Preusmerjanje glavne domene na drugo pot /novamapa/

Nekaj, v kar nisem nikoli verjel, da mi bo postala zelo uporabna funkcija. Če še niste slišali za .htaccess datoteko na vašem strežniku, kjer gostujete svoje spletne strani, je sedaj čas, da jo temeljito naštudirate. Jaz odkrito povedano, je še nisem ravno naštudiral, spridoma pa že uporabljam mnoge njegove funkcije, ki jih ponuja.

Kaj točno je ta nenavadna datoteka? Ne bom se spuščal v detaile, ki jih ima wikipedia spisana, naj povem malce bolj razumljivo – to je datoteka, s katero lahko delamo čudeže z najmanj kompliciranja. Od preusmerjanja domen, poddomen, blokiranja določenih IPjev, ali omogočanje dostopa določenim IPjem, cachanje določenih tipov datotek… in še marsikaj. Možno je tudi dobesedno spreminjati fizične naslove do vaših stvari na določeni domeni in jim spreminjati/krajšati/daljšati poti. Čudeži, vam rečem!

Tokrat pa vam izdam skrivnost, kako vašo osnovno domeno preusmeriti na določeno mapo vašega gostovanja. Recimo, osebno sem imel težavo, ker mi je glavna domena kazala na pot ” /html_public/ “, kjer sem imel polno podmap za drugo dodano glavno domeno, vendar pa mi ta direktorij popolnoma nič ne koristi za prvotno glavno domeno (ker bi bilo preveč neurejeno, če bi tam postavil novo spletno stran). Zato sem se odločil tisto domeno preusmeriti na podmapo ” /html_public/novamapa/ “. In ni vrag, da enostavno nisem našel drugega načina, kot da mi glavno domeno preusmerja na “www.domena.com/novamapa”. Kar pa ni kul.

Zato sem po nekaj scrawlanja po googlu našel pravilo za .htaccess, ki ta problem reši. V našem /html_public/ naredimo prazno datoteko (beleznico/notepad) in jo preimenujemo v “.htaccess”. Ne sme imeti nobene končnice IN pred imenom mora nujno biti pika. Notri zapišemo naslednjo vrstico.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena\.com$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.domena\.com$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/novamapa/
RewriteRule (.*) /novamapa/$1

In sedaj imamo našo www.domena.com IN domena.com le navidezno preusmerjeno na podmapo ” /novamapa/ “. Tega se seveda na zunaj ne vidi, mi pa vemo!

Za mnogo več trikov s .htaccess vam bo odlično koristila tale povezava – *klik*klik*

LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.