeljev oddaje si sicer lahko preberete v Nedelo, ki je izšel v nedeljo 20. novembra z naslovom “Najboljša kriza srednjih let”. Naš tokratni prispevek se ne tiče njihovega življenja, ampak kaj je tisto, kar naredi takšno oddajo pravi pravcati avtomobilističen šov.

Ko smo v prejšnjem odstavku omenili, koliko denarja je bilo namenjenega The Grand Tour-u, imamo s tem lažjo predstavo koliko je vredna produkcija tako zahtevnega projekta. Seveda tukaj ni všteta le video produkcija, saj predstavlja le en del proračuna. Tukaj je še potovanje, postavljanje scen, prenočišča, honorar voditeljem, udeležencem, posebnim gostom, izposoja avtomobilov, izposoja druge terenske tehnike. In glede na to, da se potuje na različno dolge relacije večkrat na epizodo, se stroški kar množijo. Tudi za letalo, ki je odvrglo padalca, so morali plačati. Da ne pozabimo še na lutko, ki je priletela ob tla in so jo najverjetneje spustili iz žerjavi. Kaj pa padalo, ki ga je lutka nosila? Verjetno ne bo še enkrat uporabno. Polno malenkosti, ki se kar kopičijo, a jih nihče ne opazi. Nič ni spontano dano. Še humor voditeljev je bil pred produkcijo skrbno spisan. Veliko vloženega časa in znanja.

The Grand Tour iz vidika video produkcije

Kratko in jedrnato: nočna mora. Sploh si ne predstavljamo, koliko skakanja naokoli, lovljenja, ponavljanj, popravljanj, uporabe različnih tehnik snemanja se v eni sami epizodi zgodi, da lahko naredijo 60 minut dinamične vsebine. Pri nas največja podjetja porabijo šestmestne številke budžeta za izdelavo atraktivnih 60 sekund TV oglasa. Za The Grand Tour pokurijo dvakrat toliko za isto sekund pomnoženo s šestdeset. Za to je potrebna izvrstna organizacija, ogromna ekipa in veliko kreativnosti.

the-grand-tour-2016-s01e01

Pri produkciji tovrstne oddaje ne uporabljajo le ene kamere, ampak imajo vsaj 3-5 kamer (za počasne posnetke) s snemalci na terenu, vsaj tri dodatne manjše kamere znotraj avtov in nekaj GoPro podobnim za zunanje detajle šasije avtov (ne bi bili presenečeni, če so jih opustili). Potem je še helikopter, brezpilotni zrakoplov in dva operaterja, ter nekaj kamer v studiu pod šotorom. Na slednji lokaciji je verjetno še režijski del, kjer je kup druge opreme za pregled nad studijskimi kamerami in zvokom. Ob vsem tem pa še polno dodatne tehnike, ki stabilizira kamere, jim doda dinamiko, drži opremo na avtih in v njih, profesionalne razsvetljave, tone diskovja za shranjevanje posnetega materiala in še marsikaj drugega.

Celotna produkcija je odlično zablestela tudi v post-produkcijskem delu. Nedvomno je bilo ogromno vloženih ur za urejanje vsake epizode, efekte (vizualne in zvočne) in izbor glasbe. Posnetki so odlično izbrani, dinamika je perfektna in barve zelo privlačne. Se vidi, da so v ozadju zelo izkušeni mojstri, ki znajo iz različnih kamer poenotiti stil ter izgled posnetkov. In glede na to, da smo čakali pol leta (odkar so jo naznanili) na novo oddajo, so morali delati zelo hitro. Verjamem, da vseh oddaj najverjetneje še niso spravili skupaj, saj se mi zdi časovno malce nerealno. A vseeno bi morali biti zdaj pri dokončevanju tistih zadnjih epizod, sicer bi jim zmanjkalo časa.

Kar hočemo povedati je, da je za odlično oddajo potrebnega kaj več kot le vsebinska ideja. Pomembno je imeti še izviren scenarij, jajca in odlično produkcijo. Za vse to pa je potrebno precej denarja. Pri slednjem se v Sloveniji povsod skopari, zato praktično ne najdemo oddaje, ki bi takemu avtomobilističnemu šovu segla do prve človeške celice. O čem govorimo vam bo še bolj jasno ob branju našega e-priročnika: 10 REŠITEV NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK V VIDEO PRODUKCIJI, kjer so izpostavljene tematike, zaradi katerih se profesionalni izdelki ločijo od amaterskih.

Priporočamo ogled The Grand Tour oddaje, četudi niste ljubitelj avtomobilov 🙂

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.