Sveta trojica leč za namen video produkcije

V inventar JuvanNet video produkcije smo prejeli še zadnji pomemben kos kvalitetnih leč, ki bo služil za pokrivanje širokih kotov video snemanja. Naročili smo lečo Canon 16-35 z f/4 zaslonko in vgrajeno stabilizacijo. Zdaj je sveta trojica leč za namen video produkcije popolna.

Na svetu obstaja nešteto različnih izmenljivih leč. Odvisno od aparata, ki ga uporabljamo, imamo zanj tudi namenske kompatibilne leče. S primernimi pretvorniki je moč uporabljati leče drugih proizvajalcev. Z nekaj izjemami zaradi fizične nekompatibilnosti. Že en sam proizvajalec omogoča nakup različnih leč – od manj kvalitetnih do profesionalnih, kjer najdemo take z ali brez stabilizacije, s slabšo in boljšo prevodnostjo svetlobe, bolj ali manj ostre, lažje in težje, večje in manjše, prilagojene za video snemanje ali fotografijo. Nešteto kombinacij, različnih izdaj in precej svojstvenih unikatnih lastnosti. Leč je toliko, da bi lahko prodali svojo hišo in še vedno ne bi imeli dovolj za nakup vseh možnih variant.

sveta-trojica-lec-za-namen-video-produkcije_juvannet-2_small

Če nimate ravno fetiša lastiti si na stotine različnih leč, potem obstaja varianta nekaj specifičnih leč, ki pokrijejo praktično vse širine pri najboljši kvaliteti. Glede na to, da smo v video produkciji obsojeni na prisotnost stabilizacije v lečah (nekatere produkcije temu nasprotujejo iz določenih razlogov), so taki objektivi tudi malce dražji (z izjemo enega, ki še nima izdaje s stabilizacijo). Za njih smo odšteli okoli 5 tisoč evrov. Sveta trojica leč za namen video produkcije je naslednja:

  • Canon 16-35mm f/4L IS (izredno širokokotna zoom leča s stabilizacijo(IS), vendar z malce slabšo zaslonko(f) in odlično ostrino),
  • Canon 24-70mm f/2.8L II (širokokotna-teleskopska zoom leča brez stabilizacije, z dobro zaslonko in ostrino),
  • Canon 70-200mm f/2.8L IS II (teleskopska zoom leča s stabilizacijo, dobro zaslonko in ostrino).

Seveda si vsak ne bo uspel privoščiti takega nabora leč. Tudi mi nismo začeli s temi, ampak smo včasih uporabljali leče nižje kvalitete s precej slabšimi karakteristikami. Hkrati smo imeli na zalogi tudi določene kvalitetne leče, ki so izredno stare in zelo poceni. Te imajo fiksne širine, nimajo stabilizacije in potrebujejo manjši pretvornik za namestitev na kamero, vendar so izjemne za svoj denar. Celoten nabor takih leč vas bo stal manj kot tisočaka evrov. Nam še danes včasih pridejo prav, zato se jih enostavno ne moremo znebiti.

Na slikah si od desne proti levi sledijo:

  • Samyang 14mm f/2.8,
  • SOLIGOR 28mm f/2.8,
  • Canon 50mm f/1.8 (znan tudi kot nifty-fifty),
  • Pentacon 135mm f/2.8.

sveta-trojica-lec-za-namen-video-produkcije_juvannet-3_small

sveta-trojica-lec-za-namen-video-produkcije_juvannet-4_small

Čudovita kombinacija leč, ki pokriva različne širine video snemanja. Imajo le eno skupno veliko težavo: nemogoče je uskladiti ND filtre za snemanje v pogojih s preveč svetlobe. Mogoče bi se dalo najti kakšno držalo, ki bi šlo na vse vrste leč in čim večje kvadratne filtre, da jih lahko uporabimo tudi na širokokotni leči. A bi za nas to predstavljalo preveč eksperimentiranja, da bi se splačalo izgubljati čas s tem. Pri našem dražjem naboru leč imamo le dve velikosti ND filtrov, ki se preprosto navijejo na leče. Hitro in enostavno.

Če se malce vrnemo na temo naše izbire leč za video produkcijo. Za poznavalce, ki jim bo izbira Canon 16-35mm z zaslonko f/4 šla v nos, naj povemo, da je pri tej zaslonki bolj oster kot njegov malce dražji model 16-36mm f/2.8L II pri isti zaslonki. Hkrati nima niti stabilizacije. Investicija v tretjo generacijo te leče se ne splača iz dveh precej očitnih razlogov (brez stabilizacije, previsoka cena).

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.